Tehnologia ultramodernă de construcție este folosită pentru a ridica o școală în Liov. Responsabilii speră că va servi drept model pentru lucrările masive de reconstrucție care urmează în Ucraina.
Strat cu strat, prima școală tipărită 3D din Europa prinde contur într-un cartier din Liov, în vestul Ucrainei.
Proiectul a fost organizat de grupul umanitar Team4UA și folosește echipamente de la COBOD International, o companie daneză de construcții prin imprimare 3D. Este nevoie de o echipă de trei persoane pentru a opera și monitoriza robotul de imprimare.
Școala primară se dorește a fi un potențial model pentru ridicarea unor unități similare în întreaga Ucraină.
Autoritățiile ucrainene spun că cel puțin 277 de școli au fost distruse de invazia rusă, lăsând mii de copii ucraineni fără săli de clasă în care să învețe.
Liov găzduiește în prezent 250.000 de persoane strămutate în interiorul țării, dintre care peste 75.000 sunt copii.
Școala va fi un hibrid între de spații tipărite 3D și secțiuni construite manual cu ajutorul lemnului și al altor materiale.
Într-un interviu acordat BBC la Liov, Henrik Lund-Nielsen, fondatorul COBOD, a afirmat că tehnologia de imprimare 3D este „mult mai rapidă și mult mai ieftină” decât metodele convenționale de construcție.
El a detaliat că doar cu „primul proiect pe care îl vor face, de obicei, nu vor economisi” bani, însă „vor economisi din momentul în care vor face (școli) din ce în ce mai repede”.
Lund-Nielsen a mai declarat pentru BBC că 99 la sută din betonul folosit în amestecul folosit pentru școala din Liov provine din Ucraina.
Organizatorii proiectului spun că un obiectiv pe termen lung este importul mai multor imprimante și încorporarea molozului clădirilor distruse în betonul asemănător cu pasta de dinți folosit pentru imprimare.
Secțiunea imprimată 3D a clădirii din Liov ar trebui să fie terminată până la începutul lunii iunie, în timp ce școala este programată să fie complet finalizată până la sfârșitul anului 2023.