Dubai Unlocked: Apartamente cu vedere la mare în Dubai, cumpărate cu milioane de euro de funcționari ucraineni din epoca Ianukovici

Oficiali ucraineni care au fost la putere în timpul regimului pro-Kremlin al lui Viktor Ianukovici (2010 - 2014) au cheltuit milioane de dolari pe proprietăți imobiliare în Dubai, demonstrează o nouă anchetă a Schemes, redacția de investigații a RFE/RL Ucraina.

Printre aceștia se numără funcționari publici care nu și-au declarat toate proprietățile sau care au fost acuzați de corupție, abuz în serviciu sau trădare.

Dubai Unlocked: De unde vin datele

Datele Dubai Unlocked au fost obținute de către Centrul pentru Studii Avansate de Apărare (C4ADS), o organizație non-profit cu sediul la Washington care cercetează criminalitatea și conflictele internaționale. Acestea au fost apoi împărtășite cu publicația financiară norvegiană E24 și cu Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP).

Datele privind proprietățile care stau la baza proiectului provin dintr-o serie de scurgeri de peste 100 de seturi de date. Cele mai multe date provin de la Departamentul de Terenuri din Dubai, precum și de la companiile de utilități publice.

Jurnaliștii au lucrat luni de zile pentru a verifica identitatea persoanelor care au apărut în datele care au făcut obiectul scurgerilor de informații, precum și pentru a confirma statutul de proprietar al acestora, folosind documente oficiale, cercetări din surse deschise și alte seturi de date care au făcut obiectul scurgerilor de informații.

Dubai Unlocked este o colaborare la care participă peste 70 de instituții media din întreaga lume. OCCRP și E24 au coordonat proiectul de investigație.

Investigația Schemes e parte a unei colaborări transfrontaliere făcută de mai mult de 70 de instituții de presă din toată lumea și care are la bază o serie de scurgeri cu ajutorul cărora se poate contura o imagine detaliată a mii de proprietăți din Dubai și a celor care le folosesc sau le-au folosit - cu precădere în perioada 2020-2022.

Printre foștii oficiali ucraineni găsiți în documentele scurse către presă sunt ministrul Mediului din perioada Guvernului Ianukovici și mai mulți parlamentari de la Partidului Regiunilor, al cărui lider era fostul președinte.

De altfel, decizia lui Ianukovici de a fugi din Ucraina în timpul protestelor uriașe de stradă din 2014 a fost unul dintre factorii declanșatori ai preluării de către Rusia a Peninsulei Crimea și, apoi, a invaziei pe scară largă a Ucrainei, în 2022.

Deși legile ucrainene nu-i opresc pe cetățeni - și aici intră și oficialii de stat - să cumpere proprietăți imobiliare în Emiratele Arabe Unite (EAU), organizațiile anti-corupție vorbesc de ceva vreme despre faptul că regatele din Golful Persic au devenit un magnet pentru bogăția ilicită.

Tom Keatinge, director al Centrului pentru Finanțe și Securitate de la Institutul Regal al Serviciilor Unite (RUSI), un think tank de apărare și securitate de la Londra, declară pentru Schemes că Emiratele Arabe sunt un loc „în care banii sunt puși în siguranță, iar întrebările sunt puține”.

„Prin urmare, dacă ești o persoană care are bani, o persoană care vrea să își țină banii departe de controalele din țara de orgine, atunci EAU s-a dovedit a fi un loc excelent pentru a face asta”, spune Keatinge.

Pungile cu bani

Printre cele mai cunoscute nume dezvăluite în investigația „Dubai Unlocked” se numără cel al lui Mîkola Zlocevski, care a fost ministru al Mediului în timpul guvernării Ianukovici și a fondat Burisma Group, cel mai mare producător privat de gaz din Ucraina.

Burisma Group a ajuns să fie implicat în bătăliile politice interne din Statele Unite, din cauza faptului că Hunter Biden, fiul președintelui american Joe Biden, a fost membru al board-ului companiei.

În iulie 2019, Zlocevski a cumpărat două apartamente în W Residences Dubai - The Palm, un complex rezidențial de top pe de pe malul Golfului Persic. Cele două apartamente au costat aproape 11 milioane de dolari.

La data achiziției, Zlocevski nu mai era funcționar public. Totuși, el a fost pus pe o listă de „căutați” de către autoritățile ucrainene, sub suspiciunea de delapidare, și acuzat pentru că a încercat să mituiască oamenii legii, cu mai mult de 5 milioane de dolari.

Într-un final, el a pledat vinovat la acestă acuzație. Conform acordului pe care l-a făcut cu procurorii, Zlocevski a donat armatei ucrainene peste 15 milioane de dolari, folosiți pentru cumpărarea dronelor și altor tipuri de asistență.

În 2022, proprietatea celor două apartamente din Dubai a fost transferată Annei, fiica lui Zlocevski. Documentele studiate demonstrează că familia fostului ministru a folosit pașapoarte cipriote pentru a cumpăra proprietățile.

Nici Zlocevski, nici fiica lui nu au răspuns solicitării de a comenta aceste fapte. Jurnaliștii au trimis solicitări către mai multe dintre companiile familiei.

Mîkola Zlocevski (dreapta) împreună cu fostul președinte Viktor Ianukovici, în 2011.

Jurnaliștii de la SVT, televiziunea de stat suedeză, au reușit să facă un tur al proprietății cu Damac, una dintre cele mai importante firme imobiliare din Dubai. În timpul vizitei, reporterilor sub acoperire li s-a spus că pot cumpăra apartamente cu „sacoșele de bani cash” sau cu cryptomonede, iar întrebările referitoare la sursa fondurilor vor fi „zero”.

„Nu veți fi chestionat de către niciun departament, în special de către dezvoltator”, a spus vânzătorul. „Cine vrea să cumpere, cumpără”.

El a mai explicat și că achiziția proprietăților imobiliare cu cash îi poate ajuta pe clienți să evite întrebările băncilor legate de proveniența banilor.

„Dacă vindeți proprietatea și apoi transferați toți banii în bancă, nu e nicio problemă - nu veți primi întrebări legate de orignea banilor folosiți pentru a cumpăra proprietatea, iar fondurile le puteți pune apoi în bancă”, a spus vânzătorul.

Un reprezentant al Damac a declarat ulterior că firma își verifică clienții și că recomandarea plății pentru proprietăți imobiliare cu cash nu este politica companiei, dar că va investiga cele spuse de agentul de vânzări.

„Dacă reporterul dvs. acoperit ar fi mers mai departe cu procedurile legate de procesul de vânzare, mai departe decât o primă întâlnire cu un agent, ar fi văzut procesul de verficare și măsurile pe care le aplicăm oricărei tranzacții ne ridică semne de întrebare”, spune Damac.

Opacitatea pieței imobiliare din Dubai îngreunează misiunea guvernelor de a se asigura că cetățenii lor care dețin proprietăți plătesc taxele necesare.

„Dacă un ucrainean posedă o proprietate imobiliară în Dubai și o vinde sau o închiriază, trebuie să plătească impozit pe venit și taxa militară”, spune pentru Schemes, economistul ucrainean Viaceslav Cherkașin.

„Și, desigur, nimeni nu se grăbește să plătească aceste taxe”, adaugă Cherkașin.

Your browser doesn’t support HTML5

Dubai Unlocked: Ucrainenii cu investiții de lux secrete

Proprietăți de fițe și Partidul Regiunilor

Mai mulți parlamentari din Partidul Regiunilor - formațiunea politică pro-moscovită a lui Ianukovici, care acum este interzisă în Ucraina - sunt printre cei ale căror nume au ieșit la iveală cu ocazia investigației Dubai Unlocked.

Viaceslav Bohuslaiev, fost parlamentar pentru regiunea Zaporojie-Sud, este unul dintre ei.

Bohuslaiev a fost președinte al companiei de aviație Motor Sich, naționalizată de către guvernul de la Kiev după invazia pe scară largă a Rusiei, din februarie 2022.

Din 2009 și până în 2018, Bohuslaiev și fiul lui, Olexandr, au cumpărat cel puțin 19 apartamente și spații de birouri în Dubai. Costurile: aproximativ 15 milioane de dolari. Unul dintre apartamente e înregistrat pe numele lui Bohuslaiev, iar restul sunt pe numele fiului, care era director adjunct în board-ul Motor Sich.

Conexiunea lor cu aceste proprietăți nu a mai fost făcută publică până acum.

Procurorii ucraineni au declarat pentru Schemes că iau măsuri pentru a „identifica și confisca” activele străine deținute de Viaceslav Bohuslaiev (stânga) și de fiul său, Olexandr.

Doar cinci din cele 19 proprietăți mai sunt în posesiunea lui Bohuslaiev. Începând cu 2019, anul din care Bohuslaiev nu a mai fost membru al parlamentului ucrainean, familia a început să-și vândă proprietățile din Dubai.

În 2022, Bohuslaiev a fost reținut de autoritățile ucrainene pentru acuzații de trădare, finanțarea terorismului și obstrucționarea forțelor armate ucrainene - acuzații pe care le neagă. Până cel puțin pe 10 iunie, rămâne în custodia poliției.

Alte investigații ale echipei de investigații Schemes au dezvăluit legăturile lui Bohuslaiev cu reprezentanți ai companiilor militare de stat iraniene, inclusiv cu producătorii dronelor Shahed, folosite de Rusia în războiul împotriva Ucrainei.

Reprezentanții biroului Procurorului General al Ucrainei declară pentru reporterii Schemes că încă adună „documente și informații de încredere” referitoare la bunurile din EAU ale familiei Bohuslaiev, dar, spun ei, „vor lua măsuri pentru a identifica și confisca” proprietățile din străinătate ale fostului deputat și ale fiului său.

Întrebările referitoare la proprietățile imobiliare din Dubai trimise lui Bohuslaiev prin intermediul avocatului lui au rămas fără răspuns.

Un alt fost parlamentar al Partidului Regiunilor, Vasil Hristak, fost director adjunct al Serviciului de Stat pentru Migrații, și familia lui au cumpărat cu peste 700.000 de dolari două apartamente la Dubai.

În 2019, proprietatea apartamentelor i-a fost transferată fiului lui Hristack, Ihor. Soția lui Hritsak și un alt fiu sunt co-proprietarii ceiluilalt apartament. Ambele apartamente au fost închiriate și le aduc, conform datelor Dubai Unlocked, un venit anual de pste 370.000 de dolari.

Reporterii Schemes au încercat să ia legătura cu Hritsak, care a pretins că „e prima oară când aude despre asta”, făcând referire la proprietațile imobiliare din Dubai.

Procurori și judecători

Foști funcționari de stat din sistemul judiciar ucrainean și-au cumpărat și ei mai multe proprietăți din Dubai, arată documentele din investigația Dubai Unlocked.

Printre ei, Oleh Kornilov, fost procuror adjunct în regiunea sudică Odesa, care și-a achiziționat, în iarna 2011-2012, când abia fusese numit în funcție, un apartament de 90.000 de dolari în clădirea luxoasă Jumeirah Bay X1 Tower -- apartament cu acces la lacuri artificiale și la plajele din apropiere.

Kornilov a ajuns mai apoi adjunctul șefului departamentului regional al biroului procurorului și, ulterior, șef al departamentului. După demiterea lui din 2014, de după fuga lui Ianukovici în Rusia, Kornilov s-a angajat într-o luptă feroce pentru a-și păstra jobul.

A continuat să cumpere proprietăți în Dubai, după cum arată documentele - inclusiv un apartament într-un hotel dintr-o parte posh a orașului din Emirate. În 2016, a plătit 210.000 de dolari pentru el.

Niciuna dintre aceste proprietăți - două dintre ele au fost vândute de atunci - nu a fost menționată în declarația de avere a lui Kornilov sau ale soției, care a fost din 2013 procuror în biroul procurorului regional Odesa. În 2018, ea a candidat pentru un post regional de rang înalt în comisariatul pentru drepturile omului din Parlamentului ucrainean.

Contactat telefonic, Kornilov a negat că ar avea vreun apartament la Dubai. A închis telefonul atunci când i s-a explicat că proprietatea e dovedită în documente oficiale din Emiratele Arabe Unite. Nu a mai răspuns la alte apeluri sau mesaje.

Soția lui Artur Iemelianov, un judecător influent din epoca Ianukovici, e și ea pe lista proprietarilor, cu trei apartamente în zona exclusivită Dubai Marina, care au un preț total de 1,8 milioane de dolari, după cum arată datele Dubai Unlocked.

Svitlana Iemelianova a fost, până în 2014, în consiliul local al orașului Donețk. În decembrie 2014, a cumpărat apartamentul cu 650.000 de dolari - după cum demonstrează documentele din Dubai - pe primul dintre ele.

Svitlana Iemelianova (stânga) - fosta soție a lui Artur Iemelianov (dreapta), un judecător influent din epoca Ianukovici - a fost deputat al Consiliului municipal al Partidului Regiunilor. Ea a cumpărat proprietăți imobiliare în Dubai de peste 1 milion de dolari.

Iemelianova și soțul ei, care a fost acuzat că ar fi intervenit în sistemul automat de distribuire a cazurilor către judecătorii din Ucraina, au divorțat în toamna lui 2014. Fosta soție a judecătorului a mai cumpărat după aceea două apartamente - unul în 2017, cu 620.000 de dolari, și unul în 2018, cu 560.000 de dolari.

O altă investigație făcută de reporterii Schemes arată că Iemelianov și fosta lui soție au continuat să meargă împreună în vacanță și au petrecut timp împreună la Viena, unde ea locuiește, împreună cu cei trei copii.

Contactat de jurnaliștii Schemes, Artur Iemelianov a refuzat să discute despre proprietățile din Dubai, spunând că fosta lui soție le-a cumpărat. „Svitlana și cu mine continuăm să comunicăm. Suntem oameni civilizați, iar divorțul nu ne-a întrerupt comunicarea”, a spus el.

În dialogul cu ziariștii, Iemelianov a mai spus că nici el, nici fosta lui soție nu sunt implicați în cazul penal, pe care îl numește o încercare „fără nicio bază” de a „împrăștia neadevăruri despre mine”.

El spune, totuși, că autoritățile au făcut diverse percheziții la proprietăți ale lui și ale fostei soții, dar într-o cauză complet diferită.

Biroul Ucrainean de Investigații (DBR) a transmis redacției Schemes că, până în mai 2024, nici Iemelianov, nici soția lui nu au fost notificați în legătură cu vreo suspiciune legată de vreun caz penal.

Svitlana Iemelianova nu a răspuns solicitărilor de a comenta cazul proprietăților din Dubai.

Îți mai recomandăm Dubai Unlocked: Condamnați, fugari, oficiali din Iran pe lista proprietarilor de case și apartamente din Emirate

Acest articol a fost publicat inițial pe www.rferl.org.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.