Peste 60.000 de georgieni au cerut în stradă aderarea la UE

Zeci de mii de manifestanţi au mărşăluit luni seara la Tbilisi, capitala Georgiei, cerând aderarea la Uniunea Europeană. 


 

Oamenii au fluturat steaguri europene şi georgiene în faţa Parlamentului georgian, la câteva zile după recomandarea Comisiei Europene de a aştepta înainte de a acorda pentru Tbilisi statutul de candidat la aderare.

Mitingul a fost organizat de mai multe organizaţii pro-europene şi toate formaţiunile de opoziţie, care au chemat oamenii pentru „a demonstra angajamentul poporului georgian faţă de alegerea sa europeană şi de valorile occidentale". 

Organizațiile neguvernamentale care au chemat oamenii în stradă le-au spus că „Europa este o alegere şi o aspiraţie istorice pentru georgieni, pentru care toate generaţile au făcut sacrificii”. 

 

Georgienii consideră că merită să intre în UE pentru că au aceleași valori precum europenii, precum libertatea, pacea, dezvoltarea economică durabilă, apărarea drepturilor omului şi justiţia. 

Vinerea trecută, Comisia Europeană a arătat că Ucraina și Republica Moldova merită să primească statutul de candidate la aderare, dar că Georgia mai are de îndeplinit unele condiții până să primească recomandarea privind candidatura de aderare la Uniunea Europeană.

Oficialii georgieni au declarat că sunt fericiți să aibă „o foaie de drum concretă”, însă consideră „regretabil” faptul că CE nu-i susţine un statut de stat candidat la aderarea la UE în prezent.

Organizarea protestului din capitala Georgiei a vrut să fie un semnal trimis Bruxellesului, în contextul în care liderii europeni urmează să discute săptămâna aceasta dacă acordă sau nu statutul oficial de stat candidat Georgiei. 

Pentru ca o țară să adere la UE, este nevoie de acordul tuturor celorlalte 27 de state membre. Multe țări, printre care și România, și-au exprimat acordul verbal pentru aderarea Ucrainei și Republicii Moldova în viitorul apropiat. 

Președinta Comisiei Europene a spus că, totuși, că pentru Georgia „ușa rămâne larg deschisă”. Ursula von der Leyen a declarat vineri că „Georgia trebuie să-şi accelereze (reformele) şi să înainteze către această uşă deschisă”.