Adunarea Generală a Judecătorilor Curţii de Apel Bucureşti a decis, marți, cu majoritate de voturi, suspendarea activităţii de judecată începând cu data de 22 ianuarie, protestul urmând să se încheie atunci când Parlamentul și Guvernul vor reveni asupra demersului de eliminare a pensiei de serviciu a magistraţilor.
Curtea de Apel București a hotărât, de asemenea, cu unanimitate, că „iminenta abrogare a dispoziţiilor legale care consacră pensia de serviciu pentru judecători, este de natură a încălca independenţa şi a afecta statutul constituţional al acestora”, potrivit unui comunicat de presă transmis marți.
Adunările generale ale judecătorilor din toate instanțele, judecătorii, tribunal și curți de apel, precum și ale procurorilor din toată țara decid marți, la solicitarea CSM, ce poziție vor avea față de intenția de abrogare a pensiilor speciale, inclusiv a pensiilor de serviciu ale magistraților.
Adunările generale au avut aceeași oră de începere, de la 12.00, Consiliul Superior al Magistraturii solicitând din partea fiecărei instanțe și unități de parchet un punct de vedere motivat privind abrogarea pensiilor.
Magistraților li s-a cerut să se pronunțe asupra eliminării pensiilor de serviciu „din perspectiva încălcării independenței și afectării statutului constituțional al judecătorilor și procurorilor”.
CSM a sesizat Rețeaua Europeană a Consiliilor Judiciare și organismele europene ale judecătorilor și procurorilor, considerând că decizia politică de a elimina pensiile de serviciu afectează statutul magistraților.
Parlamentul are programată, pe 28 ianuarie, o ședință extraordinară în care va supune la vot propunerea de eliminare a pensiilor speciale. Singurii care vor mai beneficia de astfel de pensii sunt militarii și polițiștii.