Aleksandr Lukașenka și-a instruit, miercuri, ministrul de Interne să ia măsuri pentru prevenirea protestelor și să întărească controalele la graniță pentru a opri influențele străine din a promova instabilitate în țară, în ziua în care Belarus intră în a 11-a zi de proteste de stradă generate de alegerile prezidențiale pe care opoziția le denunță drept viciate.
„Nu trebuie să mai fie răscoale în Minsk. Oamenii sunt sătuli. Ei cer pace și liniște", a afirmat Lukașenka, joi, citat de agenția de stat BelTA.
„Solicit Comitetului pentru Controlul Frontierelor, să întărească protecția la granițele statului pe întreg perimetrul lor pentru a preveni militanți, armament sau bani din alte state să intre în Belarus pentru a finanța răscoalele. Vedem că acești bani vin", a susținut liderul de la Minsk.
Ordinele lui Lukașenka vin în timp ce principalul lider al opoziției, Svetlana Țihanovskaia, a lansat miercuri un apel către Consiliul European pentru a nu recunoaşte alegerile prezidenţiale „frauduloase'', desfăşurate la 9 august în Belarus, şi le-a cerut ţărilor europene să respecte opţiunea poporului belarus.
Îți mai recomandăm Lidera opoziției din Belarus solicită liderilor europeni, reuniți la vârf, să nu recunoască rezultatul alegerilor de la 9 augustChiar miercuri are loc un summit extraordinar al liderilor celor 27 de state membre ale Uniunii Europene, prin videoconferinţă.
Alekansadr Lukașenko a anunțat de asemenea că angajații televiziunii publice care au intrat în grevă în semn de solidaritate cu protestatarii nu se vor putea întoarce la locurile de muncă.
În tot acest timp, s-a confirmat decesul unei a treia persoane. Un protestatar care era spitalizat după ce fusese împuşcat de forţele de ordine din Belarus a murit miercuri, au afirmat rudele bărbatului pentru site-ul independent Tut.by. Protestatarul, identificat drept Ghennadi Ciutov, în vârstă de 43 de ani, a decedat în Spitalul Militar din Minsk, după ce fusese rănit la cap.
Ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov a declarat miercuri că nu este nevoie de mediere externă în ceea ce privește protestele din Belarus și a acuzat puterile străine că folosesc criza să intervină în Belarus, relatează agențiile TASS și Interfax citate de Reuters.
Cancelarul german Angela Merkel și președintele francez Emmanuel Macron au avut ambii discuții telefonice cu liderul de la Kremlin, marți.
Îți mai recomandăm Se înmulțesc vocile care cer alegeri libere în Belarus. Aleksandr Lukașenka respinge posibilitatea unui nou scrutinPotrivit comunicatului de presă, Merkel i-a transmis lui Putin că autoritățile de la Minsk trebuie să se abțină de la folosirea violenței împotriva protestatarilor pașnici și a cerut eliberarea tuturor prizonierilor politici. De asemenea, cancelarul german a cerut ca Lukașenka să comunice cu opoziția.
Kremlinul a anunțat de asemenea miercuri că nu consideră că Belarusul are nevoie de ajutor militar rusesc sau de altă natură datorită protestelor ce durează de 10 zile, potrivit Reuters.
Lukașenka a vorbit de două ori în weekend cu Putin și a afirmat, ulterior, că Rusia a promis asistență militară dacă Belarus va avea nevoie.
În ultimele zile, zeci de mii de demonstranţi au ieşit pe străzile din Minsk şi din alte oraşe din Belarus pentru a protesta contra realegerii controversate a lui Aleksandr Lukaşenko (65 de ani) în funcţia de preşedinte, în alegerile prezidenţiale din 9 august. Opoziţia, care reclamă că votul a fost fraudat, a anunţat o grevă generală în semn de protest, în timp ce liderul de la Minsk invocă rezultatele oficiale ale scrutinului, ce îi acordă peste 80% din sufragii, iar candidatei opoziţiei Svetlana Tihanovskaia doar 10%.
Poliţia belarusă a intervenit violent împotriva protestatarilor, reţinând mii dintre aceştia, dintre care mulţi au declarat că au fost torturaţi în detenţie.
Uniunea Europeană a lăsat de înţeles că va impune sancţiuni contra oficialităţilor belaruse responsabile pentru fraudele electorale şi pentru reprimarea violentă a protestelor care au urmat scrutinului prezidenţial.