Președintele Republicii Haiti, Jovenel Moïse, a fost ucis într-un atac asupra casei sale din capitala țării, potrivit prim-ministrului interimar al țării, Claude Joseph.
Acesta a declarat că locuința președintelui, situată în Port-au-Prince, a fost asaltată de bărbați înarmați neidentificați la ora locală 01:00 (05:00 GMT), transmite BBC.
Prima doamnă, Martine Moïse, a fost și ea rănită în atac.
Premierul interimar, care a preluat puterea în micuțul stat din Caraibe, a dat asigurări că „au fost luate toate măsurile pentru a garanta continuitatea statului” și a îndemnat la calm, numind uciderea președintelui „un act urât, inuman și barbar”.
Prim-ministrul britanic, Boris Johnson, a scris pe Twitter că este „șocat și întristat de moartea domnului Moïse”, numindu-l „un act urât” și a făcut, de asemenea, apel la calm.
Casa Albă a numit asasinatul o „crimă oribilă”.
Republica Dominicană a dispus „închiderea imediată” a frontierei sale cu Haiti.
Jovenel Moïse, în vârstă de 53 de ani, se afla la putere din februarie 2017. În timpul mandatului său s-a confruntat cu acuzații de corupție și a fost contestat prin mai multe valuri de proteste anti-guvernamentale, adesea violente.
Îți mai recomandăm Raport | Foamete acută pentru peste 155 de milioane de oameni în 2020La începutul acestui an au avut loc demonstrații pe scară largă, în capitală și în alte orașe, în care i-a fost cerută demisia.
Opoziția din Haiti a declarat că mandatul său de cinci ani ar fi trebuit să se încheie pe 7 februarie 2021, la cinci ani de la momentul în care predecesorul său, Michel Martelly, a renunțat la putere. Pentru că alegerile au fost decalate cu un an de la părăsirea puterii de către Martelly, Moïse a susținut că mai are un an în funcție.
În luna februarie a acestui an, când opoziția i-a cerut să părăsească fotoliul de președinte, Moïse a declarat că a existat împotriva sa o tentativă de asasinat și de răsturnare a guvernului.
Instabilitatea cronică, dictaturile și dezastrele naturale au făcut din Republica Haiti, o țară insulară din Marea Caraibilor, una dintre cele mai sărace state din America Centrală.
Îți mai recomandăm UNICEF. La nivel global, unu din cinci copii nu are suficientă apă pentru nevoile zilniceS-a a înregistrat o creștere a criminalității violente și a răpirilor, precum și o scădere dramatică a nivelului de trai, într-o țară în care aproape 60% dintre cetățeni trăiesc și așa sub pragul sărăciei.
Un cutremur din 2010 a ucis peste 200.000 de oameni și a provocat pagube considerabile infrastructurii și economiei.
O forță de menținere a păcii a ONU a fost instituită în 2004 pentru a ajuta la stabilizarea țării. Aceasta s-a retras însă în 2017.
Îți mai recomandăm FMI va oferi sprijin financiar pentru 25 de țări afectate de pandemie