Liderul mercenarilor Wagner Evgheni Prigojin anulează marșul spre Moscova

Evgheni Prigojin neagă declarațiile liderului belarus Alexandr Lukașenko

Evgheni Prigojin, liderul grupului de mercenari ruși Wagner, a declarat că le-a spus forțelor sale să oprească imediat înaintarea lor spre Moscova și să se întoarcă la bazele lor din Ucraina, pentru că frica a cuprins țara cu privire la o potențială luptă mortală pentru putere.

„Ne întoarcem coloanele de tancuri și revenim în taberele militare”, a spus Prigojin într-o postare audio pe Telegram pe 24 iunie, adăugând că nu a vrut să „verse sânge rusesc”.

Prigojin a spus că trupele sale, despre care a pretins că erau în număr de 25.000, se aflau la doar 200 de kilometri de capitala Rusiei când a luat decizia. El nu a spus dacă a vorbit cu Kremlinul sau cu armata rusă înainte de a anunța mutarea.

Mesaje contradictorii ale lui Evgheni Prigojin

Canalul de știri Rossiya 24 susține că președintele belarus Alexandr Lukașenko a purtat discuții cu șeful grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, în timpul cărora Prigojin a fost de acord să își oprească trupele și să „dezescaladeze situația".

Declarația a venit după ce chiar Evgheni Prigojin a postat pe canalul de Telegram că ia în calcul renunțarea la marșul către Moscova și întoarcerea în garnizoanele pe care le deține Wagner.

„Prigojin a acceptat propunerile lui Lukașenko de a opri înaintarea Wagner pe teritoriul rusesc și pe cele cu privire la măsurile suplimentare pentru detensionarea tensiunilor", a susținut Rossiya 24, citând serviciul de presă al lui Lukașenko.

Rossiya 24 susține că întrevederea a fost acceptată și de Vladimir Putin.

Ulterior, pe canalul de Telegram al Wagner, Prigojin a susținut că nu a ajuns la nicio înțelegere cu Lukașenko.

„S-au purtat negocieri, dar acestea nu au avut succes. Tot ceea ce se spune în mass-media este o minciună flagrantă”, se arată pe canalul de Telegram al acestuia.

Îți mai recomandăm Vladimir Putin îl acuză de trădare pe șeful Wagner Evgheni Prigojin. Rușii au deschis focul asupra unui convoi al mercenarilor