Președintele Iohannis a semnat vineri decretul privind încetarea raporturilor de serviciu ale chestorului principal de poliție Ioniţă Alexandru-Cătălin cu Ministerul Afacerilor Interne. Practic, Ioniță este demis din Poliție, după ce în vară fusese înlocuit din funcția de chestor anticorupție. Fusese acuzat de trafic de influență de către DNA.
Cătălin Ioniță a condus până în luna august Direcția Generală Anticorupție din cadrul MAI. El a fost eliberat din funcție după ce a primit aviz negativ de la ORNISS și astfel nu mai avea autorizaţia de acces la informaţii clasificate, necesară exercitării funcţiei.
În septembrie 2019, DNA a clasat dosarul în care Ioniță era cercetat din 2018 pentru corupție, constatând că fapta nu există. În schimb, cercetarea sa pentru fals în declarații a fost declinată către Parchetul Curții de Apel București. El a fost urmărit penal pentru trafic de influență și fals în declarații pentru că ar fi pretins cedarea, cu titlu gratuit, a 4 hectare dintr-un teren de 18 hectare din Popești-Leordeni, ca să intervină pe lângă funcționari publici. Faptele, a căror culpă penală a fost între timp dezincriminată de DNA, ar fi fost produse pe când Ioniță era șef al Serviciului de Investigare a Fraudelor din Poliția Sectorului 1 București.
În mandatul de ministru de Interne al lui Carmen Dan, Ioniță a fost prins în conflictul dintre premierul de la acea vreme și ministrul susținut de Liviu Dragnea, conflict în urma căruia Mihai Tudose a fost silit să-și dea demisia de la conducerea guvernului.
Ioniță a spus atunci că a aflat din presă de demiterea sa din fruntea DGA, iar Carmen Dan i-a imputat că a făcut din DGA o unitate de parchet și a spus că ministerul nu are nevoie de încă un parchet ci de o structură de integritate și atât.
La momentul demiterii sale de la șefia DGA, din aprilie 2019, Ioniță a acuzat-o pe Carmen Dan că mințise, de fapt, în urmă cu un an, atunci când a fi susținut că el și-a dat acordul pentru a ocupa funcția de șef al Poliției Române, pentru ca ministrul PSD să poată scăpa de un indezirabil aflat la conducerea Poliției.
Ioniță a fost repus la conducerea DGA odată cu venirea la putere, în noiembrie 2019, a guvernului liberal, după ce guvernul PSD al Vioricăi Dăncilă a fost demis, pe 10 octombrie 2019, prin moțiune de cenzură.
A fost acuzat și de plagiat. Anul trecut, Comisia de Etică şi Deontologie Universitară a Academiei de Poliţie a decis că Ioniţă a plagiat 9,22% din cele 7840 de rânduri ale lucrării sale de doctorat și l-a sancţionat cu avertisment scris, obligându-l să refacă integral capitolul Vll al lucrării, în care a plagiat.