Curtea Constituțională se pronunță de partea matematicii în disputa primarului din Mogoșoaia cu formula majorității calificate

Primarul Paul Precup în 2014, la ceremonia aducerii moaștelor lui Constantin Brâncoveanu la Biserica Sf. Gheorghe din incinta Palatului Brâncovenesc de la Mogoșoaia. El conduce primăria Mogoșoaia de aproape 20 de ani.

Curtea Constituțională a publicat motivarea într-o speță legată de modul în care se calculează majoritatea calificată. Totul a plecat de la Mogoșoaia, unde primarul a încercat să schimbe aritmetica, pentru a valida hotărâri ale Consiliului Local, aprobate cu mai puține voturi decât spune legea.

La Mogoșoaia, în Ilfov, trebuia să se întâmple o revoluție a organizării teritoriale, pusă la cale de primarul Paul Precup, în funcție de mai bine de 18 ani. O parte dintre terenurile comunei, mai exact peste 1.100 de hectare, urmau să treacă din proprietate privată în proprietatea Consiliului Local, și să devină o mare afacere pentru investitorii imobiliari - așa-numitul Sector Zero.

Ca să obțină terenurile de oameni, primarul le-a propus, în primă fază, să cedeze de bună voie 39% din suprafață, iar pentru restul urmau să primească alte terenuri în compensare.

A doua variantă, pentru cei care nu au fost de acord cu propunerea primarului, era exproprierea în interes public.

Primarul din Mogoșoaia, Paul Precup, a demonstrat într-o ședință de Consiliu Local, că 2/3*15=9,99.

În 2021, toate planurile primarului de reconfigurare teritorială a Mogoșoaiei au început să se transforme în hotărâri de Consiliu Local.

Primele două hotărâri de Consiliul Local, din iunie, dădeau startul procesului, iar alte două din decembrie 2021, consfințeau exproprierile.

Conform Codului Administrativ, toate aceste hotărâri trebuiau luate cu majoritatea calificată a voturilor aleșilor locali, pentru că sunt decizii care vizează proprietatea.

Definiția majorității calificate din Cod explică formula de calcul.

Majoritatea calificată = primul număr natural care este mai mare decât valoarea numerică rezultată în urma aplicării fracţiei/procentului stabilite/stabilit prin lege la totalul membrilor organului colegial stabilit în condiţiile legii. – Codul Administrativ

Ceea ce, pentru Consiliul Local Mogoșoaia, care are 15 aleși, însemna 11 voturi. Număr care era stipulat, de fapt, și în Regulamentul de Funcționare votat de aceiași consilieri.

Și de aici, începe istoria.

Matematica, reinventată pe tabla din școala de la Mogoșoaia

În ianuarie 2022, primarul din Mogoșoaia, Paul Precup, a realizat că e o problemă cu hotărârile luate pentru reconfigurarea teritorială a comunei. Și la cele din iunie, și la cele din decembrie 2021. Fuseseră aprobate cu 9 sau 10 voturi, în Consiliul Local și nu cu 11, așa cum era scris în regulamentul Consiliului.

Hotărârile erau deja în vigoare, începuseră să producă efecte, dar și contestații în instanțe, ale opoziției și ale unora dintre proprietarii de terenuri care nu erau de acord cu planurile sale.

Și ca să rezolve problema, primarul Mogoșoaiei a avut o idee. Să modifice regulamentul, în sensul în care majoritatea calificată a Consiliului Local să nu mai fie 11, ci 10. Și i-a chemat de îndată pe consilieri, pe 18 ianuarie 2021, ca să aprobe modificarea.

Pe larg despre ședința cu pricina au scris jurnaliștii de la Buletin de București.

„Ordinul de ministru nu este făcut de ministru, este făcut de un funcționăraș care nu știe matematica de clasa a 4-a, când de fapt vorbim de bunuri ale localității”, și-a început primarul Precup demonstrația matematică.

Și a demonstrat în timpul ședinței, cu creta pe tablă, că două treimi din 15 fac 9,99.

„Vorbim de o matematică în care trebuie să respectăm regulile matematice. Dacă ne amintim, din matematică, 2/3 ori 15. O luăm pe regula matematică, da? Cum se fac operațiile în matematică, în ce ordine de fac? Așa scrie în lege, se înmulțește fracția, cu numărul de consilieri. Așa scrie în lege.

Fracția este 2/3, în matematică, puteți căuta repede pe Google, în matematică, ordinea operațiilor este de la stânga la dreapta.

Prima operație care se face, este 2/3. Adică 0.66.

A doua operație este ori 15. Care îți dă, GHICI, 9,99. ÎN LUMEA REALĂ.“

Your browser doesn’t support HTML5

Primarul Paul Precup a schimbat regulile matematicii

Consilierii coaliției au fost de acord, iar regulamentul modificat.

Demonstrația lui Precup, susținută de Universitatea Politehnică din București și Consiliul Legislativ

Și hotărârea de Consiliu Local de modificare a majorității calificate a fost contestată în instanță, de proprietarii nemulțumiți.

În apărarea sa, primarul Precup a depus două adrese care confirmau matematica sa.

Una de la Consiliul Legislativ și una de la Universitatea Politehnică București.

În răspunsul trimis Primăriei Mogoșoaia, pe 12 ianuarie 2022, și semnat de șef serviciu Claudia Grigoraș, Consiliul Legislativ consideră că textul de lege trebuie interpretat altfel. Regula din Codul Administrativ ar trebui aplicată doar dacă 2/3 din numărul de consilieri e un număr zecimal, și nu un număr întreg cum este în cazul comunei Mogoșoaia.

Răspunsul Consiliului Legislativ, la solicitatea primarului Paul Precup, propune o interpretare a formulei matematice.

Mult mai interesant este răspunsul celor de la Universitatea Politehnică din București, semnat de profesor Tudor Prisecaru, președintele Senatului Univeristății Politehnice din București. Profesorul universitar a fost de acord cu calculul făcut de primarul Precup. Două treimi din 15 fac 9.99.

Adresa de la Universitatea Politehnică din București care confirmă calculul făcut de primarul din Mogoșoaia.

Matematica a ajuns la Curtea Constituțională

Ca să rezolve o dată pentru totdeauna diferendul, Consiliul Local Mogoșoaia a mers la Curtea Constituțională. Și a cerut să interpreteze articolul din Codul Administrativ, privind modul în care se calculează majoritatea calificată.

Iar ca argumente, la sesizare au fost depuse și adresele menționate mai sus, de la Consiliul Legislativ și de la UPB.

Solicitarea era ca formula cu numărul întreg următor să fie aplicată doar în cazul în care numărul de consilieri nu era multiplu de 3.

Dosarul a fost înregistrat la Curtea Constituțională în octombrie 2022 iar decizia finală a venit abia în aprilie 2023. Demersul Consiliului Local Mogoșoaia a fost respins, deci articolul din Codul Administrativ rămâne nemodificat.

În justificarea deciziei, judecătorii CCR explică că matematica e una singură și nu se face după percepții. În plus, formula din Cod este foarte clară.

„Faptul că o astfel de opţiune corespunde sau nu unei percepţii generale cu privire la o anumită modalitate de calcul sau de aplicare a unei formule matematice nu reprezintă per se un element care să determine neclaritatea normei juridice, dacă din conţinutul definiţiei rezultă fără echivoc modul de determinare a rezultatului final avut în vedere de legiuitor, în definirea majorităţii calificate”, scrie în motivarea CCR.

Reconfigurarea teritorială a Mogoșoaiei, împotmolită în instanțe

Până la lămurirea speței de magistrații CCR, alți judecători din diferite instanțe au oprit reconfigurarea teritorială a comunei Mogoșoaia.

Hotărârile de Consiliul Local care stabileau planurile de înființare a Sectorului Zero dar și cele de expropriere au fost anulate, dar deciziile nu sunt definitive, sau suspendate până la terminarea proceselor pe rol.

Primarul Paul Precup are și alte probleme.

În februarie 2023, Agenția Națională de Integritate l-a reclamat pe primarul Mogoșoaiei la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pentru că și-ar fi favorizat rudele.

Speța este legată tot de Sectorul Zero. Paul Precup ar fi iniţiat şi semnat o serie de documente privind schimbarea regimului juridic, economic sau tehnic al unor parcele de teren din Sectorul Zero ce fac obiectul lucrărilor de utilitate publică denumite „Zona de dezvoltare a comunei Mogoşoaia, Judeţul Ilfov”, spre folosul unor apropiați.