Proiect de lege PNL pentru revenirea la 2 judecători în completurile cauzelor de apel

Deputatul liberal Cristian Băcanu

Deputatul PNL Cristian Băcanu a depus vineri la Camera Deputaţilor un proiect prin care completurile de judecată a cauzelor de apel să fie formate din doi, nu trei judecători.

Băcanu, fost secretar de stat în Ministerul Justiției, afirmă că această propunere legislativă vine să repare legile justiţiei care au fost modificate în perioada când PSD era condus de Liviu Dragnea.

"Acesta este propunerea legislativă pe care am depus-o astăzi la Camera Deputaților și care corectează aberația făcută de PSDragnea în urmă cu trei ani în încercarea disperată de a proteja corupții și de a îngreuna actul de justiție, fără să țină cont de faptul că nu sunt suficienți judecători și fără să conștientizeze volumul de muncă presupus de această modificare", a arătat Cristian Băcanu pe Facebook.

Deputatul Băcanu mai spune că scopul inițiative legislative este acela de a reveni la "soluția legală conformă realității sistemului judiciar și, totodată, de a scoate această situație din starea de incertitudine generată de totalitatea actelor normative de suspendare sau prorogare adoptate în acest sens însuși caracterul temporar al acestora având vocația de a impieta asupra previzibilității și stabilității organizării și funcționării sistemului judiciar".

"Soluția legislativă a completului format din 2 judecători pentru judecarea cauzelor în apel a fost menținută până în anul 2018; în încercare de aservire a justiției, PSD a forțat adoptarea Legii nr. 207/2018 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, prin care legiuitorul primar a intervenit asupra regimului juridic al mai multor instituții juridice din sistemul judiciar, inclusiv asupra componenței completurilor de judecată în discuție. Nu a contat, la vremea respectivă, avizul negativ dat de Consiliul Superior al Magistraturii care a scos în evidență viciile grave de fond ale propunerii, elementele de neconstituționalitate și disfuncționalitățile pe care multe dintre prevederile proiectului le-ar putea genera în organizarea și funcționarea sistemului judiciar împiedică o soluție de avizare favorabilă cu observații", motivează deputatul liberal inițierea proiectului de lege.

Îți mai recomandăm OUG pentru amânarea intrării în vigoare a completelor de 3 judecători

Legea 207/2018 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, care a intrat în vigoare în data de 23 iulie 2018, a modificat compunerea completurilor pentru judecarea cauzelor în apel. Astfel, prin art. I pct. 30 din prima lege citată a fost modificat art. 54 alin. (2) din Legea nr. 304/2004, stabilindu-se următoarele: “Apelurile şi recursurile se judecă în complet format din 3 judecători, cu excepţia cazurilor în care legea prevede altfel.”

Guvernul a adoptat la finalul lui 2020 o ordonanță de urgență pentru amânarea intrării în vigoare a completelor de 3 judecători

Ministrul Justiției, Stelian Ion, spune că a folosit calea ordonanței de urgență pentru că nu există timpul necesar pentru a se interveni în parlament, pentru că nu s-ar respecta toate termenele legale astfel încât legea să poată intra în vigoare la 1 ianuarie.

El a amintit că solicitarea acetei reglementări a venit din partea Consiliului Superior al Magistraturii, cu argumente solide, în baza unei analize cu privire la consecințele aplicării de la 1 ianuarie a prevederilor referitoare la compunerea completurilor de apel de 3 judecători.

De asemenea, proiectul de ordonanță de urgență a fost avizat favorabil de CSM și de Consiliul legislativ. Pe 28 decembrie, CSM a transmis ministerului o adresă în care amintește despre avizul favorabil pe care l-a dat pentru adoptarea unei ordonanțe de urgență și necesitatea de a interveni imediat pentru evitarea unor consecințe negative.