Demonstrații pro-Ucraina, de la București la Tokyo
Peste o mie de oameni au ieșit în stradă la București într-o demonstrație pașnică. O parte dintre ei s-au reunit în fața Ambasadei Ucrainei, în timp ce alt grup s-a strâns în fața Ambasadei Rusiei. Cele două grupuri s-au întâlnit timp de câteva minute în fața Ambasadei Rusiei.
Mulți demonstranți de la București au ținut afișe în care îndemnau la pace și solidaritate.
Demonstrațiile nu au fost lipsite de incidente. Un tânăr a fost reținut și legitimat după ce a aruncat cu ouă spre clădirea Ambasadei Rusiei. Jandarmii au asigurat publicul că nu i se va întâmpla nimic protestatarului.
Olga e rusoiacă și trăiește de câțiva ani la București. În timp ce în jurul său se striga „Putin criminalul!” și „Fără război!”, ochii săi plânși priveau mulțimea. „Sunt rusoaică și mi-este rușine de ce se întâmplă”, spune Olga cu hotărâre.
Mâini însângerate au apărut pe zidul Ambasadei Rusiei. Acest lucru s-a întâmplat și în alte locuri pe glob: vineri, un protestatar a aruncat o găleată de vopsea roșie pe stema de pe gardul Ambasadei Rusiei din Dublin.
Activistul Florin Bădiță-Nistor a fost cel ce a lăsat amprentele roșii pe zidul Ambasadei. Acesta a încercat să fugă, dar a fost reținut de oamenii legii. În urma presiunii celor de față, Bădiță-Nistor a fost eliberat.
Unele afișe de la demonstrațiile din București l-au comparat pe Vladimir Putin, președintele rus, cu Adolf Hitler.
La protestul din București a venit Dragoș cu fiica sa. „Am venit la protest din solidaritate cu Ucraina și pentru ca așa ceva să nu se mai întâmple. Vreu ca fetița mea să învețe că libertatea se apără cu mare preț”, a spus Dragoș.
Vitaliia a fost una dintre cele mai optimiste persoane de la demonstrațiile din București. Ucraineanca se află de șapte ani în România și lucrează la o multinațională din București.
„Le mulțumim românilor pentru sprijin, dar nu avem nevoie de haine sau de apă - acestea le avem și noi - ci de arme să ne apărăm. Nu vom ceda! Nu vom fi înfrânți!”
Protestele au ajuns și în Finlanda, în Piața Senatului din Helsinki. Lumea a strigat „Afară Rusia! Jos cu Putin!”
Mii de oameni s-au strâns și la Munchen, în Germania, pentru a susține Ucraina. Unul dintre mesajele transmise de cei din Munchen este „atunci când va cădea ultimul soldat ucrainean, Putin va veni înspre voi.”
La Minsk, atmosfera este mai tensionată. Regimul autoritar pro-Putin din Belarus nu permite protestele în aceeași măsură ca alte state. Cu toate acestea, au apărut flori legate de gardul Ambasadei Ucrainei la Minsk.
Și sârbii au ieșit pe străzile Belgradului să protesteze invazia comandată de Vladimir Putin. Conduși de asociația Women in Black, care s-a opus și războaielor din Iugoslavia, o sută de oameni i-au cerut lui Putin să-și ia mâinile de pe Ucraina.
Serbia și președintele său s-au apropiat din ce în ce mai mult de Rusia în ultimii ani, iar în centrul capitalei se pot găsi de cumpărat tricouri pro-Putin.
Kazahstanul, proaspăt ieșit dintr-un val imens de proteste, și-a arătat solidaritatea cu Ucraina pe 26 februarie. Peste 200 de oameni au fost uciși și cel puțin 10.000 au fost arestați în ianuarie, când au ieșit în stradă să protesteze împotriva prețului carburanților și a inegalității sociale.
Printre cele mai mari proteste din lume au avut loc a doua seară consecutiv îm Georgia. Țara a fost invadată de Rusia în 2008 și încă simte efectele sale devastatoare.
La Bruxelles, în inima Uniunii Europene, mii de oameni au cerut sfârșitul războiului. Aceștia au transmis că autoritățile trebuie să susțină Ucraina, înainte să fie prea târziu.
Până și la Tokyo, japonezii au trimis un mesaj ferm anti-Putin. Peste 2.000 de oameni s-au strâns lânga faimoasa trecere de pietoni Shibuya în demonstrația de sâmbătă.