Președintele Klaus Iohannis a anunțat luni că îl desemnează pe Marcel Ciolacu (PSD) să formeze noul Guvern, după alegerile parlamentare din 1 decembrie.
„Coaliția pro-europeană formată din PSD, PNL, UDMR și grupul minorităților naționale s-a hotărât să construiască o majoritate și un guvern. Astăzi s-a verificat în Parlament această majoritate și este certă.
Coaliția mi-a propus un candidat, pe care am decis să-l accept. În consecință, îl desemnez în poziția de prim-ministru pe Marcel Ciolacu”, a anunțat președintele Klaus Iohannis.
La rândul său, Marcel Ciolacu a declarat că „vin vremuri complicate” și și-a exprimat speranța că „am învățat cu toții din greșelile trecutului”.
„Mandatul încredinţat astăzi mă onorează şi mă obligă”, a mai spus el.
„Sunt conștient de faptul că nu va fi un mandat ușor. Esențial este ca acest Guvern să stabilească încrederea investitorilor”, a mai spus premierul desemnat.
Cine este Marcel Ciolacu - scurtă biografie
Marcel Ciolacu (în vârstă de 57 de ani) ocupă în prezent funcția de prim-ministru al României și este președintele Partidului Social Democrat (PSD) din 2019.
Născut la Buzău, el a intrat în politică în 1990, fiind inițial membru al Frontului Salvării Naționale (FSN), iar ulterior s-a alăturat PSD. A fost ales deputat pentru prima dată în 2012.
Ciolacu a condus PSD la alegerile legislative din 2020, dar partidul a intrat în opoziție după formarea unei coaliții guvernamentale de către PNL, USR și UDMR. După ruperea acestei coaliții, la numai un an, PSD a format un nou guvern cu PNL și UDMR.
Prim-ministru a fost ales atunci Nicolae Ciucă (PNL), iar Klaus Iohannis l-a desemnat pe Marcel Ciolacu ca premier pe 13 iunie 2023.
Îți mai recomandăm Marcel Ciolacu, favoritul cu (multe) pete negreCiolacu obținut o diplomă în drept de la Universitatea Ecologică din București în 1995 și a urmat studii postuniversitare în management și finanțare locală, precum și un masterat în managementul sectorului public.
Însă, atunci când a fost vorba despre studiile sale, în față au ieșit discuțiile despre diploma de bacalaureat - mai exact despre precaritatea studiilor - și au culminat cu dezvăluirea rezultatelor submediocre obținute de acesta în școală.
Marcel Ciolacu pare să fi depășit anumite probleme din trecut, de pildă relația cu controversatul Omar Hayssam (condamnat în dosarul răpirii jurnaliștilor români) sau chestiunea certificatului de revoluționar.
Alte controverse mai recente ar fi afacerile nepotului său ori Afacerea Nordis - schema imobiliară dezvăluită de presă, care a arătat că apartamente neconstruite erau vândute de mai multe ori.
Îți mai recomandăm Dovada că liderii PSD, inclusiv M. Ciolacu, au zburat cu avionul privat la Nisa (G4Media)Marcel Ciolacu a fost implicat în acest scandal prin mai multe zboruri cu un avion privat închiriat de Nordis. Documente recente publicate de G4Media confirmă că Ciolacu a zburat pe ruta Nisa-București în mai 2022, alături de alți politicieni PSD, inclusiv Sorin Grindeanu și Laura Vicol - soția proprietarului Nordis.
Ciolacu inițial a negat că a fost pe acest zbor, dar ulterior a recunoscut că a călătorit la Marele Premiu de Formula 1 de la Monaco și a susținut că a plătit biletele din banii săi.
La alegerile prezidențiale din 24 noiembrie, Ciolacu s-a clasat doar al treilea (după Călin Georgescu - independent filorus, și Elena Lasconi - USR).
A fost pentru prima dată când PSD nu a avut un candidat în turul al doilea, iar Ciolacu și-a anunțat demisia. A revenit asupra demisiei după ce Curtea Constituțională a anulat alegerile, pe motiv că rezultatele ar fi fost viciate de ingerințe străine.
Îți mai recomandăm Plângere penală pentru deturnarea unei campanii în favoarea lui Călin GeorgescuEuropa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.