România și Ucraina au reluat, după 17 ani, circulația trenurilor de călători între cele două țări

Primul tren care a plecat România spre Ucraina după 17 ani din gara din Valea Vișeului, județul Maramureș.

Doar trenurile de marfă puteau trece până pe 18 ianuarie din țara vecină în România și invers. Calea ferată din jud. Maramureș nu permitea traficul unor astfel de garnituri ucrainene, care rulează pe linii cu un ecartament mai larg.

Miercuri dimineață, 18 ianuarie, în jurul orei 7:00, a ajuns la Valea Vișeului, județul Maramureș, după 17 ani, un tren cu pasageri din Ucraina.

2016 a fost anul când ultima garnitură de călători a trecut granița între cele state. În jur de 30 de pasageri au coborât miercuri dimineață în gara Valea Vișeului.

Garnitura ucraineană a plecat din orașul Rakhiv la ora 6:10. Trenul urma să plece în direcția opusă, din Valea Vișeului spre Rakhiv, la ora 11:45. Durata călătoriei între cele două localități, Rakhiv și Valea Vișeului, este de 40 de minute.

Compania feroviară de stat Ukrzaliznîţea a anunțat că vor circula zilnic două trenuri. Din Rakhiv plecarea este la 6:10, respectiv la 14:10. În schimb, din Valea Vișeului plecarea este la 11:45, respectiv 18:15.

„Controlul de frontieră și vamal vor fi făcute la bordul trenului, la sosire”, se arată într-o postare a companiei din Ucraina.

Orarul a fost gândit astfel încât cei care ajung cu trenul din a doua parte a zilei, să poată prinde conexiuni către Cluj și București (în România), respectiv Liov și Odesa (în Ucraina).

Ucraina a terminat în 2 luni; România, în peste 4

Alexander Kamișin, șeful companiei de cale ferată din Ucraina a postat pe Twitter mai multe imagini și clipuri video cu prima cursă dus-întors între cele două state după perioada de 17 ani.

Într-una din postări, el a scris că lucrările de refacere a liniei ferate de 20 de kilometri, de pe teritoriul ucrainean, au început pe timp de război, în august. Modernizarea ramelor a durat doar două luni. „Apoi am așteptat patru luni ca și România să termine partea sa de treabă”, a mai scris Alexander Kamyshin.

Până acum erau funcționale două puncte de frontieră între cele două țări, însă prin ambele circulă doar trenuri de marfă.

Lucrările de renovare

Cele două țări au modernizat porțiuni de pe această linie anul trecut, iar ucrainenii au făcut în noiembrie primele teste, cu un automotor. Ucraina a executat reparații pe 19 km de cale ferată pe linia Rakhiv — Dilove — Valea Vișeului. Se fac modernizări la o altă gară de frontieră: Teresva (UA).

Și CFR Călători a făcut, anul trecut, lucrări de reparații în zona Valea Vișeului - Berlibas (Ucraina), pentru reluarea traficului pe această linie de tranzit cu ecartament larg. Au fost înlocuite traverse, s-a adus material nou mărunt de cale și au fost puse 400 de tone de piatră spartă, au anunțat printr-un comunicat reprezentanții companiei.