Cei patru care au protestat în umbra Kremlinului în Piața Roșie au știut că protestul lor nu va dura mai mult de câteva secunde. Piața este monitorizată constant de către ofițerii serviciului federal.
În martie, artistul Ilia Kachaiev din orașul Penza s-a dezbrăcat în mijlocul pieței în semn de protest însă a fost săltat la doar 20 de secunde după ce a început să protesteze în mijlocul pieței.
Cei patru protestatari din orașul de provincie Kaluga și-au menținut speranțele, iar pe 15 septembrie au fluturat în Piața Roșie cu un afiș care proclama „Libertate pentru Navalnîi! Putin la închisoare!”
Opt secunde mai târziu, potrivit unui video filmat de corespondentul RusNews, Evgheni Yevsiukov, protestatarii care îl susțineau pe opozantul Kremlinului, Alexei Navalnîi, au fost opriți de către agenții de securitate care au confiscat afișul și i-au escortat pe protestatari în afara Pieței.
Incidentul a adus aminte de un protest din Piața Roșie din august 1968, când opt protestatari au condamnat invazia condusă de sovietici în Cehoslovacia. Protestele din '68 au fost oprite în doar câteva minute, iar toți participanții au fost condamnați la închisoare, exil sau au fost internați cu forța în centre psihiatrice.
„Mi-a fost frică”
„Când am mers în Piața Roșie mi-a fost frică,” a spus Svetlana Lukashova, una dintre cei patru protestatari. „Mi-a fost frică pentru că am știut în ce țară trăiesc și cum este terorizată și distrusă opoziția aici.”
Lucrurile au avansat rapid zilele următoare. Jurnalistul care a filmat evenimentul a fost amendat cu 20.000 de ruble (235 EURO) pentru că a încălcat legea privind protestele.
Instanța districtului Tver, condusă de judecătorul Aleksandr Merkulov, nu a fost impresionată de argumentul lui Yevsiukov cum că avea dreptul să filmeze, ca jurnalist.
Doi dintre protestatari, Sergei Rednikov și Ilia Yermakov, au fost condamnați la 10 zile în arest administrativ pentru că nu s-au suspus forțelor de ordine.
„Soțul meu se află în arest solitar și este destul de bolnav,” a spus Irina, soția lui Rednikov. „După ce a fost arestat, el a petrecut mai bine de două zile la secția de poliție din Kitai-Gorod [în aproprierea Pieței Roșii]. A fost chemată o ambulanță și a fost diagnosticat cu amigdalită. Din cauza febrei a fost transferat la un centru de detenție din Mniovniki. A fost dus la centrul de detenție în cătușe, într-o furgonetă de poliție și a sosit sângerând din cap. Îl tratează ca pe cineva acuzat penal.”
Yermakov le-a spus avocaților săi că a fost bătut în furgoneta poliției. O ambulanță a fost chemată, iar un medic a verificat rănile.
Irina Rednikova a spus că soțul ei a fost acuzat de ultraj la adresa unui polițist, însă filmările realizate de Yevsiukov contrazic acest lucru.
Ilia Yermakov a atras atenția asupra faptului că polițiștii îl băteau pe unul dintre ceilalți protestatari. Soția lui spune că acesta a fost motivul real al arestului.
„Soțul meu a țipat 'Uitați ce face,' pentru a atrage atenția asupra faptului că unul dintre deținuți era sugrumat.”
Ceilalți doi protestatari, Lukashova și soțul ei, Sergei, au primit avertismente scrise pentru participarea la proteste neaprobate ca mai apoi să fie eliberați.
„Nu am fost arestați pentru 10 zile pentru că nu am încercat să filmăm arestul,” a spus Lukashova. „Am fost foarte calmi și le-am înmânat imediat documentele polițiștilor.”
Ea a mai adăugat, totuși, că ziua următoare, la Kaluga, forțele de ordine din cadrul departamentului local al Ministerului de Afaceri Interne pentru combaterea extremismului (cunoscut drept „centrul E”) așteptau în fața casei celor doi pentru a le înmâna un avertisment scris.
„Se presupune că aveau informații cum că am fi planificat un protest neaprobat,” a spus Lukashova. „Adică ne etichetau drept 'extremiști.' Nu este asta intimidare?”
Avertismente repetate
Sergei Rednikov, în vârstă de 38 de ani, este printre cei mai bine cunoscuți activiști din Kaluga. A organizat numeroase proteste de unul singur în orașul cu o populație de 325.000, la 150 de kilometri sud-vest de Moscova.
Rednikov s-a aflat la aeroport la întoarcerea lui Navalnîi în Rusia, după tratamentul medical din Germania de care a avut nevoie după ce a fost otrăvit, după spusele lui, de către agenții lui Putin. Activistul a participat și la proteste pro-Navalnîi între 23 și 31 ianuarie.
Navalnîi a fost condamnat, mai apoi, la 2 ani și jumătate de închisoare. El spune că sentința are legătură cu activitatea sa politică și are ca scop înlăturarea lui din cadrul alegerilor legislative din țară.
„Nu suntem foarte mulți și cu atât mai puțini care să fim dispuși să ne declarăm public pozițiile civice,” a spus Rednikova. „Oamenilor le e frică.”
Împreună cu soțul ei, cei doi au organizat proteste după otrăvirea lui Navalnîi, în fața biroului din Kaluga al Serviciului Federal de Securitate, cerând investigații imediate.
Rednikova a spus că ambii au primit numeroase „avertismente” de la Centrul E de combatere a extremismului. În plus, Rednikov a fost amenințat cu o sentință cu închisoarea în cadrul legii privind protestele nesancționate.
„Am decis să mergem la Moscova pentru că știam că am fi arestați imediat în Kaluga,” a spus ea. A mai adăugat și că cei doi au încercat să organizeze un protest la Kaluga pe 4 septembrie pentru a susține libertatea presei, dar au fost reținuți instantaneu.
Pe 8 septembrie, Rednikov a primit o amendă de 8.000 de ruble (94 EURO) pentru că a împărțit pamflete care promovau aplicația de vot a lui Navalnîi înainte de alegerile parlamentare dintre 17-19 septembrie.
„Autoritățile nu au aprobat nici măcar una dintre aplicațiile de protest completate de soțul meu,” a spus Rednikova. „Așa că Sergei Rednikov, Ilia Yermakov, Sergei și Svetlana Lukashov au mers în Piața Roșie pe 15 septembrie pentru a își exprima punctul de vedere.”
Ea a mai adăugat că cei patru au întâmpinat dificultăți și când a venit vorba de imprimarea afișului.
„Nici un spațiu pentru disidență”
Lukashova a spus că protestul din Piața Roșie a fost „un țipăt al sufletului”, îmboldit de represiunea guvernului când vine vorba de disidenți.
„Avem o grămadă mare de cereri respinse pentru proteste,” a spus ea pentru Europa Liberă. „Am încercat, pentru mult timp, să trecem de acest zid. Dar de fiecare dată când am aplicat, am fost respinși. Nu ni s-a dat nici măcar voie să ținem proteste cu o singură persoană. Autoritățile nu permit nici un spațiu pentru disidență.”
„Vrem pur și simplu să trăim într-un stat de drept,” a adăugat Lukashova. „Vrem libertate de exprimare și alegeri libere, cu un transfer pașnic al puterii. Vrem ca autoritățile să asculte și să respecte oamenii.”
Ea a spus că este „un miracol” că afișul a apucat să fie expus și că protestul a durat chiar și câteva secunde.
„O grămadă de oameni ne-au auzit mesajul,” a spus ea. „Urmărim comentariile de pe rețelele de socializare iar oamenii ne susțin. Vedem că sunt, de fapt, o grămadă de oameni ca noi.”