Primul tur al alegerilor prezidențiale, în imagini
Aproape 19.000 de secții de votare au fost deschise în țară. 1.300 dintre ele sunt în București.
În imagine: Un candidat la alegeri, prezent la vot.
Până în jurul orei 18:00, prezența la vot era de aproape 45%. Vaslui, Satu Mare și Maramureș au fost județele care au înregistrat cele mai mici rate ale prezenței - sub 35%.
Interiorul unei secții de votare din Sectorul 1 al Capitalei.
Alexia (dreapta) are 23 de ani și vede votul ca pe o necesitate. „Dacă vrei o schimbare, trebuie să vii la urne”.
Prietena ei, Antonia(stânga), spune că vrea să rămână în țară în perioada următoare și este de părere că votul îi va influența următorii ani din viață.
Antonia spune că lista de candidați nu a fost ofertantă și că a ales un candidat tot prin eliminare.
Speră că în 2024, la secțiile de votare s-au prezentat mai mulți tineri decât în anii anteriori. Până în jurul după-mesei, intervalul de vârstă 18-24 de ani înregistra cel mai mic procent de prezență, iar cel mai mare procent se înregistra în intervalul 45-64 de ani.
Chiar dacă a fost nemulțumit de toți cei 14 candidați de pe buletinele de vot, pentru Lucian, votul este o datorie civică.
„Putem să schimbăm și noi lucruri, să ne implicăm; dacă vrem o societate mai bună, să nu așteptăm să ne fie oferită”.
În momentul de față, Lucian nu are așteptări prea mari de la viitorul președinte, spune el:
„Am ajuns să ne dorim un președinte care poate să se exprime și să vorbească o limbă străină. Acesta începe să fie minimul de așteptare”.
Riana este studentă în anul I la Medicină. În opinia ei, un singur vot poate să facă diferența. A luat o decizie cu ușurință în ceea ce ține de votul pentru prezidențiale și ar vrea ca viitorul șef de stat să aibă o proprie voce și să nu fie „dirijat din spate”.
„Aș vrea să avem mai multe opțiuni și să nu mai fie nevoia asta de a pleca din țară în momentul în care ai terminat liceul sau facultatea și să rămâi în țara în care te-ai născut”, adaugă Riana.
„Schimbarea e binevenită”, povestește Lucian, care a ales candidatul partidului cu care votează de câțiva ani. Crede că nu este persoana ideală pentru funcție, dar din totalitatea celor prezenți pe liste, era cea mai bună opțiune.
„Sunt deschis la schimbare și sunt pregătit pentru schimbări, dar care să nu vină doar ca să mulțumescă anumite grupuri de oameni”, mai spune Lucian.
Cristian (64 de ani) a ieșit la vot pentru a îndrepta o situație care a involuat de-a lungul timpului. „S-au dus cei 30 de ani și situația din țară s-a țara s-a transformat în ceva haotic”.
„Aș vrea să se rezolve problema tradițională a corupției și să ajungă țara să fie condusă de niște oameni care într-adevăr au cap”.
Până la ora 15.00, secțiile de votare din centrul Capitalei nu au fost atât de aglomerate, însă odată cu lăsarea serii au început să se formeze și cozile.