Protest cu trunchiuri de copaci în fața Ministerului Mediului

Membrii comunității Declic au adus în faţa ministerului câteva buturugi, replici în mărime naturală ale rămăşiţelor copacilor tăiaţi în păduri.

Potrivit legislației, parcurile naționale sunt ariile naturale protejate ale căror scopuri sunt „protecția și conservarea unor eșantioane reprezentative pentru spațiul biogeografic național".

În România există 13 parcuri naționale care acoperă o suprafață de cca. 317 mii de hectare. Dintre acestea, 12 parcuri naționale, cu o suprafață de cca. 309,6 mii hectare, se află în administrarea RNP-Romsilva.

În România, mai puțin de o treime din suprafața celor mai multe parcuri naționale este protejată de tăieri. Restul suprafețelor se pot exploata.

În prezent, există o discordanţă majoră între gradul actual de acoperire al teritoriului ţării cu păduri (29%) şi procentul optim de împădurire (40%) stabilit prin Strategia Națională pentru Dezvoltare Durabilă din anul 1999.

Acţiunile de împădurire în afara fondului forestier sunt la cel mai redus nivel din istoria postbelică. Potrivit INS, în anul 2018, suprafața împădurită a României a crescut cu 72 de hectare de păduri noi, iar conform raportului stării pădurilor realizat de ministerul de resort, în anul 2017 s-au creat 243 de hectare cu păduri noi.

Pentru a ajunge la procentul optim de împădurire de 40%, România trebuie să sporească suprafața împădurită a țării de la 6.929.047 hectare, până la 9.540.000 hectare.

Aproximativ 20 de milioane de metri cubi de lemn sunt tăiați ilegal în România în fiecare an, o parte din lemn provenind din pădurile virgine, anunța, în 2019, fostul ministru al Mediului, Costel Alexe.

În România se găsesc circa două treimi din pădurile virgine ale Europei, majoritatea protejate în cadrul programului Natura 2000. 

Antoniu Bumb, reprezentant Declic, ține în mâini petiția „Interziceți tăierea pădurilor din parcurile naționale”, care a strâns peste 28.000 de semnături și care a fost înmânată ministrului Mediului.

În Retezat, pe valea Râului Alb, se taie ilegal pădurea. Acest fapt a fost confirmat comunității Declic, de către Ministerul Mediului. 

Tăieri ilegale sunt prezente și în Parcul Național Semenic și în Parcul Național Munții Rodnei, potrivit Corpului de control al Ministerului Mediului.

La finalul întâlnirii cu reprezentanții Declic, ministrul mediului a transmis că ţintele de extindere a Parcurilor Naționale au fost deja asumate, prin Programul de Guvernare.

Ministrul Tánczos Barna a mai declarat că este o prioritate protejarea capitalului natural din cele 13 parcuri și extinderea suprafețelor de protecție din acestea, până la 75%.