200 de cetățeni ai comunei Ditrău (județul Harghita) protestează față de angajarea, la fabrica de pâine din localitate, a doi srilankezi, după ce patronii brutăriei au încercat să angajeze, fără succes, localnici.
Protestatarii se tem că, odată cu venirea lui Piumal (22) și Amahinda (49), „să nu vină un val de migranţi", care să le impună cultura lor şi să le pună în pericol siguranţa, transmite Agerpres.
„Singurul motiv pentru care am adus angajaţi din afara ţării este că nu am găsit pe piaţa locală.
Noi am pus anunţuri şi în Harghita şi în afara judeţului, dar nu mai sunt, brutari se găsesc foarte greu (...)
Şi ne-am decis că încercăm şi în afara ţării.
Mai întâi, anul trecut, am adus un brutar din Ungaria, care este şeful brutarilor, şi acum două săptămâni au ajuns şi angajaţii din Sri Lanka, printr-o firmă de recrutare.
Suntem foarte mulţumiţi de ei, sunt muncitori foarte buni, înţelegători, cinstiţi, serioşi, în două zile au învăţat etapele producţiei, lucrează la fel ca şi ceilalţi angajaţi brutari", a declarat presei Köllő Katalin, directoarea firmei care deţine fabrica.
Ea spune că va mai aduce și alți muncitori străini, patru din Nepal şi unul din Sri Lanka, pentru că fabrica, pusă pe picioare cu fonduri europene și aflată în extindere, are nevoie în continuare de forță de muncă.
Nemulțumiți, localnicii au făcut presiuni pentru ca srilankezii să fie dați afară din casă de gazdele la care stăteau cu chirie.
„Proprietara locuinţei (unde au locuit cei doi în Ditrău - n. red.) a fost ameninţată, i-am dus în Lăzarea şi acolo a fost ameninţată şi acum îi ducem în Gheorgheni şi sperăm că acolo oamenii vor fi mai deschişi. (...) Pur şi simplu nu înţelegem atitudinea lor, nu înţelegem ce vor să facă, ei cred că sunt migranţi şi nu înţeleg că sunt angajaţi legal, sunt muncitori din afara ţării, nu sunt oameni răi, sunt oameni educaţi. (...) Aş vrea să le zic oamenilor că nu mai suntem în Evul Mediu. Suntem în 2020 şi cred că ar trebui să fie mai înţelegători şi mai buni. Nici nu înţeleg comportamentul antiuman de care dau dovadă şi ce au împotriva acestor oameni din Sri Lanka, care sunt la fel ca noi, sunt şi ei oameni. Sunt oameni buni, care vor să trăiască. În Sri Lanka câştigă 60 de dolari, aici la noi salariul minim înseamnă foarte mulţi bani pentru ei şi au venit ca să poată să îşi susţină familia şi ca să nu facă nici un rău celor de aici. Ne asumăm responsabilitatea pentru ei dacă fac ceva rău, dar nu va fi cazul", a conchis Köllő Katalin.
Unul dintrei ei este catolic, celălalt budist. Colegii lor au numai vorbe bune despre ei și spun despre concetățenii care protestează că ar trebui să nu uite că și localnici din Ditrău sunt plecați la muncă în străinătate.
- „Cererea noastră este ca să ne dea înapoi siguranţa în care am trăit până acum, ca să nu ne mai fie frică de ce se va întâmpla. Nu de cei doi ne este frică, ci de faptul că este afectată siguranţa noastră", a declarat preotul catolic Bíró Károly, care spune că teama localnicilor și-ar avea sorgintea într-un conflict din 1986, dintre localnici şi comunitatea romă, în care un bărbat a fost ucis.
Primarul Puskás Elemér spune că oamenii au fost instigați și a făcut un apel la toleranță. El spune că localnicii plecați la muncă în străinătate ar putea să se întoarcă acasă, chiar dacă nu vor primi „mii de euro salariu”, ca în străinătate, ci doar 500-600 de euro pe lună.
„Oamenii sunt îngrijoraţi de ceea ce văd în mass media, că vin migranţii, cum fac, ce fac cu localnicii şi de aceea a izbucnit această problemă. Sunt nişte oameni, care şi ei sunt muncitori ori în Germania, ori în Vest şi ei au fost cei mai mulţi care i-au instigat pe cei de acasă că 'vin ăştia, vă atacă, vă ia nu ştiu ce' (...) Nu ştiu încă cum putem rezolva, voi vorbi cu şeful brutăriei, cu proprietarii, să rezolvăm această problemă, pentru că e neplăcută şi pentru noi şi pentru comună. În primul rând, aş vrea să ne liniştim, pentru că cu forţa nu facem nimic. Celor care sunt în străinătate le-aş spune să vină acasă, pentru că aici sunt locuri de muncă. Bineînţeles, aici nu primesc mii de euro salariu, dar şi cu 500-600 Euro pe lună putem lucra, putem trăi în această comună frumoasă", a spus primarul comunei.
În frunte cu preotul catolic Bírók Károly, localnicii s-au strâns în curtea bisericii şi apoi au mers la primărie, dar pentru că subiectul nu se afla pe ordinea de zi iar sala de ședințe ar fi fost, oricum, neîncăpătoare, nemulțumirile protestatarilor vor fi discutate sâmbătă la o adunare populară.