Protestele cadrelor sanitare continuă. Declarații contradictorii la ieșirea de la Guvern. Miting pe 11 martie

Reprezentanți ai Federației Solidaritatea Sanitară în drum spre unul din protestele din București.

Reprezentanţii Federaţiei „Solidaritatea Sanitară" din România (FSSR) anunţă că vor continua acţiunile de protest și că pe 11 martie vor organiza un miting de protest după discuțiile de luni cu Guvernul.

Ei sunt supărați pentru că Guvernul le-a promis majorarea cu 20% a veniturilor salariale și nu a salariilor de bază, așa cum li s-a oferit luni, la Palatul Victoria.

Opinia lor nu este împărtășită de sindicaliștii de la Sanitas, care spun că referirea la anvelopa salarială este o eroare.

Reprezentanții Sanitas spun că la discuțiile de luni au convenit asupra unei creşteri a salariilor de bază cu 15 % în două tranşe, care urmează să fie acordate din lunile martie şi iunie, pe lângă cei 5% acordaţi pentru întregul sistem bugetar începând cu 1 ianuarie 2024.

Solidaritatea Sanitară: Nu avem un acord cu Guvernul

El spune că, în perspectiva noii majorări oferite de Guvern, veniturile cadrelor sanitare vor crește de fapt doar cu 13,9% și nu cu 20%.

„Prima concluzie, deşi Guvernul a anunţat o creştere a anvelopei salariale pe anul 2024, care ar însemna o creştere medie a salariilor, a veniturilor medii salariale, tot cu 20%, constatăm că ceea ce a anunţat public Guvernul iniţial nu mai este adevărat.

Creşterea totală pe modelul pe care-l doreşte Guvernul, creşterea veniturilor salariale în medie ar fi doar de 13,9%. Cu alte cuvinte suntem la un fel de joc de alba-neagră, o ofertă făcută publică pe site-ul Guvernului nu mai este valabilă ", a declarat Viorel Rotilă, negociator al federației Solidaritatea Sanitară, citat de Agerpres.

El a explicat că Guvernul propune de astă dată o creștere de 20% a salariilor de bază și nu a veniturilor salariale, așa cum a promis, ceea ce înseamnă de fapt o creștere cu doar 13,9% a veniturilor.

„Pe site-ul Guvernului şi în declaraţia comunicatorului de presă găsiţi declaraţia următoare: pe anul 2024 anvelopa salarială, sau totalul cheltuielilor salariale din Sănătate, va creşte cu 20%”, a explicat Rotilă.

În schimb, la negocieri, Guvernul s-a prezentat cu propunerea de majorare doar a salariilor de bază cu 20% pe anul 2024, care înseamnă o medie a veniturilor salariale de 13,9%, a spus reprezentantul federației sindicale.

El a spus că Guvernul a făcut, de fapt, „o prezentare de natură politică” atunci când a anunțat public că va mări cu 20% veniturile din Sănătate și că i-a indus în eroare pe angajaţii din Sănătate.

„E un joc de termeni menit să facă lumea să nu înţeleagă ", a afirmat Rotilă.

„Pe modelul actual, pe oferta lor, ce au prezentat astăzi, creşterea veniturilor medii ale angajaţilor din Sănătate, totală, incluzând cei 5% care s-au dat la începutul acestui an va fi de 13,9%. Deci, e mai curând o prezentare de natură politică, deşi public au anunţat că va fi 20% din anvelopa salarială, care înseamnă o creştere, în medie, cu 20% a veniturilor salariale ", a declarat sindicalistul.

El a spus că majorarea oferită luni de Executiv este insuficientă și că la discuțiile de luni „am încercat să găsim mai multe mecanisme de finanţare a creşterilor salariale”, dar discuțiile nu s-au finalizat și cu un acord.

„La ora actuală nu avem un acord cu Guvernul. Ne continuăm programul de proteste care include şi pregătirea pentru greva generală. Întâi parcurgem programul de proteste care include toate avertizările prealabile, care include câteva rânduri de pichetări. Pe data de 11 martie e programat un miting în Piaţa Victoriei, după care se ia decizia privind greva generală în funcţie de numărul de angajaţi din Sănătate care au semnat pentru grevă ", a declarat Rotilă.

Acesta a precizat că nu ştie dacă sindicaliştii de la Federaţia Sanitas vor participa la mitingul din 11 martie.

„Nu putem vorbi în numele lor, deşi avem o înţelegere comună, încă nu ne-am aşezat pe acelaşi punct de vedere în privinţa ofertei Guvernului. Rămâne să vedem mai departe. Membrii noştri de sindicat vor analiza oferta, ai dumnealor o vor analiza şi vor decide", a declarat Rotilă.

Sanitas: Referirea la anvelopa salarială, o eroare

Reprezentanţii Federaţiei sindicale Sanitas au anunţat luni că au convenit la discuțiile de la Palatul Victoria asupra unei creşteri a salariilor de bază cu 15 % în două tranşe, care urmează să fie acordate din lunile martie şi iunie, pe lângă cei 5% acordaţi pentru întregul sistem bugetar începând cu 1 ianuarie 2024.

„Am continuat discuţiile începute săptămâna trecută şi acum două săptămâni, ne-am mutat, între timp, la ministere, tot căutăm date în continuare. Nu avem astăzi nimic cert să vă spunem decât că discuţiile continuă. Sunt multe date de aflat pe care încă nu le avem de la celelalte ministere, câţi oameni sunt, câte persoane vor trebui să primească.

Nu avem nici sume totale de bani în care să zici să te încadrezi sau să creezi acel 20% cât ar fi la fiecare. Şi aşteptăm acele comisii pe care le-am înfiinţat, a fost, deja, una la Ministerul Sănătăţii.

Important este că vom primi acei 15% plus 5% care, deja, merg de la 1 ianuarie. Deci, salariile de bază vor creşte în următoarea perioadă cu cei 5% pe care i-au dat de la început, plus 15% pe care ni i-a promis Guvernul", a declarat preşedintele Sanitas, Leonard Bărăscu, citat de Agerpres.

În opinia sa, referirea la „anvelopa salarială" este o „eroare".

„Anvelopa salarială e o greşeală de interpretare. Nu anvelopa salarială, care e uriaşă, nici nu ne-am referit la ea. Guvernul dă cei 5% pentru toată lumea la salariul de bază. Vor primi colegii noştri banii din 15 februarie, luna asta. Apoi, încă 15% în două tranşe, pe care nu le-am stabilit ca procent şi care se vor aplica la toată lumea, inclusiv la asistenţa socială, foarte important", a explicat Leonard Bărăscu.

Prim-vicepreşedintele Sanitas, Iulian Pope, a precizat, la rândul său, că în lunile martie şi iunie ar urma să se aplice cele două tranşe de majorare a salariilor.

„Tranşele sunt bătute în cuie, martie şi iunie. E un lucru pe care l-am tranşat acum. Am spus că sunt două tranşe, nu neapărat egale. Este important să vedem impactul. Nu avem toate datele la momentul acesta, sistemul sanitar e mare. Avem doar datele din subordonatele Ministerului Sănătăţii şi spitalele subordonate autorităţilor locale. Nu avem celelalte date, care însumează aproape 20.000 de oameni", a spus Pope.



Federaţia „Solidaritatea Sanitară”: Punctul minim de pornire în negocieri îl reprezintă creşterea cu 20% a veniturilor salariale totale

Federaţia „Solidaritatea Sanitară” din România (FSSR) a anunțat înainte de negocierile cu Guvernul că va susţine creşterea cu 20% a veniturilor salariale în sistem, despre care amintește că reprezintă chiar oferta inițială a Guvernului.

„Federaţia Solidaritatea Sanitară consideră că punctul minim de pornire pentru Guvern în aceste negocieri îl reprezintă oferta sa iniţială, aşa cum a fost aceasta prezentată de purtătorul de cuvânt al Guvernului: «o creştere per total a anvelopei salariale în domeniul sanitar de 20% pentru 2024», adică creşterea cu 20% a cheltuielii salariale totale, ce reprezintă o creştere cu 20% a veniturilor salariale totale”, se arată într-un comunicat dat publicităţii, luni, de federaţia sindicală.

Sindicaliștii spun că vor susţine toate revendicările comunicate public de reprezentanţii celor din sistem, respectiv:

  • creşterea salariilor de bază pentru toate categoriile de angajaţi din Sănătate cu cel puţin 25% pentru anul 2024;
  • acordarea integrală a drepturilor salariale prevăzute de legea 153/2017, incluzând raportarea coeficienţilor de ierarhizare la salariul minim pe economie aflat în plată;
  • raportarea sporurilor la salariul aflat în plată;
  • plata gărzilor cu tariful orar al normei de bază;
  • acordarea indemnizaţiei de hrană prin raportarea la salariul minim pe economie aflat în plată;
  • adoptarea proiectului de lege a salarizării (Anexa pentru sănătate) negociat cu Ministerul Sănătăţii în forma stabilită cu partenerii sociali şi aplicarea grilelor de salarizare stabilite prin raportare la salariului minim pe economie aflat în plată;
  • finalizarea negocierii clauzelor, procedurilor şi anexelor conform obligaţiilor convenite în Contractul Colectiv de Muncă la nivel de sector Sănătate 2023-2025, incluzând transpunerea şi aplicarea Anexei nr. 13 şi adoptarea măsurilor de creştere a calităţii vieţii profesionale a angajaţilor din sănătate şi de creştere a calităţii actului medical, acestea incluzând măsuri precum recunoaşterea îndeplinirii anticipate a stagiului de cotizare;
  • introducerea conciliatorilor specializaţi în conflictele individuale de muncă din sectorul sănătate;
  • echivalarea competenţelor asistentelor medicale absolvente de postliceală.

„Ţinând cont că aceste revendicări au fost stabilite în comun de federaţiile sindicale reprezentative din sănătate, sperăm ca ele să beneficieze de susţinerea tuturor participanţilor la negocieri”, menţionează Federaţia Solidaritatea Sanitară.

Sindicaliștii au anunțat că vor continua seria acţiunilor de avertizare, prealabile grevei generale, cu pregătirea acţiunilor de protest anunţate pentru 8 februarie, prin pichetarea Ministerului Sănătăţii.

„Solidaritatea Sanitară” a înregistrat pe 1 februarie, la Ministerul Sănătăţii, sesizarea privind premisele declanşării unui conflict colectiv de muncă.

Personalul TESA: Majorarea în bloc reprezintă discriminare

Personalul TESA din domeniul sanitar spune că majorarea făcută „în bloc” pentru toţi angajaţii din sănătate nu ar face decât să perpetueze inechitățile salariale din sistem și i-ar avantaja tot pe angajații care au deja salarii mari.

„Propunerea de majorare a salariilor cu 20% pentru întregul personal din sănătate, deşi pare a fi un pas în direcţia corectă, poate conduce la perpetuarea acestor inechităţi. O astfel de abordare uniformă nu ţine cont de disparităţile existente şi poate duce la o nouă formă de discriminare”, susţin angajaţii TESA din spitale.

Ei spun că personalul TESA „a fost cel mai afectat de inechităţile salariale, fiind adesea neglijat”.

O astfel de abordare uniformă „nu ţine cont de disparităţile existente şi poate duce la o nouă formă de discriminare” în loc să recupereze din decalajul salarial faţă de personalul medico-sanitar, se arată într-un comunicat dat publicităţii, luni, de Uniunea Naţională a Sindicatelor TESA din Sănătate.

Sindicaliştii TESA consideră că este nevoie de un nou cadru legal care să asigure o distribuţie echitabilă a resurselor şi care să recunoască contribuţia tuturor angajaţilor din sectorul sanitar.

„Sănătatea naţiunii noastre depinde de toţi angajaţii din sănătate - nu doar de medici şi asistente, ci şi de personalul TESA, personalul BBC, personalul auxiliar-sanitar şi alte categorii de personal care împreună joacă un rol crucial în funcţionarea eficientă a sistemului nostru de sănătate”, se mai arată în comunicat.

Îți mai recomandăm De ce au ajuns spitalele din România să aibă deficit de medici și asistente?