Un senator PSD a depus o inițiativă legislativă de modificare a legii de funcționare a Agenției Naționale de Integritate, prin care liderii de sindicat să nu mai fie obligați să depună anual declarații de avere. Liviu Pop, el însuși fost lider de sindicat, susține că dacă se menține obligația pentru sindicaliști atunci ar trebui ca și patronatele și conducătorii ONG-urilor să depună anual declarații de avere. Proiectul lui Liviu Pop nu este susținut de Guvern, iar ANI a trimis motivele pentru care un astfel de proiect nu ar trebui votat în Parlament.
Liviu Pop nu este la prima tentativă prin care încearcă să modifice legea ANI în sensul ca liderii de sindicat să nu mai depună anual declarații de avere.
Senatorul precizează în expunerea de motive a inițiativei legislative că legea 176/2010, privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice, are ca obiect juridic de reglementare integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice.
Potrivit lui Liviu Pop, funcțiile de președinți, vicepreședinți, secretari și trezorieri ai federațiilor și confederațiilor sindicale nu reprezintă funcții și demnități publice.
„E o prostie ca liderii de sindicat să depună declarații de avere. Dacă liderii de patronate nu depun declarații de avere, de ce să depună liderii de sindicat declarație de avere? Avem sute sau mii de patroni care nu sunt obligați să își depună declarațiile de avere deși sunt parte din structurile patronale. Dacă punem în oglindă cu legea dialogului social și cerem liderilor de sindicat să facă lucrul acesta, eu nu am văzut în legea ANI ca și liderii structurilor patronale să depună declarație de avere. În Consiliul Economic și Social avem ONG-uri, sindicate și patronate. Cum se face că între ONG-uri, sindicate și patronate, doar sindicatele sunt obligate să depună declarații de avere? Poate facem un amendament să depună toți, nu e nici o problemă, punem și ONG-urile și patronatele. Poate se extinde în urma depunerii acestei inițiative lista a celor care trebuie să depună declarații de avere”, a declarat pentru Europa Liberă senatorul PSD.
Guvernul nu susține propunerea lui L. Pop
Guvernul Orban a trimis un punct de vedere prin care anunță forul legislativ că nu susține propunerea lui Liviu Pop.
„Prin inițiativa legislativă este propusă o restrângere a sferei de competență a Agenției Naționale de Integritate. Președinții, vicepreședinții, secretarii și trezorierii federațiilor și confederațiilor sindicale urmează să nu mai depună declarații de avere și de interese și să nu mai poată fi verificați cu privire la respectarea regimului incompatibilităților și a conflictelor de interese sau evaluarea averii”, se arată în răspunsul trimis Parlamentului de Guvern.
În argumentația oferită de Executiv se aduce în discuție și deciziile Curții Constituționale.
Îți mai recomandăm Cât de bogați sunt candidații la Primăria București. Topul averilorANI: Constituția și legislația impun aceste declarații de avere și interese
Agenția Națională de Integritate se opune și ea adoptării inițiativei legislative. Ea invocă decizii ale Curții Constituționale, dar și rolul pe care îl joacă în societate liderii organizațiilor sindicale.
„Organizațiile sindicale sunt implicate în mecanismul de adoptare legislativă, Consiliul Economic și Social avizând obligatoriu proiectele de acte normative din domeniul său de competență. Cu atât mai mult, cu cât federațiile și confederațiile sindicale contribuie la emitere de acte normative și luând parte efectiv la procesul de luare a deciziei publice este necesară obligația legală a declarării averilor și intereselor de către președinții, vicepreședinții, secretarii și trezorierii federațiilor și confederațiilor sindicale și totodată conformă cu Constituția României”, este poziția Agenției Naționale de Integritate.
Lider grup PSD Senat: „Nu văd cu ochi buni inițiativa”
Liderul grupului PSD din Senat, Radu Preda, a precizat că nu este de acord cu inițiativa colegului său de partid.
„Este o inițiativă personală a domnului Pop, liderul de sindicat ar trebui să se găsească în corpul celor care ar trebui să fie foarte transparenți în declararea averii. O să fie o decizie politică, dar cred că grupul ar gândi la fel ca mine, nu văd cu ochi buni o asemenea inițiativă prin care să scutim lumea de a mai depune declarații de avere și interese”,a spus senatorul PSD pentru Europa Liberă.
Îți mai recomandăm Traseul noului șef de la Combaterea Spălării Banilor. De la service auto la BAC la 32 de ani, două doctorate și mason „în adormire”Ovidiu Voicu: „Am început să vedem veniturile foarte mari pe care liderii de sindicat le au”
Directorul Centrului pentru Inovare Publică, Ovidiu Voicu, a declarat pentru Europa Liberă că proiectul depus de Liviu Pop nu este binevenit, iar liderii de sindicat au dorit mereu să nu li se afle veniturile.
„Avem mai multe decizii ale Curții Constituționale legate de sindicate, prin care sindicatele, ca și patronatele, au un rol important în luarea deciziei publice. Această obligație de a declara averile a nemulțumit de la început liderii de sindicate pentru că am început să vedem veniturile foarte mari pe care liderii de sindicat le au, am văzut situații în care ANI a început investigații împotriva unor lideri de sindicat, s-a ajuns chiar la niște dosare de corupție cercetate de DNA”, a afirmat Ovidiu Voicu.
Acesta crede că ideea lui Liviu Pop de a extinde obligația depunerii declarației de avere și interese și pentru patronate și ONG-uri poate să fie discutată, dar ea nu se regăsește în proiectul de lege.
„Și patronatele sunt menționate în Constituție și ele joacă un rol în luarea deciziilor publice. În măsura în care și patronatele fac acest lucru, dar și parte din ONG-uri, putem discuta despre nevoia ca și aceștia să depună declarații de avere și interese și nu văd de ce nu s-ar întâmpla acest lucru. Nu are sens să pui să facă declarații de avere și interese reprezentanții tuturor ONG-urilor pentru că un număr foarte redus participă la Consiliul Tripartit sau la Consiliul Economic și Social sau la alte tipuri de forme de luare a deciziei. Doar aceștia ar putea să intre sub o astfel de lege”, a susținut sociologul.
Senatul este prima cameră a Parlamentului unde se va dezbate inițiativa legislativă.