Alte 719 persoane au fost arestate în Franța. Ministerul de Interne: A fost mai liniște peste noapte

Un pompier francez încearcă să stingă o mașină în flăcări, în Tourcoing, pe 2 iulie 2023, în timpul celei de-a cincea zile de proteste după moartea lui Nahel, un adolescent de 17 ani ucis de un polițist francez în Nanterre în timpul unui control în trafic.

Revoltele din Franța au fost mai puțin intense în cursul nopții de sâmbătă spre duminică, ca urmare a desfășurării a aproximativ 45.000 de polițiști în orașele din țară, a anunțat duminică Ministerul de Interne. Protestele au izbucnit după ce un tânăr de 17 ani a fost ucis de poliție, pe 27 iunie.

Guvernul a scos zeci de mii de polițiști pe străzi pentru a încerca să țină sub control protestele violente declanșate de moartea lui Nahel M., un tânăr de 17 ani, cu părinți algerieni și marocani, care a fost împușcat de un polițist în timpul unui control în trafic marți, în suburbia pariziană Nanterre.

Tânărul a fost înmormântat sâmbătă în orașul său natal.

Polițistul acuzat că l-a ucis pe Nahel se află în arest preventiv, ancheta penală făcând referire la infracțiunea de omucidere voluntară, ceea ce echivalează cu o inculpare.

Avocatul său, Laurent-Franck Lienard, a declarat că polițistul a țintit spre piciorul șoferului, dar a fost lovit când mașina a demarat, ceea ce l-a determinat să tragă spre pieptul acestuia.

Îți mai recomandăm Peste 1.300 de persoane au fost arestate după a patra noapte de proteste violente în Franța

Decesul tânărului a declanșat proteste violente în marile orașe din Franța, fiind incendiate sute de mașini și mijloace de transport în comun, au fost jefuite magazine, însă furia manifestanților s-a îndreptat și spre secțiile de poliție și școli ale statului.

Ministerul de Interne de la Paris a anunțat duminică dimineață că 719 persoane au fost arestate în noaptea de sâmbătă spre duminică, mai puține decât cele 1.311 din noaptea precedentă și 875 din noaptea de joi spre vineri, conform Reuters.

„45.000 de polițiști și mii de pompieri au fost mobilizați pentru a impune ordinea. Acțiunea lor a făcut ca noaptea să fie mai liniștită”, a precizat ministerul pe contul său de Twitter.

Manifestațiile cele mai violente din ultima noapte par să fi fost în Marsilia, sudul Franței, unde poliția a tras cu gaze lacrimogene și a dus lupte de stradă.

Vizita lui Macron în Germania a fost anulată

La Paris, poliția a sporit securitatea pe bulevardul emblematic al orașului, Champs-Élysées, după ce pe rețelele de socializare curgeau apeluri la protest.

Strada, de obicei plină de turiști, a fost împânzită de forțe de securitate care efectuau controale, iar fațadele magazinelor au fost placate cu scânduri pentru a preveni eventualele pagube și jafuri.

Protestatarii fug de gazele lacrimogene lansate de poliția din Marsilia, în sudul Franței, pe 1 iulie 2023.

Peste 300 persoane au fost arestate în capitala franceză, în urma ciocnirilor sporadice ale protestatarilor cu forțele de ordine. Poliția pariziană a declarat că șase clădiri publice au fost avariate și cinci ofițeri au fost răniți în confruntările din cursul nopții.

De asemenea, poliția franceză a anunțat că primarul unei suburbii din regiunea pariziană, L'Hay-les-Roses, a fost jefuită, iar soția și copiii acestuia au fost luați drept țintă. Procurorul local a declarat că a fost deschisă o anchetă pentru tentativă de omor.

Președintele Emmanuel Macron a amânat o vizită de stat în Germania, care trebuia să înceapă duminică pentru a gestiona cea mai gravă criză pentru conducerea sa de la protestele „vestelor galbene” care au paralizat o mare parte a Franței la sfârșitul anului 2018.

Îți mai recomandăm Restricții de circulație în Franța. Risc crescut de violențe, după ce un adolescent a fost împușcat de polițiști