El le-a sugerat acestora să-și aducă liniile de producție înapoi acasă, în loc să se bazeze pe China sau Rusia, pentru a evita șantajul sau sabotajul, așa cum a promis și președintele ales american Donald Trump.
Bauer a vorbit luni la un eveniment organizat la Bruxelles de un think tank, European Policy Center, unde a spus că instabilitatea în politica globală ar putea lăsa afacerile la cheremul guvernelor străine, mai ales dacă ar izbucni războiul.
„Afacerile trebuie să fie pregătite pentru un scenariu de război și să își ajusteze liniile de producție și distribuție în consecință”, a spus Bauer, citat de New York Post.
„Pentru că, deși armata poate fi cea care câștigă bătăliile, economiile sunt cele care câștigă războaiele.”
Președintele militar al NATO a spus că Europa a simțit deja acest lucru din cauza acordului pe combustibil cu Gazprom, ai cărui termeni au fost schimbați de președintele rus Vladimir Putin după ce Uniunea Europeană a ales să sprijine Ucraina invadată pe 24 februarie 2022.
„Vedem acest lucru cu numărul tot mai mare de acte de sabotaj, iar Europa a văzut acest lucru în aprovizionarea sa cu energie”, a spus Bauer.
„Am crezut că avem o înţelegere cu Gazprom, dar de fapt am avut o înţelegere cu domnul Putin. Acelaşi lucru este valabil şi pentru infrastructura şi bunurile deţinute de China. De fapt, avem o înţelegere cu Xi”, a spus amiralul.
Șeful militar NATO a menționat că 60% din materialele cu pământuri rare sunt produse în China, 90% dintre produse fiind și procesate acolo. Metalele denumite pământuri rare reprezintă un grup de 17 elemente extrem de importante, socotite critice, pentru asamblarea a aproximativ un sfert din tehnologia actuală – de la telefoane mobile, componente de calculator și motoare electrice până la tehnologii precum bateriile electrice, armamentul sofisticat și tur –inele eoliene.
Cea mai mare parte a ingredientelor pentru articolele esențiale de îngrijire a sănătății, inclusiv sedative, antibiotice, antiinflamatoare și medicamente pentru tensiune arterială scăzută, toate provin și din China, a spus Bauer.
„Suntem naivi dacă credem că Partidul Comunist nu va folosi niciodată această putere. Liderii de afaceri din Europa şi America trebuie să realizeze că deciziile comerciale pe care le iau au consecinţe strategice pentru securitatea ţărilor lor”, a adăugat Bauer.
Avertismentul vine în momentul în care Trump a promis că va acorda prioritate agendei sale „America, pe primul loc”, care ar putea include stabilirea de tarife de 60% pentru majoritatea mărfurilor importate din China, în efortul de a proteja industriile interne.
Economiștii se așteaptă ca anul viitor tarifele la importurile din SUA să crească cu 40% la importuri, ceea ce ar fi o lovitură semnificativă pentru China. De asemenea, viitorul președinte a susținut că primul său apel din Biroul Oval va fi către omologul său chinez pentru a-i cere să deruleze un acord agricol de 50 de miliarde de dolari.
Acordul, încheiat în timpul negocierilor tarifare ale lui Trump din primul său mandat, cerea Chinei să achiziționeze produse agricole americane în valoare de 50 de miliarde de dolari, pe care el a susținut că Xi nu a reușit să le ducă la bun sfârșit.
Experții spun că planul lui Trump ar împiedica planul economic al Chinei pentru 2025 cu un întreg punct procentual și rămâne neclar cum ar putea răspunde Beijingul.
În timpul evenimentului de luni, Bauer a cerut, de asemenea, lui Trump și liderilor europeni să nu încheie conflictul din Ucraina cu o victorie pentru Rusia, avertizând că ar crea un precedent periculos pentru Moscova și Beijingul să facă ce vor împotriva Occidentului.
În timpul campaniei electorale, Trump a sugerat încheierea diplomatică a războiului care include Rusiei i se permite să păstreze teritoriul pe care l-a invadat, ceea ce ar fi o victorie semnificativă pentru Putin.
Moscova controlează în prezent aproximativ o cincime din Ucraina, după ce și-a lansat invazia în februarie 2022, inclusiv Crimeea și marea majoritate a regiunilor Donbas, Zaporojia și Herson.