Președintele Iohannis l-a decorat post-mortem pe Justin P. Liuba, fost șef al Radio Europa Liberă la New York

Președintele Klaus Iohannis l-a decorat post-mortem pe Justin P. Liuba, fostul şef al postului de Radio Europa Liberă – biroul din New York – şi preşedintele Fundaţiei „Iuliu Maniu” din New York.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, şeful statului i-a conferit post-mortem Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler în semn de „înaltă apreciere și recunoștință pentru contribuţia esenţială adusă la promovarea valorilor democraţiei şi libertăţii românilor, atât în cadrul Radio Europa Liberă, precum şi la nivelul societăţii civile din SUA, prin care s-a remarcat drept una din marile personalităţi ale exilului românesc”.

Născut în 1924, Justin Liuba a ajuns în Statele Unite în 1952, din Germania, unde studiase la prestigioasa Universitate Heidelberg.

Generalul Rădescu, care scăpase de sub comuniști, ajunsese în America și a făcut un apel la toți românii din exil să continue lupta împotriva comunismului. Și când am avut posibilitatea, cu ajutorul organizațiilor internaționale de ajutorare de a emigra... puteam pleca în Australia, în Noua Zeelandă, în Argentina, Canada sau în America. Am preferat America deoarece generalul Rădescu se afla în America și a apelat la noi să fim împreună, să luptăm întocmai ca generalul De Gaulle, din exil împotriva ocupanților și împotriva celor care au colaborat cu regimul nazist în Franța. Și generalul Rădescu a spus: «Sunteți bineveniți, veniți să ne organizăm și să continuăm lupta împotriva bolșevismului»”, după cum mărturisea Justin P. Liuba, în 2018, într-un dialog cu scriitoarea și jurnalista Mirela Roznoveanu.

A fost angajat la biroul din New York al Radio Europa Liberă, în 1956, de către regretatul director al serviciului românesc Noel Bernard. Ani mai târziu ajunge șef al biroului din New York.

De asemenea, a fost preşedintele Fundaţiei „Iuliu Maniu” din New York, o organizație creată în 1951 de către un grup de național-țărăniști din exil, cu scopul de a-i ajuta să se descurce mai bine pe românii ajunși în Statele Unite.

Justin P. Liuba, considerat o figură proeminentă a exilului românesc și un luptător pentru cauza anticomunistă românească în spațiul occidental, a murit pe 20 aprilie. În luna iunie, el ar fi împlinit 96 de ani.