„Femei, viață, libertate!” Cât de departe poate ajunge revolta din Iran

Protestele din Iran izbucnite în urma morții tinerei Mahsa Amini în arestul poliției religioase s-au extins și în alte țări. Imagine de la un protest de la Consulatul Iranului din Istanbul. 21 septembrie 2022.

Forțele armate ale Iranului au anunțat, vineri, că „se vor confrunta cu dușmanii” pentru a menține „securitatea” în țară, în cel mai dur avertisment pentru cei care protestează în urma morții unei tinere aflate în arestul poliției religioase a țării.

În Iran au avut loc în ultimele zile ample proteste, în urma morții tinerei Mahsa Amini, de 22 de ani, care a fost reținută pentru că nu purta „cum trebuie” acoperământul pentru cap – vălul islamic pe care trebuie să îl poarte femeile în Iran.

Your browser doesn’t support HTML5

Iranul restricționează accesul la internet, pe măsură ce protestele se răspândesc în urma morții Mahsei Amini

Tânăra a fost arestată pe 13 septembrie pe poliția „moravurilor” (forțele menite să asigure respectarea regulilor religioase ale Iranului) pentru că nu purta cum trebuie hijab-ul, mai exact, acesta nu îi acoperea părul în totalitate.

Martorii spun că ea a fost transportată la un centru de detenție, bătută, iar în câteva ore familia ei a aflat că ajunsese la spital. Primea instrucțiuni” despre cum trebuie purtat jihab-ul când, dintr-o dată, a avut o „problemă cardiacă”, au explicat autoritățile.

O fotografie cu Mahsa Amini la un priveghi organizat în Los Angeles, Statele Unite. 22 septembrie 2022.

Spitalul a anunțat moartea fetei vineri, acum o săptămână, pe 16 septembrie, iar după înmormântarea de sâmbătă, protestele au început să se extindă în întreaga țară.

Teheran, 21 septembrie 2022.

Vineri, 23 septembrie, relatările menționează proteste în zeci de orașe, dar și faptul că mai multe persoane au murit deja în represiunea declanșată de autorități.

Informațiile sunt însă cenzurate, iar accesul iranienilor la internet și rețele de socializare a fost restricționat.

Îți mai recomandăm Revoltă în Iran: o tânără a fost ucisă de poliția moralității pentru hijab necorespunzător. Violențe, crime și arestări după proteste

Televiziunea iraniană de stat a sugerat, vineri, potrivit Reuters, că 26 de protestatari ar fi fost uciși de la începutul demonstrațiilor până acum.

Activiștii pentru drepturile omului transmiteau joi seară că numărul morților ar fi depășit 30. The Associated Press menționează 11 morți, pe baza informațiilor strânse din Iran.

O femeie din Iran își arde veșmântul pe care îl purtase pe cap într-o imagine apărută pe social media. Autoritățile iraniene au blocat accesul la internet șiu social media în ultimele zile. Grupul Anonymous a anunțat că a blocat, la rândul său, pagini ale autorităților iraniene.

Potrivit armatei iraniene, protestele ar fi „acțiuni disperate ce fac parte din strategia diabolică a inamicului de a slăbi regimul islamic”, oamenii pașnici ar fi „agresați pe nedrept”, iar forțele militare trebuie să „îi apere”.

Discursul „dușmanului” care vrea să destabilizeze Iranul este unul clasic al propagandei iraniene. El a fost rostit acum două zile de la New York, unde președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a denunțat „dublul discurs” al Occidentului în fața Adunării Generale a Națiunilor Unite.

Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, la Adunarea Generală ONU de la New York, 21 septembrie 2022.

În timp ce Raisi își susținea discursul, forțele lui băteau și împușcau protestatari, notează Bobby Ghosh pentru Bloomberg, într-un articol preluat de The Washington Post. „Demonstranții din țară cereau tocmai ceea ce Raisi și șeful său, liderul Suprem Ali Khamenei, spun frecvent că ar străinii care complotează: schimbarea regimului”.

Sloganurile rostite de protestatari sunt fără echivoc: „Moarte lui Khamenei”, „Moarte dictatorului”, „Noi nu vrem stat islamic”, „Femei, viață, libertate”. Iar faptul că femeile își dau jos sau chiar își ard vălurile transmite un mesaj direct de revoltă față de regulile stricte impuse în regimul Raisi.

În protestele din 19 septembrie din Teheran, o motocicletă a poliției este incendiată.

În ultimele luni, poliția „moravurilor” a devenit din ce în ce mai strictă, explică experții consultați de Europa Liberă, femeile care nu își poartă vălul suficient de strâns în jurul capului fiind agresate.

Regulile de vestimentație pentru femeile din Iran

Hijab-ul, vălul care acoperă părul femeilor, a fost impus prin lege în Iran în urma revoluției din 1979 prin care liderii religioși au preluat controlul țării.

„Femeile în vârstă de peste 9 ani trebuie să poarte în public eșarfă și să aibă haine largi, astfel încât să nu i se poată identifica formele. Pe lângă acestea, au fost aduse de-a lungul timpului ajustări privind fardul puternic, care e considerat imoral. Aceste elemente sunt considerate aspecte decadente conform codului derivat din legea islamică, precum interzicerea consumului de băuturi alcoolice” - Flavius Caba-Maria, Middle East Political and Economic Institute (MEPEI).

Regulile nu se aplică doar femeilor musulmane, ci tuturor femeilor de pe teritoriul țării.

Femeile cu convingeri religioase mai stricte se acoperă și mai mult, purtând niqab (voalul care acoperă fața) sau burqa (veșmântul care acoperă întreg corpul).

Pentru vineri au fost anunțate noi proteste, iar presa oficială anunța că ar fi pregătite și manifestații pro-guvernamentale, ale celor care vor să își exprime „revolta” față de demonstrații.

Ulterior, câteva mii de oameni au ieșit la orele prânzului în stradă la Teheran, într-o manifestație pro-jihab, de susținere a forțelor de securitate împotriva „conspiratorilor”, transmite televiziunea de stat citată de Reuters.

Liderii iranieni speră să blocheze proteste de amploarea celor din 2019 (cauzate de prețurile mari la combustibil) în care au murit 1.500 de oameni. În protestele din ultimele zile, oamenii au incendiat secții de poliție și autoturisme. Joi, presa oficială spunea că au fost arestate 280 de persoane.

Your browser doesn’t support HTML5

Proteste în Iran în urma morții unei femei arestate de Poliția Moralității

Agenția de știri Reuters relatează că forțele iraniene arestează activiști pentru drepturile omului și jurnaliști. Jurnalistul Nilufar Hamedi, care a relatat de la spitalul în care fusese internată Mahsa Amini și fotojurnalistul Yalda Moaiery, care documenta protestele din Teheran au fost arestați.

Activistul pentru drepturile omului Majid Tavakoli a fost arestat noaptea trecută. La locuința activistului Hossein Ronaghi, poliția a ajuns în timp ce acesta dădea un interviu pentru o televiziune cu sediul la Londra. El a reușit să fugă prin parcarea blocului în care se afla.

Tatăl Mashei Amini, Amjad Amini, spune că fiica sa nu avea nicio boală și ea a murit în urma brutalității poliției.