Sute de mii de germani protestează împotriva extremei drepte

Sute de mii de oameni au protestat weekendul trecut în Germania împotriva partidului de extremă dreaptă Alternativa pentru Germania (AfD). Imagine de la Frankfurt, 20 ianuarie 2024.
 

Nemții au ieșit în număr mare ca să condamne ferm extrema dreaptă. Organizatorii protestelor estimează că numărul ar fi atins, de fapt, un milion. Protestul din Munchen a fost anulat pentru că au venit prea mulți oameni. Munchen, 21 ianuarie.

„Democrații în stradă!”, încurajează un bărbat din Frankfurt. Anul 1933, în care naziștii au preluat controlul Germaniei, este barat.

La începutul lunii ianuarie, site-ul german de investigații Correctiv a publicat un articol revelator despre mai mulți politicieni AfD: ei au discutat în noiembrie cu un partid neo-nazist despre un „masterplan” de a deporta două milioane dintre imigranții cu cetățenie germană dar „neasimilați” către Africa de nord. AfD neagă asocierea cu ideile extremiste. 

Jurnaliștii de la Correctiv au aflat despre întâlnirea secretă de la un participant, apoi s-au infiltrat în hotel în zilele în care se reunea cercul extremist. 
Koln, 21 ianuarie.

„Păstrați-vă mediul curat”, încurajează un protestatar din Bonn, 21 ianuarie.

Martin Sellner, un activist austriac de extremă dreaptă ar fi propus ideea de a trimite într-un „stat-model” nord-African imigranții care sunt „o povară asupra societății”, inclusiv cei naturalizați ca cetățeni germani sau austrieci. Ideea este similară cu planurile naziștilor de a deporta evreii în Madagascar în 1940 și cu Soluția Finală de a-i extermina, agreată la Conferința din Wannsee în 1942.

„Niciodată din nou - este acum” - Bonn, 21 ianuarie. 

„Cei ce nu învață din istorie sunt blestemați să o repete”. Munchen, 21 ianuarie.

Articolul Correctiv a făcut valuri în Germania. Politicienii, mediul de afaceri, liderii religioși, societatea civilă și până și figuri din lumea fotbalului cer protejarea democrației – unii parlamentari germani cer chiar și interzicerea partidului AfD. Constituția germană consideră neconstituționale partidele care doresc să submineze sau să anuleze democrația țării.

„Afară cu naziștii” - Berlin, 21 ianuarie.

AfD este al doilea cel mai popular partid din Germania, potrivit sondajelor de opinie actuale. Ei se bucură de cea mai multă susținere între alegătorii din estul Germaniei.
Berlin, în fața clădirii Reichstag-ului, 21 ianuarie.

Sute de mii de germani au ieșit în stradă weekendul trecut pentru a condamna extrema dreaptă. Protestul a avut loc după ce un site de investigații a dezvăluit că partidul de extremă dreapta AfD are un „masterplan” de a deporta două milioane dintre imigranți.