Președintele Iohannis, despre desemnarea comisarului european: Dna. von der Leyen este foarte ingrijorata pentru situatia care s-a creat

Presedintele Klaus Iohannis, înaintea reuniunii Consiliului European

Președintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, la Bruxelles, unde participă la reuniunea Consiliului European, că avut o întrevedere cu Ursula von der Leyen, președintele desemnat al Comisie Europene, în care s-a discutat despre situația desemnării comisarului european și despre situația creată.

”Ne-am întâlnit, am discutat despre desemnarea Comisarului. Doamna președinte-desemnat von der Leyen este foarte îngrijorată pentru situația care s-a creat. Avem un guvern interimar care nu va nominaliza un comisar. Comisia se grăbește, chit că acum avem o amânare de o lună de zile – nu din cauza României, din alte motive. Dar situația este una complicată și sper să găsim soluții”, a spus Klaus Iohannis, potrivit presidency.ro.

Întrebat de jurnaliști cât ar fi dispusă Ursula von der Leyen să aștepte, ținând cont că se vorbește despre un termen-limită, șeful statului a răspuns că ”Ar fi total nepotrivit și ar fi o eroare gravă din partea României să se oprească întregul demers din cauza noastră. Când revin în țară o să încep câteva discuții, să căutăm o soluție”.

În ce privește întâlnirea cu președintele Emmanuel Macron, Klaus Iohannis i-a mulțumit pentru ”implicarea deosebită și de succes pentru desemnarea procurorului european, doamna Kovesi”.

Președintele a mai declarat că desemnarea Laurei Codruța Kovesi este foarte importantă pentru România.

„Este o reușită care este evident și pentru doamne Kovesi semnificativă, dar este și pentru România semnificativă. Acum avem o persoană care conduce o instituție europeană”, a afirmat Klaus Iohannis.

Președintele a mai declarat, vineri, înaintea participării la reuniunea Consiliului European, că "românii sunt foarte bine protejați" prin noul acord pe Brexit, agreat ieri de Marea Britanie și Uniunea Europeană.

"Dacă se rămâne pe acest acord sunt foarte bine protejati și acest lucru l-am spus de la început. Oricum, Brexit cu acord este de departe cea mai bună variantă".