8 martie, protest. Un avort costă și 4.000 de lei, iar analizele pentru cancerul de col uterin nu sunt decontate

Organizatoarele au pichetat Guvernul României, ministerle Sănătății și pe cel al Educației, Colegiul Medicilor, Parlamentul, cărora le-au remis revendicările lor, trimise și direcțiilor de protecție a copilului, managerilor de spitale și autorităților locale.

Mai multe zeci de femei au protestat miercuri, de Ziua Internațională a Femeii, împotriva restrângerii dreptului la avort și a tratamentului acordat de stat femeilor care vor să facă avort sau pentru identificarea virusului care produce cancerul de col uterin.

Organizatoarele protestului au pichetat pe rând: Guvernul României, Ministerul Sănătății, Colegiul Medicilor din România, Parlamentul României, Ministerul Educației, cărora le-au remis revendicările lor, trimise și direcțiilor de protecție a copilului, managerilor de spitale și autorităților locale care au în subordine spitale publice.

„Pe 8 martie ieșim în stradă pentru a condamna orice inițiativă care rezultă în limitarea dreptului femeilor de a decide cu privire la propriul corp. Ieșim în stradă pentru a atrage atenția asupra efectelor devastatoare pe care astfel de măsuri le pot avea asupra integrității și autonomiei femeilor, dar și asupra familiilor, comunităților și societății în ansamblul său”, spun organizatoarele protestului.

De ce protestează femeile

  • Spitalele de stat nu mai fac avorturi la cerere, iar dacă fac „sunt prea scumpe pentru multe dintre noi.”
  • Clinicile private profită de pe urma disperării femeilor - se ajunge la costuri de peste 4000 lei pentru un avort.
  • Identificarea tulpinilor HPV care provoacă cancerul de col uterin costă peste 400 de lei și nu este decontată.
  • Vaccinul anti-HPV, care ar salva vieți, costă 2000 lei pentru 3 doze. Este gratuit doar pentru fetele între 11-18 ani și este recomandat inclusiv băieților.
  • Nu există contracepție gratuită. Din 240 de cabinete de planificare familială, mai există 119, cu activitate foarte redusă, nu oferă contraceptive gratuite.
  • Numărul mamelor minore este în continuă creștere. Și nu, problema nu este culturală, specifică minorității rome, ci este una care se întâmplă la nivel național, și la nivelul populației majoritare.
  • Școlile nu oferă informații despre prevenirea reproducerii și educație pentru sănătatea reproducerii.

Protest al femeilor de 8 martie. Ieșim în stradă pentru dreptul nostru de a decide asupra propriului trup

Revendicări

Organizatoarele protestului au protestat miercuri în fața Ministerul Sănătății căruia au cerut:

  • Decontarea procedurii întreruperii de sarcină la cerere prin bugetul Fondului Național Unic de Asigurări de Sănătate.
  • Introducerea acordării de servicii de avort la cerere în procedura de acreditare a spitalelor cu secții de obstetrică ginecologie și monitorizarea acordării procedurii de întrerupere de sarcină (la cerere și terapeutică).
  • Stabilirea la nivel național a unui protocol privind întreruperile de sarcină (la cerere, medicamentoase și terapeutice) care să conțină specificații clare privind situațiile în care se poate refuza o pacientă, privind procedura în sine, drepturile și obligațiile părților etc.
  • Interzicerea transmiterii de informații eronate și pro-viață cu scopul de a descuraja avortul prin consilierea pre-avort obligatorie în unele spitale.
  • Stabilirea unui discurs pro-alegere, în cadrul consilierii pre-avort, bazat în întregime pe date științifice, informații medicale, nu cu scopul de a descuraja din start sau a învinovăți persoana care apelează la această procedură.
  • Comunicarea prin intermediul unei platforme online a unor informații corecte, valide din punct de vedere științific și nepărtinitoare despre întreruperile de sarcină la cerere, medicamentoase și terapeutice, dar și asigurarea unei linii telefonice gratuite de informare pentru persoanele care vor să afle mai multe informații despre acest serviciu medical.
  • Colectarea datelor privind procedurile din sfera sănătății reproducerii, inclusiv procedura de avort, efectuate la nivelul cabinetelor, clinicilor și spitalelor din mediul privat.
  • Introducerea consilierii post-avort în urma procedurii de întrerupere de sarcină, care să includă informații despre primele 48 de ore post-avort, relații sexuale sigure și sănătoase și despre metodele de contracepție pe care pacienta le poate folosi în prevenirea unor sarcini nedorite.
  • Asigurarea accesului tuturor persoanelor de sex feminin la informații despre mijloace contraceptive.
  • Distribuirea de anticoncepționale gratuite prin cabinetele medicilor de familie.
  • Gratuitatea testării HPV și vaccinare gratuită anti-HPV inclusiv pentru persoanele de sex feminin până în 40 de ani.
  • Crearea de servicii de servicii de sănătate specializate pentru tranziția medicală a persoanelor transgender, decontate prin bugetul Fondului Național Unic de Asigurări de Sănătate (analize și consultații endocrinologice, suport psihologic, tratament hormonal).
  • Implementarea la nivel național a Clasificării Internaţionale a Maladiilor Revizia 11, adoptată de Organizația Mondială a Sănătății în 2019 și în vigoare de la 1 ianuarie 2022, în vederea depatologizării identității de gen transgender și eliminarea diagnosticului psihiatric pentru persoanele trans.
  • Interzicerea procedurii de evaluare medicală a persoanelor transgender în cadrul Institutului Național de Medicină Legală, solicitată abuziv de judecători în cadrul proceselor de stare civilă pentru recunoașterea juridică a genului. Această expertiză este abuzivă, umilitoare și contrară standardelor CEDO, care decuplează tranziția juridică de cea medicală și interzic obligarea persoanelor transgender la efectuarea intervențiilor chirurgicale ca precondiție la modificarea sexului în actele de stare civilă.
  • Revizuirea programelor de formare inițială în cooperare cu facultățile de medicină, pentru a depatologiza identitățile queer și a pune în acord educația medicală cu standardele OMS. În prezent orientarea sexuală homosexuală și identitatea de gen transgender sunt considerate parafilii (deviații sexuale) în educația medicală românească, în contradicție cu standardele medicale internaționale ale profesiei de psihiatru.

Revendicările adresate autorităților locale

  • Monitorizarea condițiilor în care este asigurat accesul la întreruperi de sarcină la cerere pe toată perioada anului și dacă este asigurat personalul medical necesar în funcție de numărul populației pentru fiecare regiune, luând în considerare și statisticile existente (numărul de întreruperi de sarcină anual, numărul de întreruperi de sarcină în cazul minorelor, numărul de întreruperi de sarcină la cerere etc.).
  • Finanțarea de la bugetul local a contraceptivelor decontate pentru populația din unitatea administrativ-teritorială respectivă, prin cabinetele de planificare familială existente la nivel județean.
  • Eliminarea și prevenirea tuturor formelor de violență asupra femeilor și persoanelor queer în spațiile publice sau private, online sau offline, precum violența de gen, violența domestică, femicidul, abuzul, hărțuirea.

Educația reproducerii. Revendicări către Ministerul Educației

  • Introducerea în programa școlară pentru ciclul primar a unei materii numite "Educație Relațională" adaptată vârstei care să includă informații despre societate, sănătate publică, egalitate de gen, diversitate, dezvoltare emoțională și relații umane.
  • Eliminarea educației religioase obligatorie în ciclul primar.
  • Introducerea în programa școlară a noțiunilor despre corp, relații sexuale, consimțământ, mijloace de contracepție, avort sub forma unei materii numite „Educație Sexuală” de la începutul ciclului gimnazial și nu sub termeni vagi care permit o programă interdisciplinară mai largă precum „Educație Sanitară” sau „Educație de Viață”.
  • În cazul în care Ministerul Educației întâlnește opoziție și/sau refuzuri împotriva introducerii la nivel național a unei materii numite „Educație Sexuală” care cuprinde o programă largă cu privire la noțiuni legate de viața sexuală, cerem de urgență aprobarea unui proiect care să introducă în școli introducerea unor ateliere obligatorii pentru elevi care să-i informeze cu privire la metode contraceptive (care sunt opțiunile, cum pot fi accesate, cum trebuie să fie folosite, etc.) și la consimțământ (ce este, importanța sa, limbajul consimțământului, criteriile consimțământului).
  • Introducerea în programa școlară a noțiunilor despre formele de violență împotriva fetelor și femeilor (conform legii 217/2003) și a noțiunilor despre egalitatea de gen și eliminarea stereotipurilor de gen (conform Legii 202/2002).
  • Aprobarea manualelor auxiliare care abordează tema egalității de gen.
  • Diminuarea diferențelor din învățământul din mediul urban și cel rural cu privire la accesul la informații despre educația sexuală și informații despre metode contraceptive.
  • Distribuirea în licee - prin intermediul consilierului școlar - a prezervativelor care să fie disponibile elevilor la cerere (această reformă dorește să micșoreze numărul de sarcini nedorite în rândul tinerilor).
  • Pentru a preveni abandonul școlar în rândul mamelor minore (conform statisticii Salvați Copiii: 83% din mamele minore abandonează școala) dorim înființarea unui sistem de resurse și de susținere, printre care se numără burse sociale speciale, sprijin oferit de consilieri, un tratament asemănător celui oferit copiilor cu CES (care include și prefesori de sprijin).
  • Organizarea unor programe de educație bilingvă pentru refugiații/refugiatele din Ucraina și din alte țări, înscriși/-se în învățământul de stat.

Comemorarea victimelor decretului ceaușist. „Suntem strigătul celor care nu mai sunt!”

Protestatarele au comemorat și victimele decretului ceaușist din 1966, care interzicea avortul, în urma căreia a apărut o întreagă generație de „ceaușei”, cei mai mulți dintre ei copii nedoriți, născuți pentru „producția de oameni la hectar”.

Femeile care încercau să comită o întrerupere de sarcină și medicii care le ajutau erau anchetați de Securitatea ceaușistă, iar multe dintre ele omorâte în bătaie.

„Pentru a comemora simbolic femeile care și-au pierdut viața în urma adoptării Decretului 770/1966, vom crea în timpul protestului o instalație artistică ad-hoc, cu obiecte care evocă avorturile clandestine făcute de către mamele și bunicile noastre, pericolele asupra sănătății femeilor și lipsa autonomiei corporale”, spun organizatoarele. „Suntem strigătul celor care nu mai sunt!”

Femeile au purtat eșarfe, tricouri, flori roșii și au strigat:

  • Uterul nostru nu e pentru profitul vostru!”,
  • „Vrem avort gratuit în spitale publice și în condiții sigure!”,
  • „Reproducerea nu e marfă! Munca reproductivă e muncă! Sarcina obligatorie e muncă forțată!”,
  • „BOR-ule nu te băga, avortul nu e treaba ta!”

Protestul a fost organizat de Feminism România, cu sprijinul: Asociația E-Romnja, Asociația Front/Feminism Romania, Asociația Moașelor Independente, GirlUp Romania, Asociația Iele-Sânziene, Asociația ACCEPT.