Un proiect de lege aflat la Senat prevede dreptul pacientului la terapia durerii

70 la sută dintre români au suferit cel puțin un episod de durere cronică sau acută, spun inițiatorii proiectului de lege.

Un proiect de lege aflat la Senat acordă un nou drept pacienților asigurați în sistemul de sănătate: terapia durerii. Cu toate că durerea face parte din simptomele multor boli, terapia ei nu este considerată o prioritate în comparație cu tratamentul efectiv al bolii.

Dacă va fi adoptat, actul normativ va include dreptul la servicii medicale pentru „terapia durerii” între celelalte drepturi pe care le au asigurații: dreptul la servicii medicale pentru vindecarea bolii, pentru prevenirea complicaţiilor şi pentru recuperare, potrivit Știrile ProTV.

Proiectul de lege mai prevede că Ministerul Sănătăţii și alte instituții vor elabora strategia privind formarea profesioniştilor în managementul durerii şi strategia privind educarea pacienţilor în domeniul prevenirii şi terapiei durerii.

70 la sută dintre români au suferit cel puțin un episod de durere cronică sau acută, spun inițiatorii proiectuluide lege. Mulți au fost nevoiți să suporte suferința până când medicii au găsit și tratat cauza.

Nicoleta Năstase, care suferea de o inflamație a unui nerv de la picior, a hotărât să nu rabde și a apelat la o procedură modernă.

„S-a introdus în zonă un ac foarte adânc și prin acel ac o bulă de gheață a înghețat țesutul, a fost micșorată vascularizarea zonei și în această perioadă nervul se poate reface, iar țesutul a scăpat de inflamația din zonă, momentul în care n-am mai simțit durerea a fost imediat”, a povestit ea, potrivit Știrilor ProTV.

Intervenția a costat-o pe Nicoleta 1.000 de lei (200 de euro). Proiectul de lege prevede că pacienții asigurați vor avea dreptul la consultații, proceduri și medicamente care să înlăture durerea.

Tratarea durerii presupune, de multe ori, implicarea mai multor specialiști, spun medicii.

„Ai nevoie de o echipă întreagă în spate. Această specialitate trebuie să fie integrată într-un spital. Pacientul vine la noi în terapia durerii după ce a fost în prealabil la colegul neurochirurg, la medicul de recuperare medicală”, spune Stelian Mociu, medic primar anestezie.

În prezent, cei care suferă de boli incurabile apelează la centrele de îngrijire paliativă atunci când nu mai știu cum să se descurce acasă.

Mădălina Dumitrescu, coordonator Hospice Casa Speranței, spune că „farmacologia modernă ne ajută să tratăm durerea așa cum se cuvine”.

Iulian Știrbăț, pacient: „Sunt mai multe feluri de durere, nu e numai un singur fel. Este și o durere psihică, în cea mai mare parte mental te afectează.”

În clinicile private o consultație la medicii care au competențe în terapia durerii costă peste 300 de lei. O ședință de tratament poate depăși 1.000 de lei.

Dacă proiectul de modificare a legii sănătății va trece de votul Parlamentului, acest serviciu medical ar putea fi decontat din fondurile Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Comisia de Sănătate a Senatului a dat aviz favorabil proiectului de lege iar plenul va vota actul normativ în ședința din 29 aprilie.

Îți mai recomandăm Unde se duc banii tăi din contribuția la sănătate și de ce sunt întodeauna prea puțini? Șase posibile cauze

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.