Zelenski a semnat joi decretul de demitere a acestuia, după ce parlamentul ucrainean a votat pentru demiterea lui Kostin cu două zile în urmă.
Kostin declarase înainte că va demisiona pentru a-și asuma responsabilitatea politică, în urma investigații de corupție și a suspiciunilor că oficialii au folosit lacune legale pentru a evita să fie recrutați în armată.
Îți mai recomandăm „Vrem să dansăm în timp ce voi luptați”. Ucraina încearcă să rezolve criza forței de muncă de pe frontInvestigațiile au constatat recent că unii procurori din regiunea Hmelnîțkîi, din vestul Ucrainei, au eliberat documente false privind dizabilități ale unor unor bărbați care scăpau astfel de încorporare, ceea ce le-a permis să primească beneficii speciale de la stat și să scape de serviciul militar în contextul în care Ucraina se află de peste doi ani în război cu Rusia invadatoare.
Scandalul s-a soldat cu o anchetă la nivel național, într-un moment în care Ucraina se luptă să respingă forțele rusești care au invadat țara pe 24 februarie 2022.
După anunțul demisiei lui Kostin, premierul ucrainean Denîs Șmihal a anunțat că a concediat mai mulți înalți oficiali implicați în acest scandal.
Problema recrutării a devenit sensibilă în Ucraina, întrucât armata ucraineană se confruntă cu mari provocări, în special cu reducerea numărului de trupe ca urmare a luptelor.
Recrutorii militari apar adesea la evenimente publice pentru a verifica dacă legea de mobilizare controversată este aplicată.
Your browser doesn’t support HTML5
Zelenski a recunoscut în repetate rânduri că armata ucraineană se confruntă cu circumstanțe „foarte, foarte dificile”.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI