Președintele Erdoğan: Turcia s-ar putea despărţi de Uniunea Europeană dacă va fi necesar

Turcia nu este membră UE, în 2018 negocierile de aderare cu Turcia au ajuns într-un punct mort

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdoğan a declarat sâmbătă că Ankara s-ar putea despărţi de Uniunea Europeană dacă va fie necesar, atunci când a fost întrebat despre adoptarea recentă a raportului Parlamentului European privind Turcia, transmite Reuters.

Înainte de călătoria în SUA, Recep Tayyip Erdoğan le-a spus reporterilor că Uniunea Europeană ia măsuri pentru a se distanţa de Turcia, a transmis Reuters.

Parlamentul European (PE) a adoptat în această săptămână un raport detaliat care examinează relaţia actuală dintre Uniunea Europeană şi Turcia, spunând că „afirmă cu regret că Turcia a devenit acum una dintre imaginile globale pentru practicile autoritare”.

Raportul PE discută despre democraţie şi drepturile omului, politica externă şi stabilitatea regională, conflictele regionale şi relaţiile internaţionale şi conturează o foaie de parcurs prospectivă pentru relaţiile UE-Turcia în viitor.

Documentul exprimă profunda consternare faţă de evoluţiile negative persistente din Turcia, evidenţiind o escaladare a eroziunii democratice în ultimul an din cauza modificărilor legislative care încurajează cenzura online şi limitează accesul la informaţii pretins pentru a reduce dezinformarea.

Parlamentul European a abordat critic represiunea necruţătoare a guvernului turc împotriva disidenţei, remarcată mai ales în cea mai recentă perioadă electorală.

Îți mai recomandăm Întâlnire Putin-Erdoğan: acordul cerealelor rămâne suspendat, însă liderul turc e optimist

Turcia a început negocierile de aderare la UE în 2005, când Consiliul European a convenit asupra unui cadru pentru negocierile cu Turcia. În aceeași zi, negocierile au fost lansate în cadrul unei conferințe interguvernamentale dintre UE și Turcia.

În februarie 2008, Consiliul European a adoptat un parteneriat revizuit pentru aderarea Turciei, prin care erau definite principalele domenii prioritare pentru aderare.

În iunie 2018, Consiliul a constatat pentru prima dată că Turcia se distanța tot mai mult de UE, că negocierile de aderare cu Turcia au ajuns prin urmare într-un punct mort și că nu mai poate fi luată în considerare deschiderea sau închiderea altor capitole.

Îți mai recomandăm Ministrul turc de externe pledează pentru reluarea acordului de cereale la întâlnirea cu omologul său rus