Cauza prăbușirii avionului privat în care se afla Prigojin nu este clară deocamdată. Cert e că nu există supraviețuitori, însă nu la fel de limpede e dacă Prigojin însuși se afla la bord.
Comitetul de Investigații, cel mai important organism de aplicare a legii din Rusia, a deschis o anchetă penală în legătură cu accidentul, însă observatorii internaționali nu se așteaptă ca rezultatul anchetei să fie unul imparțial.
Până la un deznodământ judiciar, presa de stat rusă, dar și canalul de Telegram al șefului Wagner, anunță moartea acestuia. Experții citați de presa internațională spun că este vorba fie de o explozie la bord, fie că avionul a fost doborât de apărarea antiaeriană rusă.
Joi seară, președintele Vladimir Putin a transmis condoleanțe familiilor celor decedați în accident și l-a descris pe Evgheni Prigojin ca pe un „om de afaceri talentat”.
Speculațiile abundă însă. A murit cu adevărat Prigojin sau și-a regizat singur dispariția? Ipoteza nu ar fi complet deplasată pentru că Prigojin avea cel puțin o sosie, iar „ferma” sa de troli era specializată în dezinformare.
Răzbunarea lui Putin pentru „trădarea” din timpul rebeliunii
Cu toate acestea, în ecuație atârnă greu dorința de răzbunare a lui Putin. E greu de crezut că acesta îi putea ierta lui Prigojin răzmerița care a ajuns aproape de porțile Moscovei și l-a pus într-o situație dificilă, arătând slăbiciunile sistemului său.
Îți mai recomandăm Avion Wagner, prăbușit fără supraviețuitori lângă Moscova. Rusia susține că Prigojin era la bord. Investigația la fața locului continuăMulți analiști au spus atunci că Prigojin nu va scăpa nepedepsit, știut fiind că Putin nu-și uită și nu-și iartă dușmanii, mai ales pe cei despre care crede că l-au trădat.
A spus-o chiar atunci, în 24 iunie, când trupele Wagner se îndreptau spre Moscova: „Cei care au ales în mod conștient calea trădării... vor suferi o pedeapsă inevitabilă”.
Acum, singura surpriză pentru unii analiști este cât de repede s-a întâmplat, la exact două luni după insurecția eșuată.
„Este destul de simplu”, a declarat Maria Snegovaya, analist rus la Centrul de Studii Strategice și Internaționale (CSIS) din Washington, pentru RFE/RL.
„A făcut ceva care era tabu. Avea să fie eliminat mai devreme sau mai târziu și de data aceasta a venit destul de repede”.
E bine să ne amintim de tiradele lui Prigojin împotriva conducătorilor militari ai Rusiei, în frunte cu ministrul Serghei Șoigu, de acuzele că aceștia sunt incompetenți și niște „pisici grase”, de cererile insistente de arme, dar, mai ales, de discursul din ziua revoltei.
Mesajul de atunci a fost unul care a subminat toată propaganda Kremlinului: nu NATO a pornit războiul, despre care spunea că este inutil.
În plus, în timpul revoltei, trupa de mercenari a lui Prigojin a doborât cel puțin două elicoptere și a ucis aproximativ 15 militari ruși, mulți dintre ei aviatori.
Prigojin nu a fost un opozant al lui Putin
Dar, atrage atenția profesorul de relații internaționale Valentin Naumescu, Prigojin nu a fost un opozant al regimului Putin, a fost cu adevărat un trădător, și, probabil, e vorba de o răzbunare a lui Putin.
„Prigojin a fost un mare beneficiar al regimului. A început acea rebeliune militară chiar pe teritoriul Rusiei și marșul spre Moscova. Asta a fost o mare umilință pentru Putin, a dăunat pentru că a arătat slăbiciunile interne ale regimului”, spune profesorul Naumescu pentru Europa Liberă.
Video: Evgheni Prigojin: De la „bucătarul lui Putin” la mercenar rebel
Your browser doesn’t support HTML5
Acesta mai arată că i s-a „părut foarte clar” încă de acum două luni, de la momentul rebeliunii eșuate, că Prigojin va fi „eliminat”.
„Este foarte probabil să fie o răzbunare a lui Putin”, spune profesorul Naumescu pentru Europa Liberă.
Toate acțiunile și declarațiile din acea perioadă, culminând cu luptele pentru Bahmut, i-au pecetluit soarta în ochii lui Putin și tocmai de aceea răspunsul inițial la insurecție a uimit, continuă profesorul Naumescu.
Indulgența lui Putin, o strategie?
Liderul de la Kremlin le-a permis lui Prigojin și luptătorilor săi să plece în Belarus în urma unui acord încheiat cu Alexander Lukașenko, liderul autoritar de la Minsk.
Lui Prigojin i s-a permis chiar să se miște liber, între Moscova și Sankt Petersburg, orașul său natal, să ridice teancuri de bani și lingouri de aur pe care le ținea la conacele sale opulente.
Trupele Wagner au început să antreneze forțele de securitate locale din Belarus, iar Prigojin nu avea reticențe în a apărea în public și făcea declarații despre lovitura de stat din Niger.
Ba chiar a fost văzut în apropierea unui important summit Rusia-Africa la Sankt Petersburg, unde s-a întâlnit cu oficiali africani la un hotel pe care îl deținea.
Îți mai recomandăm Analiză | Ce se întâmplă în Rusia. „Revolta” șefului mercenarilor Wagner și provocarea lui Vladimir PutinToate arătau o înțelegere cu Putin, ceea ce contrazicea profilul acestuia.
Mulți analiști au căutat să justifice reacția mai degrabă pacifistă a lui Putin prin frica față de nemulțumirile tot mai apăsate în rândul armatei, mai ales în flancul ultranaționalist, critic la adresa mersului războiului.
Oricum, Evgheni Prigojin nu mai reprezenta o amenințare pentru autocratul de la Kremlin, mai ales că acesta anunțase că vrea să-și mute teatrul de operațiuni în Africa.
Prigojin a fost văzut ultima dată la începutul acestei săptămâni, când a lansat un videoclip în care pretindea că se află în Africa, unde mercenarii săi se mutaseră.
În videoclip vorbește despre cum va face „Africa mai liberă”. Dar nu este clar când a fost făcută respectiva înregistrare și dacă este autentică.
Avertisment pentru viitor în văzul întregii lumi
Acum, când Prigojin s-ar putea să fie printre cele zece cadavre din avionul prăbușit miercuri, mesajul transmis de Vladimir Putin este unul de avertisment față de potențialii trădători, spune profesorul Valentin Naumescu.
„A fost totul făcut în văzul întregii lumi. Nu este o simplă eliminare. Există un singur argument: să arate tuturor celor care s-ar putea gândi vreodată să trădeze ce îi așteaptă. Tocmai prin faptul că a fost televizată această prăbușire, e un mesaj puternic”, explică Valentin Naumescu pentru Europa Liberă.
Ce arată înlăturarea generalul Surovikin
Moartea lui Progojin ar putea să nu fie întâmplătoare, așa cum nu este nici schimbarea de la conducerea forțelor aeorspațiale ruse a generalului Serghei Surovikin.
Încă dinaintea rebeliunii lui Prigojin acesta era văzut ca un aliat al miliției Wagner în ministerul rus al Apărării.
Îți mai recomandăm Ce urmează pentru Putin după „rebeliunea” lui Prigojin„Aceasta este singura persoană cu steaua generalului armatei care știe să lupte”, l-a lăudat Prigojin.
Dar în momentele cruciale din timpul rebeliunii, Surovikin a lansat un mesaj video în care îi spunea să se oprească și să asculte de „voința” președintelui Vladimir Putin.
„Vă îndemn să vă opriți. Inamicul așteaptă doar ca situația politică internă să se înrăutățească în țara noastră”, a spus generalul Surovikin într-un mesaj postat pe Telegram.
Implicarea generalului Surovikin în evenimentele de acum două luni ar fi un semn al luptei interne care a caracterizat conducerea militară a Rusiei de la începutul războiului lui Putin din Ucraina și ar putea semnala o fractură mai largă.
Îndepărtarea lui oficială, coincidență, exact în ziua în care se presupune că a murit Evgheni Prigojin, arată că lucrurile ar putea sta chiar așa.
Din momentul invaziei și până acum, Vladimir Putin a schimbat de mai multe ori conducerea armatei și generalii din prima linia a frontului.
Ceaiuri, căderi pe fereastră și accidente aviatice
În regimul lui Putin asasinatele politice nu sunt o noutate, iar în Rusia circulă gluma morbidă despre tendința dușmanilor lui de a cădea de la ferestre sau a bea ceaiuri mortale.
Ian Bremmer, fondatorul grupului de consultanță în domeniul riscului politic Eurasia Group, a declarat la emisiunea Newsday de la BBC că mesajul transmis de Putin este unul „ înfricoșător”.
„Putin i-a permis să supraviețuiască timp de aproximativ două luni. Cred că acest lucru trimite un mesaj foarte înfricoșător pentru oricine s-ar ridica împotriva lui Putin în Rusia”.
La rândul său, profesorul Valentin Naumescu susține că regimul Putin avea la îndemână și alte metode de a-l elimina pe Prigojin, dar a ales această cale tocmai pentru a trimite un mesaj dur potențiallilor trădători.
„Nu cred că acest eveniment îl avantajează pe Putin, va avea de totuși de dat niște explicații. Nu e primul executat de regimul Putin, unii au căzut de la ferestre, alții de pe stânci, s-au intoxicat cu ceaiuri... Aveau la îndemână tot felul de metode de a-l elimina”, spune pentru Europa Liberă profesorul Valentin Naumescu.
Îți mai recomandăm Mâna lungă a lui Putin. Cum mor unii ruși după ce intră în conflict cu KremlinulAccidentele aviatice misterioase au reprezentat, de asemenea, un model în unele cazuri importante, scrie CNN.
Jurnalistul de investigație rus Artem Borovik a murit în 2000, la scurt timp după ce avionul său către Kiev s-a prăbușit după decolarea de pe aeroportul Sheremetyevo din Moscova.
Și generalul Alexander Lebed – un fost candidat la președinție și guvernator regional – a murit în 2002 într-un accident de elicopter, îndepărtând din peisaj un concurent politic proeminent. Alte exemple, AICI.