Procurorii din CSM, minus Gabriela Scutea, apără reputația lui Horațiu Radu, magistratul filat într-un restaurant

Gabriela Scutea, procuror general al României

Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a hotărât, marți, admiterea cererii de apărare a reputaţiei profesionale formulate de Horațiu Răzvan Radu, procuror în cadrul Parchetului General, după apariția în mass-media a unor articole denigratoare la adresa sa, articole apărute în contextul numirilor procurorillor șefi în funcții de conducere. Potrivit unor surse judiciare, fosta sa contracandidată pentru funcția de procuror general, Gabriela Scutea, și-a anulat votul în ședința procurorilor din CSM.

Secția a analizat cererea lui Radu după ce Inspecția Judiciară a făcut un raport în urma sesizării magistratului. Acesta a reclamat faptul că o serie de articole denigratoare la adresa sa au fost preluate de mai multe publicații și că a fost filmat pe ascuns în cadrul unei întâlniri private, imaginile fiind difuzate la televizor,

Dreptul la informare, depășit

Astfel, inspectorii judiciari au constatat că ”postarea unor filmări în care apare Răzvan Horațiu Radu alături de un judecător și de un jurnalist în incinta unui restaurant, în afara orelor de program, dublate de informații incorecte, tendențioase (...) constituie o depășire a limitelor dreptului la informare făcute în scopul discreditării onoarei, reputației domnului procuror Răzvan Horațiu Radu cu consecința creării suspiciunii cu privire la imparțialitatea și independența în adoptarea soluțiilor de care trebuie să dea dovadă procurorul”, se arată în raportul Inspecției Judiciare.

Inspectorii mai arată că CEDO a stabilit că dreptul la viață privată se aplică și în cazul magistraților. ”Publicarea unor astfel de imagini cu anexarea unor comentarii privitoare la participarea unor ”paranghelii” poate inocula cititorului ideea că magistratul ar fi lipsit la dreptul la viață privată, drept fundamental consacrat de CEDO”, se mai arată în document.

Inspecția Judiciară: Înregistrarea nu a fost de interes general

În concluzie, inspectorii susțin că publicațiile care au difuzat și preluat materialele denigratoare la adresa lui Radu au acționat cu rea credință. ”Întreaga modalitate de abordare a subiectului numirii procurorului general (...) excede marjei de apreciere care se circumscrie interesului unei societăți democratice de a premite presei să își joace rolul indispensabil de câine de pază și să își exercite aptitudinea de a da informații cu privire la problemele de interes general”, se mai arată în documentul Inspecției Judiciare.

În ciuda acestor argumente, potrivit unor surse judiciare, procurorul general Gabriela Scutea și-a anulat votul, fiind singurul procuror din cei cinci din Secției care a făcut acest lucru, celelalte voturi fiind pentru apărarea reputaţiei profesionale, independenţei şi imparţialităţii formulate de Horațiu Radu.

Filați la bere

La sfârșitul lui februarie, Parchetul Militar București s-a autosesizat și a deschis dosar penal in rem (pentru fapte) pentru abuz în serviciu și violarea vieții private în cazul filajului a doi magistrați și doi ziariști.

Jurnaliștii Alex Costache, TVR, și Cosmin Savu, Pro Tv, echipa ”Romania, te iubesc”, Horațiu Radu, procuror, ajunct interimar al Parchetului General și judecătorul Răzvan Păștilă au fost filați- filmați și inregistrați- la un restaurant din centrul Capitalei, pe 21 februarie, unde sărbătoreau ziua de naștere a procurorului Horațiu Radu. ”Știrea” a fost difuzată rapid de postul România Tv, controlat de Sebastian Ghiță, fugit de justiție în Serbia, și rostogolită de mass-media deținută de patroni aflați în conflict cu legea- Gândul, aparținând lui Radu Budeanu, cercetat de DNA, Evenimentul zilei, deținut de Dan Andronic, trimis în judecată de DNA, luju.ro, site antijustiție, România liberă, cotidian deținut de Alexander Adamescu, urmărit penal și fugit la Londra, și Antena 3, controlată de Dan Voiculescu, cu o condamnare de 10 ani pentru corupție.

Atac la jurnaliști

Televiziunea patronată de Dan Voiculescu a rezervat o emisiune dedicată subiectului, în care ziariștii care au criticat cele două propuneri de procurori -șefi, devenite apoi efective prin semnătura președintelui Klaus Iohannis, au fost virulent atacați de postul Tv, fotografiile lor fiind puse pe ecran.

Președintele Iohannis, întrebat despre acest caz la o conferința de presă a declarat că: ”dacă astfel de situații au existat, solicit celor vizați să sesizeze urgent organele abilitate pentru a se verifica și, dacă este cazul, pentru a se lua măsuri ferme. Independența justiției este nenegociabilă și libertatea persoanei de asemenea.” Parchetul Militar București s-a autosesizat și a deschis dosar penal in rem (pentru fapte) pentru abuz în serviciu și violarea vieții private în cazul filajului a doi magistrați și doi ziariști.