Atacul presupus al Israelului în Liban ar putea duce la escaladarea conflictului dintre Israel și Hezbollah, făcând inevitabil un război pe scară largă în regiune.
„La un moment dat, acest lucru va scăpa de sub control și va exploda într-un război total", a spus un expert pentru Radio Farda de la RFE/RL referindu-se la ostilitățile dintre Israel și Hezbollah.
Presupusul atac israelian cu pagere asupra grupului militant libanez Hezbollah pare să marcheze o nouă fază în escaladarea ostilităților între doi dușmani de-o viață.
Israelul și Hezbollah au fost angajate în atacuri transfrontaliere reciproce, soldate cu morți de la izbucnirea războiului devastator din Fâșia Gaza în octombrie trecut, când Hamas a atacat Israelul.
Experții spun că atacul din 17 septembrie 2024 din Liban, în care au murit cel puțin 12 persoane și alte mii de luptători Hezbollah au fost răniți, a fost o escaladare semnificativă care ar putea face inevitabil un război la scară largă între Israel și Hezbollah.
Conducerea Hezbollah și membrii săi de rând au apelat la pagere pentru a ocoli supravegherea israeliană a rețelelor de telefonie mobilă din Liban.
Hamidreza Azizi, membru al Institutului German pentru Afaceri Internaționale și de Securitate, a declarat că a existat un „model de escaladare treptată” între Israel și Hezbollah în ultimele luni.
Hezbollah a lovit mai adânc în nordul Israelului și a strămutat zeci de mii de cetățeni israelieni.
Între timp, Israelul și-a extins campania de asasinate împotriva Hezbollah în interiorul Libanului.
„La un moment dat, acest lucru va scăpa de sub control și va exploda într-un război total", spune Azizi.
Exploziile din Liban au avut loc la doar o zi după ce Israelul anunțase că își extinde campania pe care o duce de aproape un an împotriva grupării teroriste palestiniene Hamas din Gaza și împotriva Hezbollah la granița sa nordică cu Libanul.
Israelul a adăugat, de asemenea, întoarcerea în siguranță a cetățenilor săi în nordul țării ca un nou obiectiv în război.
Ali Sardarzadeh, un analist pentru Orientul Mijlociu stabilit în Germania, a declarat că atacul cu pagere a fost menit să trimită un „mesaj clar către Hezbollah să oprească demonstrația de putere în care s-a angajat".
Israelul „pune presiune pe Hezbollah atât prin război, cât și prin diplomație”, a declarat Sardarzadeh pentru Radio Farda.
Ali Mohtadi, un expert regional din Marea Britanie, a declarat că „explozia pagerelor ar putea marca o nouă fază a unui război [Israel-Hezbollah] care se desfășoară de aproape un an”.
Mohdati a declarat pentru Radio Farda că un război pe scară largă este împotriva intereselor Israelului și Hezbollah, dar a adăugat că ostilitățile „au ajuns la un stadiu în care ar putea scăpa de sub control în orice moment”.
Hezbollah a dat vina pe Israel pentru explozii și a promis să se răzbune.
Armata israeliană nu a făcut niciun comentariu până în prezent.
Lina Khatib, director al Institutului pentru Orientul Mijlociu de la Școala de Studii Orientale și Africane din Londra, a declarat că exploziile sunt o rușine și o încălcare majoră a securității pentru Hezbollah. Ea spune totuși că un conflict în toată regula poate fi evitat.
„Cu Hezbollah vulnerabil, Israelul își poate continua campania militară în sudul Libanului”, spune Khatib. „Dar nu va escalada neapărat angajamentul militar într-un război pe scară largă, pentru că atacul în sine este un factor de descurajare pentru Hezbollah”.
Un conflict direct între Israel și Hezbollah ar putea declanșa un război regional mai larg care ar atrage Iranul, principalul susținător al Hezbollah și dușmanul Israelului.
Reprezentanții Iranului, inclusiv Hezbollah, au lansat atacuri împotriva Israelului în sprijinul palestinienilor de la izbucnirea războiului din Gaza.
Iranul și Israelul au ajuns în pragul războiului în mai multe ocazii, inclusiv după uciderea lui Ismail Haniyeh, liderul politic al Hamas, la Teheran, în iulie.
Teheranul a dat vina pe Israel și a promis să se răzbune, deși nu a existat un răspuns militar direct din partea Iranului.
Printre cei răniți în atacul din 17 septembrie din Liban s-a aflat și ambasadorul Iranului în Liban, Mojtaba Amani. Presa iraniană a raportat că a suferit răni „la mână și față”.
Experții spun că este puțin probabil ca atacul din Liban să declanșeze represalii iraniene directe împotriva Israelului.
„Cred că Iranul va considera acest lucru în primul rând o problemă a Hezbollah, în ciuda rănilor suferite de ambasadorul iranian”, a declarat Raz Zimmt, cercetător la Institutul pentru Studii de Securitate Națională din Tel Aviv.
„Probabil că vom vedea discuții și consultări între Iran și Hezbollah cu privire la posibile represalii, dar sentimentul meu este că Iranul preferă ca răspunsul să vină de la Hezbollah”.
Îți mai recomandăm Nouă morți și mii de răniți în Liban după ce pagerele folosite de gruparea Hezbollah au explodat