Proiectul de plafonare a tarifelor RCA pe care Autoritatea pentru Supraveghere Financiară (ASF) este finalizat și va fi înaintat Ministerului Finanțelor, la începutul săptămânii vitoare.
De asemenea, proiectul mai prevede renunțarea la taxa de 1% pentru asigurători, potrivit unei declarații făcute sâmbătă de un director din ASF, acesta invocând nevoia de stabilitatea pe piața RCA și „pentru a veni în sprijinul cetățenilor”.
Aceste două măsuri principale au fost decise de ASF după ce, vineri, a decis să retragă autorizația de funcționare a societății Euroins România, cel mai important jucător de pe piața asigurărilor auto din România.
„Pachetul de măsuri a fost aprobat. Va fi trimis luni dimineață la Ministerul de Finanțe. Societățile de asigurări vor folosi tarifele din urmă cu un an de zile. Am avut discuții cu principalele societăți de asigurări”, a spus Valentin Ionescu, directorul general sector Asigurări din cadrul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), pentru Digi24.
Oficialul din ASF a mai spus că plafonarea ar urma să fie aplicată „pe următoarea perioadă”, cel mai probabil scenariu fiind de șase luni.
Conform tarifelor publicate luna aceasta de ASF, înainte de această propunere de plafonare, toți proprietarii de mașini ar urma să plătească mai mult cu circa o treime față de aceeași perioadă a anului trecut.
Astfel, în funcție de categoria autovehiculelor și vârsta șoferului, în martie 2023, creșterile primelor RCA variază între 10 și 40% față de tarifele de referință din februarie 2022.
Îți mai recomandăm Se scumpesc tarifele RCA. Toți proprietarii vor plăti mai mult cu cel puțin 35% față de anul trecutIonescu a mai spus că raportarea la tarifele din luna martie 2022 va fi obligatorie.
„Nu vrem să mai crească tarifele pe această piață și atunci, în urma discuțiilor, acesta a fost rezultatul. Tarifele vor fi ceva mai mici față de anul acesta”, a afirmat el.
Polițele la Euroins rămân valabile
Sâmbătă, Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA) a anunțat că poate proceda la deschiderea dosarelor de daună în cazul Euroins începând de la data publicării deciziei ASF în Monitorul Oficial.
În plus, poliţele de asigurare emise de Euroins România rămân valabile, dar pot fi denunţate în orice moment, potrivit unui anunț făcut sâmbătă de Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România și Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România.
„În cazul în care deţineţi o poliţă de asigurare emisă de Euroins România poliţa dumneavoastră de asigurare rămâne în continuare valabilă, producându-şi efectele. Puteţi însă denunţa în orice moment poliţa şi să încheiaţi una nouă la un alt asigurator autorizat.
Îți mai recomandăm ASF a cerut falimentul Euroins prea târziu, acuză experții. Transportatorii prevăd o scumpire a RCA cu 40%. Ce spune companiaDacă denunţaţi poliţa şi nu aţi avut daune în perioada de valabilitate de până la denunţare, pentru perioada rămasă aveţi dreptul să vă recuperaţi diferenţa de primă de la FGA - Fondul de Garantare a Asiguraţilor”, potrivit ghidului.
În urma deciziei de vineri a ASF, conducerea Euroins a fost preluată de Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA).
Compania de asigurări ar avea nevoie de fonduri de 2,19 miliarde lei pentru a îndeplini din nou cerința de capital de solvabilitate, potrivit ASF.
Grupul bulgar Eurohold, care deține filiala din România a Euroins, a acuzat o preluare ostilă a activelor sale.
Ce pot face clienții și păgubiții Euroins?
Polițele RCA ale Euroins rămân în vigoare până când instanța va decide deschiderea procedurii de faliment al Euroins. După ce va fi dată această decizie în instanță, în termen de 90 de zile toate polițele Euroins vor înceta de drept.
Posesorii de polițe RCA Euroins:
- pot să-și păstreze polița până la data expirării;
- pot să denunțe polița și să încheie contracte la un asigurător fără probleme finaciare.
Păgubiții sunt cei mai afectați, așa cum s-a întâmplat își în cazul City Insurance. Multe service-uri auto vor refuza reparația pe polițe Euroins, din cauza întârzierilor la plata reparațiilor