Președintele SUA Donald Trump a grațiat doi militari acuzați de crime de război comise în Afganistan, ignorând recomandarea Pentagonului

Președintele american Donald Trump

Președintele american Donald Trump a decis grațierea a doi militari acuzați de crime de război și i-a redat gradul unui al treilea, acuzat de o infacțiune mai puțin gravă, ignorând astfel sfaturile oferite de Pentagon, relatează postul CNN.

Secretarul american al Apărării, Mark Esper, și alți oficiali din cadrul armatei l-au avertizat pe președinte că grațierea acestora ar putea afecta integritatea sistemului judiciar militar, abilitatea liderilor armatei gravă,de a păstra ordinea și disciplina, cât și încrederea oferită de aliații SUA.

„Președintele, în calitate de comandant suprem al armatei, este responsabil să se asigure că legislația este implementată când este nevoie. De peste 200 de ani, președinții și-au folosit autoritatea pentru a oferi o a doua șansă celor care merită, inclusiv celor în uniformă care ne-au servit țara”, se arată într-un comunicat al Casei Albe.

„Departamentul pentru Apărare are încredere în sistemul militar. Președintele face parte din acest sistem în calitate de comandant suprem și are autoritatea de a judeca astfel de probleme”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Jonathan Hoffman, potrivit Mediafax.

Armata a informat că va respecta grațierea celor doi militari, iar Marina Statelor Unite a anunțat că ordinul privind redarea gradului celui de al treilea este implementat.

Anul acesta, Trump a mai grațiat un ofițer care își executase condamnarea și fusese eliberat pe cauțiune, după ce fusese găsit vinovat de crimă în Irak.