Fondul alocat Planului Național de Dezvoltare Locală (PNDL) s-a epuizat. Anunțul a fost făcut de ministrul Dezvoltării într-o informare trimisă către toate primăriile din țară.
„Aveți posibilitatea să decontați bunurile achiziționate, serviciile prestate, lucrările executate din surse proprii sau din alte surse legal constituite, sau să sistați lucrările, în vederea evitării înregistrării de arierate“, se arată în documentul trimis către primării de ministrul Cseke Attila.
Veste a fost primită diferit de primari. Pentru edilii de comune, problema nu e gravă, dar situația se schimbă când vine vorba de investiții mai mari, cum sunt cele din municipii.
„E o mare nebunie, ne blochează investițiile”, susține primarul municipiului Buzău, Constantin Toma (PSD). Acesta este și președinte executiv al Asociației Municipiilor din România.
Edilul dă exemplu o situație concretă. Colegiul Național „Mihai Eminescu” trebuia finalizat prin PNDL până la începerea noului an școlar. Suma rămasă de investit era de 4 milioane de euro.
„Iată că rămânem fără bani. Elevii și profesorii i-am mutat în alte clădiri, așteaptă cu sufletul la gură să se mute în toamnă și nu o să reușim să finalizăm o astfel de lucrare crucială pentru educația buzoiană. Vă dați seama că în momentul acesta și constructorul va ajunge la noi și ne va bloca”, afirmă primarul pentru Europa Liberă.
Nu crede în promisiunea Guvernului că banii vin la rectificare. Clădirea trebuia renovată până la 1 septembrie, iar sumele de la rectificare nu ajung mai devreme de luna septembrie.
„O asemenea hârtie putea spune: nu putem plăti trei luni, până la rectificare. Dar nu există vreun angajament luat de ministru”, a declarat președintele executiv al AMR.
Îți mai recomandăm Explozia prețurilor din construcții. Cu cât s-a scumpit un kilometru de asfalt față de anul trecutEmil Drăghici este președintele Asociației Comunelor din România. „E o falsă teamă că nu vin banii”, crede Drăghici, care este primar independent în comuna Vulcana Băi din județul Dâmbovița. El susține că banii vor veni la rectificare, ca în fiecare an.
„Lucrările nu ar trebui să se oprească. Constructorii trebuie să lucreze din plin pentru că își vor lua banii. Cine are bani în buget poate plăti de acolo. Sau te înțelegi cu constructorul”, a spus Emil Drăghici.
Constantin Toma îl contrazice pe Emil Drăghici. Precizează că investițiile la nivelul comunelor sunt mici, dar nu se pot acoperi zeci de milioane de euro din bugetul local, cum e cazul municipiilor.
De partea primarilor a intervenit și președintele PNL, Ludovic Orban. Aflat în plină campanie internă cu Florin Cîțu, președintele PNL încearcă să atragă primarii de partea sa prin susținerea pe care le-o oferă. Președintele Camerei menționează că a cerut încă de la construirea bugetului o sumă mai mare pentru Ministerul Dezvoltării, locul de unde vin banii pentru PNDL, programul înființat de Liviu Dragnea.
„Va trebui ca la rectificare să se facă o evaluare a necesarului de plată. Acolo este vorba de proiecte de investiții în foarte multe localități, proiecte de investiții care nu pot să bată pasul pe loc, proiecte de investiții care sunt aproape de finalizare și pentru care trebuie asigurată finanțare”, a fost poziția lui Ludovic Orban.
Pentru a nu pierde încrederea primarilor, premierul Florin Cîțu a reacționat imediat. El a spus că „toate investițiile care sunt în derulare merg mai departe”.
Planul lui Cîțu. Ministrul Cseke Attila promite dublarea sumelor din PNDL
Cîțu vine însă cu un nou plan gândit de Cabinetul său: 7 miliarde de lei pentru asfaltarea de drumuri locale. Premierul a specificat că prioritate au localitățile unde există apă și canalizare.
Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a declarat pentru Europa Liberă că a respectat legea când a trimis înștiințarea legată de PNDL în teritoriu. El precizează că nu este primul an când bugetul României se află în această situație, situația regăsindu-se în 2016, 2017, 2018.
„Noi plătim sigur până în 20 iulie facturi în continuare, tot ce s-a emis până la data notificării. În august, va fi rectificare bugetară unde vom avea o sumă importantă pentru PNDL. Investițiile nu se opresc”, a afirmat ministrul.
Acesta nu a dorit să comenteze declarațiile lui Constantin Toma legate de întârzierea finalizării lucrărilor la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Buzău.
Cseke Attila spune că bugetul Ministerului a fost „atât cât a putut Coaliția” să pună și au existat și datorii din 2020. Oficialul atrage atenția că în fiecare an bugetul a fost dublat prin rectificare, ceea ce preconizează că s-ar putea întâmpla și în 2021.
„Bugetul inițial era de 3,8 miliarde, probabil se va dubla. În 2018 au fost 3,2 miliarde în bugetul inițial, s-a închis anul la 4,6 miliarde, în 2019 au fost 2.5 miliarde, s-a închis la 6.9, iar în 2020,au fost 2,2 miliarde la început și în urma rectificărilor a ajuns la 6,5 miliarde. Aceasta e ce s-a întâmplat de-a lungul anilor”, a subliniat Cseke Attila pentru Europa Liberă.
Contractele prin PNDL se pot renegocia, dar nu și cele cu fonduri UE
Explozia prețurilor la materiale de construcții ridică o nouă problemă: cum se vor renegocia contractele semnate. Din discuțiile purtate de Europa Liberă cu primarii și ministrul Cseke Attila, renegocierea o să fie posibilă doar pentru contractele semnate prin PNDL. Situația nu se aplică însă și pentru contractele semnate cu fonduri europene.
Ludovic Orban susține că „e imperios necesar” să se ia rapid o decizie în Coaliție.
„Asistăm la o creștere fără precedent a prețurilor materialelor de construcții. Pe sistemul actual de adiționare a contractelor pe baza unui indice care este stabilit de INS nu se cuprinde realitatea. Trebuie găsită o altă soluție”, a declarat președintele PNL.
Potrivit acestuia, prețurile au explodat la materialele folosite în construcții, iar problema este una internațională.
„Nici un constructor nu lucrează în pierdere, ei își fac calcule și dacă nu își mai acoperă cheltuielile au nevoie de renegociere”, a explicat Ludovic Orban. Acesta a discutat deja cu ministrul Cseke pentru identificarea unei soluții.
La ministerul Dezvoltării se lucrează într-o comisie specială pentru a se vedea care este cea mai bună soluție. Diferența apare între contractele semnate cu fonduri europene și cele naționale
„Suntem în analiza acestui fenomen. Problema nu e pur a României, ci e mondială. Pe fonduri europene, prețurile sunt fixe, contractele sunt fixe în toată Uniunea Europeană. Acolo avem o speță. În ceea ce privește prețurile din contractele naționale, situația e analizată. Guvernul a dat anul trecut posibilitatea suplimentării sumelor prin PNDL 1”, a precizat Cseke Attila pentru Europa Liberă.
Primarul din Buzău spune că este o problemă cu contractele cu bani europeni că nu se pot renegocia.
„Aici e problema cea mai mare. Nu ai voie să renegociezi nimic. Eu am trei străzi mari în Buzău cu 18 milioane de euro, le faci cu 18 milioane de euro. Nu există posibilitate în contract să te poți duce cu măriri de prețuri la materiale, care s-au mărit și de două ori”, se plânge primarul.
Situația se schimbă când e vorba de PNDL. Aici renegocierea e așteptată, fiind doar o chestiune de timp până se va aplica.
„Această fabrică mondială care este China face prețurile acum. Prețurile au crescut enorm. Guvernul trebuie să ne dea voie să mărim prețurile”, a fost mesajul transmis de Constantin Toma.
Rectificarea bugetară este posibil să fie realizată în luna august. Până atunci, lucrările prin PNDL se desfășoară fără bani.
Îți mai recomandăm PNRR | Crește impozitul pe proprietate? Primari: Trebuie majorat, e mic în România față de UE