Un japonez a deschis o cafenea în Harkov și oferă mâncare ucrainenilor afectați de război

Fuminori Tsuchiko folosește donațiile făcute în Japonia ca să țină deschisă o cafenea pentru locuitorii din orașul ucrainean lovit de război, Harkov.

Fuminori Tsuchiko, voluntar în vârstă de 75 de ani din Japonia, oferă mâncare oamenilor din Harkov, oraș puternic lovit de atacurile rușilor, care vin la cafeneaua sa. 24 aprilie 2023

Aceasta era atmosfera în Cafeneau FuMi, din Saltivka, cartierul de nord-est al Harkov-ului, pe 27 aprilie, când locuitorii au dat năvală.

Suburbiile orașului ucrainean au fost lovite puternic de rachetele rusești în primele zile ale invaziei din 2022. Saltivka a rămas până azi un cartier distrus și aproape depopulat.

Cafeneaua e condusă de Fuminori Tsuchiko (foto) care, împreună cu o echipă de voluntari, oferă gratuit mâncare pentru aproximativ 500 de locuitori din Harkov, timp de trei ore, în fiecare zi.

Proprietarul de 75 de ani spune că acțiunea caritabilă este finanțată din donațiile ce vin tocmai din Japonia.

Tsuchiko a ajuns pentru prima dată în viața sa în Ucraina la începutul lunii februarie, 2022.

La presiunea Ambasadei Japoniei, el a plecat în Polonia cu puțin înainte de lansarea invaziei la scară largă a Rusiei. La scurt timp după, el s-a întors în Ucraina.

Bărbatul de origine din Tokyo a trăit șapte luni alături de locuitorii din Harkov în sistemul subteran de metrou, în timp ce orașul era devastat de rachetele și bombele rușilor, care nu au contenit aproape întreg anul trecut.

Fuminori Tsuchiko salută localnicii, în fața cafenelei sale din Harkov. 27 aprilie 2023

Tsuchiko a vorbit despre șederea sa în Ucraina cu un jurnalist Reuters.

„Voi rămâne să locuiesc în Harkov, după victoria ucrainenilor asupra rușilor. Nu am o casă în Japonia. Am vândut tot. Deci, sunt aici pentru totdeauna și voi ajuta Harkov.”

Tsuchiko merge pe străzile din Harkov, pline de clădiri distruse de război.

Anna Tovstopyatova, unul dintre vizitatorii cafenelei a spus jurnalistului ucrainean de la Reuters că a venit să facă o donație.

„Este minunat că mai există așa oameni sinceri, deschiși la inimă, care își sacrifică viața să îi ajute pe alții și să le redea speranța.”