România și Coreea de Sud sunt parteneri strategici din 2008, iar cu ocazia vizitei de acum la Seul, președinții Klaus Iohannis și Yoon Suk Yeol vor semna „Declarația Comună privind consolidarea Parteneriatului Strategic România – Republica Coreea”.
Potrivit Administrației Prezidențiale, este vorba despre un document „care va stabili direcțiile principale de cooperare vizate de ambele părți pentru următorii 10 ani.”
Miniștrii de Externe, Luminița Odobescu, al Apărării, Angel Tîlvăr, al Energiei, Sebastian Burduja, și secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, vor semna acorduri în domeniile apărare, energie nucleară, investiții și comerț exterior, cooperarea în situații de urgență și managementul dezastrelor, cultură, mass-media, tineret și sport.
Vizita președintelui Klaus Iohannis în Coreea de Sud a fost precedată în martie, de discuții bilaterale pe tema cooperării industriale.
Ministrul Economiei, Radu Oprea, a declarat după discuțiile de la Seul, că a susținut „interesul României pentru cooperarea în domeniul apărării, având în vedere perspectivele de a crea beneficii economice prin investiții locale conexe și transfer de tehnologie.”
Directorul general al New Strategy Center (think tank românesc specializat în politică externă, de apărare și securitate), George Scutaru, reamintește pentru Europa Liberă, că între România și Coreea de Sud, relațiile au devenit tot mai strânse în ultimii ani. În 2023, România și Japonia au ridicat relațiile bilaterale la nivel de parteneriat strategic.
„Coreea de Sud și Japonia sunt două țări care sunt parteneri importanți și pentru Statele Unite și au beneficiat de-a lungul anilor, de transfer tehnologic din SUA”, explică fostul consilier prezidențial pe probleme de securitate al președintelui Klaus Iohannis.
George Scutaru spune că în contextul actual, Coreea de Sud poate fi un furnizor important de tancuri și tunuri autopropulsate pentru România.
Miercuri, 24 aprilie 2024, președintele Klaus Iohannis va vizita Complexul de producție Doosan Enerbility, unde va discuta cu reprezentanții compoaniei energetice despre posibile colaborări în domeniul energiei regenerabile și al reactoarelor modulare mici (SMR).
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.