Premierul Ludovic Orban i-a asigurat miercuri pe reprezentanții industriei cinematografice că reluarea producțiilor cinematografice și audiovizuale va fi posibilă în curând, după semnarea și publicarea în Monitorul Oficial a Ordinului comun al Ministerului Sănătății și Ministerului Culturii privind normele de protecție împotriva COVID-19.
Premierul Ludovic Orban a continuat miercuri a cincea rundă de dezbateri cu reprezentanții industriei cinematografice, în perspectiva reluării activității acestui sector în condiții de siguranță sanitară. S-a discutat despre schema de ajutor de stat propusă de Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, despre reformele necesare pentru domeniul cinematografiei, alături de momentul şi condiţiile în care se pot relua producţiile cinematografice şi audiovizuale. De asemenea, s-a discutat și despre identificarea unor programe de finanţare cu ajutorul fondurilor europene.
„Discuțiile au vizat măsurile de sprijin pentru susținerea sectorului cinematografic pe termen mediu și lung, inclusiv prin regândirea schemei de ajutor de stat de la Ministerul Economiei, investiții în producțiile locale, identificarea unor facilități fiscale pentru produsele culturale cinematografice”, transmite Executivul.
Orban le-a transmis reprezentanților industriei de profil că va analiza propunerile înaintate şi că va avea în vedere luarea unor decizii care să vină în sprijinul activităţii acestui sector, arată sursa citată.
La scurt timp, ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a anunţat că a semnat ordinul comun cu Ministerul Sănătăţii care prevede condiţiile în care se pot relua producţiile cinematografice şi audiovizuale, care va fi publicat în curând în Monitorul Oficial.
"Cinematografia reprezintă unul dintre sectoarele care aduce investiţii în România şi este o adevărată carte de vizită la nivel internaţional. Am primit propuneri formulate din partea reprezentanţilor acestei industrii şi urmează, tot împreună, să găsim soluţiile cele mai bune. Astăzi, am semnat şi mult aşteptatul Ordin comun cu Ministerul Sănătăţii care prevede condiţiile în care se pot relua producţiile cinematografice şi audiovizuale. Ordinul va fi publicat în curând, în Monitorul Oficial", a declarat Gheorghiu, potrivit unui comunicat al Ministerului Culturii, transmite Ministerul Culturii.
„(...) am simțit că există înțelegere și dorință de implicare pentru a rezolva problemele urgente din breaslă (and that’s no bullshit)- reluarea filmărilor și a evenimentelor în condiții de siguranță, promovarea în Parlament a unei legi noi a cinematografiei, găsirea unei formule de funcționare a schemei de ajutor de stat ptr cinematografie arondata Ministerului Economiei, deblocarea sumelor de la Finanțe care trebuie să ajungă în Fondul Cinematografic, transformarea CNC într-o instituție modernă, aproape de nevoile cineaștilor și ale industriei & găsirea unei formule de ajutor pentru distribuitori și sălile de cinema - profund afectați de pandemie”, a scris după întâlnire, pe pagina sa de Facebook regizorul Tudor Giurgiu.
„Dacă măcar 50% din toate lucrurile discutate s-ar rezolva cît de cît ar fi excelent (...) și cred că am motive pentru a redeveni optimist”, a mai spus Giurgiu.
Premierul Ludovic Orban a fost însoțit la discuții de ministrul Culturii Bogdan Gheorghiu, de vicepremierul Raluca Turcan, de ministrul Economiei Virgil Popescu și de președintele comisiei de Cultură din Camera Deputaților, Gigel Știrbu.
Printre participanții din industria cinematografică s-au aflat: Alexandrina Dospindescu - Central European Media Enterprises, Ada Solomon - Producător, Hi Film, Anca Mitran - Centrul național al Cinematografiei, Andrei Boncea - Frame Film, Carmen Pepelea - ICON Films, Cristian Anastasiu - Organizația Distribuitorilor de Opere Autovizuale, Cristian Bostănescu - Castel Film, Cristian Dumbravă - City Cinema, Iuliana Tarnovetchi - Alien Films Entertaiment, Laurențiu Damian - UCIN, Margareta Irina Nistor - critic de film, Tudor Giurgiu - Libra Film, Vlad Păunescu - Castel Film, Paul Negoescu - regizor, Ștefan Bradea - Bad Unicorn.