Protestele din Iran continuă, în ciuda represiunii violente a guvernului: 83 de oameni au murit

O fotografie făcută pe 19 septembrie 2022 în centrul Teheranului și obținută de AP arată o motocicletă a poliției și o pubelă de gunoi care ard, în timpul unui protest cauzat de moartea lui Mahsa Amini, tânăra de 22 de ani reținută de poliția națională pentru moralitate.

Iranienii continuă să protesteze față de moartea unei tinere de 22 de ani în custodia poliției, în urmă cu două săptămâni, în ciuda avertismentelor guvernului că va continua represiunea dură.

Videoclipurile postate pe rețelele de socializare arată demonstrații care au avut loc în mai multe orașe din țară în seara zilei de 29 septembrie și în dimineața zilei de 30 septembrie.

Cel mai recent val de proteste din Iran a fost declanșat de moartea Mahsa Amini pe 16 septembrie, după ce a fost reținută de poliția pentru moralitate pentru că ar fi purtat în mod necorespunzător vălul (hijab) pe cap.

Activiștii și rudele susțin că Amini a fost ucisă în urma loviturilor primite în cap de la polițiști, în timp ce autoritățile susțin că a murit în urma unui atac de cord, lucru extrem de rar pentru cineva de vârsta ei.

Vestea morții ei a atins un punct sensibil într-o țară deja afectată de tulburări sociale din cauza condițiilor de trai precare și a dificultăților economice exacerbate de sancțiunile economice paralizante impuse de SUA ca răspuns la programul nuclear iranian.

Protestatarii din Sanandaj, capitala provinciei Kurdistan, au ieșit în stradă pentru a zecea noapte la rând pentru a protesta față de moartea lui Mehsa Amini, 26 septembrie 2022.

Proteste au izbucnit în peste 80 de orașe pentru a denunța violența statului împotriva femeilor și pentru a cere mai multe drepturi, libertate și justiție pentru femei. Mulți dintre protestatari au cerut, de asemenea, sfârșitul republicii islamice.

Poliția a răspuns cu duritate. Iran Human Rights, o organizație pentru drepturile omului cu sediul la Oslo, a declarat că 83 de persoane, inclusiv copii, au fost ucise în timpul celor două săptămâni de proteste.

Ministerul iranian al informațiilor a declarat vineri că nouă străini au fost arestați în legătură cu protestele, fiind neclar dacă aceștia au dublă cetățenie.

Printre cei arestați se numără cetățeni din Germania, Polonia, Italia, Franța, Olanda și Suedia, a raportat agenția de știri de stat IRNA.

Your browser doesn’t support HTML5

Proteste în întreaga lume în semn de solidaritate cu revolta din Iran

Cu toate acestea, răspunsul violent nu i-a împiedicat pe iranieni, inclusiv personalități ale țării, să iasă în stradă în semn de protest sau să-și exprime furia pe rețelele de socializare.

În seara zilei de 29 septembrie, protestatarii s-au adunat în orașul Mashhad din nord-estul țării, potrivit postărilor de pe rețelele de socializare.

Un ofițer poate fi văzut trăgând de cel puțin două ori asupra demonstranților, deși nu se pare că cineva a fost rănit.

În aceeași seară, tinerii din orașul nordic Rasht s-au adunat pentru a scanda sloganuri antiguvernamentale, potrivit unei alte înregistrări video.

În centrul orașului Kerman, protestatarii sunt filmați în timp ce aleargă, în seara zilei de 29 septembrie, în timp ce în fundal se aud focuri de armă.

Forțele de securitate ar fi încercat să împiedice protestatarii să se adune în orașul Ahvaz din sud-vestul Iranului pe 30 septembrie.

În videoclipuri publicate online, femeile din Ahvaz sunt văzute scandând sloganuri împotriva guvernului fără văl.

Presa iraniană a relatat joi că Hossein Mahini, căpitanul în retragere al echipei de fotbal iraniene Persepolis FC, a fost arestat sub acuzația de „încurajare a revoltelor și simpatizare cu inamicul” după ce a postat conținut pe rețelele de socializare în sprijinul protestatarilor.

Actrița Katayon Riahi, una dintre primele celebrități iraniene care și-a dat jos hijabul în semn de protest față de moartea lui Amini, ar fi fugit înainte ca poliția să apară la domiciliul ei pentru a o aresta.

Articol scris de Ardeshir Tayebi, pe baza unei știri originale în limba persană a postului Radio Farda al RFE/RL, cu ajutorul reportajului AP.