Alexandra Chirilă, viceprimarul Sectorului 2, trebuie să se prezinte luni, în 26 aprilie, la Direcția Națională Anticorupție (DNA) în urma unei plângeri primite de procuri. Sesizarea are legătură cu organizarea unui eveniment cultural în luna decembrie.
„Am primit într-adevăr o hârtie prin care ni se cer documentele de atribuire pentru contractul de prestări. Mă voi prezenta în numele primăriei”, a precizat Alexandra Chirilă pentru Europa Liberă.
Sursele Europa Liberă spun că plângerea penală pentru corupție a fost depusă de PSD și de apropiați ai consilierilor locali ai formațiunii. Publicația justnews.ro a anunțat prima dată despre cazul plângerii penale legate de acest eveniment.
Aceștia sunt supărați că Primăria Sector 2, prin Alexandra Chirilă inițiator de proiect, a aprobat, în februarie, un proiect de Consiliu Local pentru desfășurarea, în luna decembrie, a Festivalului „Lights On”. Primăria e implicată în proiect prin intermediul Centrului Cultural „Mihai Eminescu”.
Evenimentul din plângerea penală
„Lights On” este un eveniment dedicat artelor vizuale moderne și constă în prezentarea de opere de artă sculpturală realizate cu instalații luminoase independente sau atașate unor obiective arhitectonice din orașele participante.
Evenimentul ar urma să fie realizat împreună cu Asociația Daisler din Cluj-Napoca, un ONG care a organizat în anii trecuți și alte ediții ale acestui festival, unic în zona de Sud-Est a Europei, parte a festivalului internațional ILO („International Lightfestivals Organisation”).
Bugetul total al evenimentului, conform solicitării formulate de Asociația Daisler în luna februarie este de 322.000 de lei, din care Consiliul Local – prin Centrul Cultural „Mihai Eminescu” – va participa cu suma de 130.000 lei, restul de 192.000 lei fiind asigurat din resurse proprii si/sau atrase din mediul privat de către partenerul Asociaţia Daisler.
Proiectul a fost aprobat prin Hotărârea de Consiliu Local nr. 83 din 25 februarie 2021.
În momentul acesta nu există niciun contract, doar un HCL prin care consiliul local aproba organizarea evenimentului, lucru explicat și către DNA.
„Este doar o încercare de intimidare și denigrare. Lights On este un eveniment foarte bun”, a mai spus viceprimarul de la Sector 2.
Practic, nemulțumirea consilierilor PSD a plecat de la faptul că nu s-a organizat o licitație pentru acest eveniment și s-a făcut o asociere cu un anumit ONG. Reprezentanții USR PLUS din Sector 2 ne-au transmis că evenimentul și instalațiile sunt ale asociației, este proiectul asociației, deci nu putea participa altcineva la un concurs de proiecte. „E ca și cum încerci să organizezi concert Bon Jovi și tu faci plângere penală că vrei să faci contract cu Bon Jovi și nu cu altcineva. Nu are sens”, a spus la Europa Liberă un reprezentant USR PLUS.
Primarul Radu Mihaiu a declarat în ședința de Consiliu Local din februarie că primăria nu are nimic de ascuns, tocmai de aceea prezintă contractul în Consiliul Local pentru a fi discutat și aprobat și nu a apelat la semnarea lui directă, deși suma alocată permitea acest lucru.
Asociației Daisler este deținută de familia cu același nume din Cluj-Napoca. Evenimentul „Lights On” a devenit extrem de popular pe rețelele de socializare după ce au apărut fotografii cu mesajele luminoase emoționate pentru și de la românii din diaspora.
Mesajul „Mi-e Dor de Tine" a fost expus la Londra între 7 noiembrie și 26 ianuarie 2020, la Canary Wharf, iar numeroși români din Marea Britanie s-au fotografiat lângă lumini pentru a transmite mesajul celor dragi.
De la Cluj-Napoca, a venit răspunsul:
Familia Daisler deține și Daisler Print House (prin firma Rilandi Soft SRL), care oferă servicii de printare personalizate. Firma a avut contracte publice cu primăria Municipiul Cluj-Napoca și în județul Cluj, iar Asociația desfășoară numeroase proiecte în Cluj, de exemplu cel al împodobirii centrului vechi cu flori, inițiativa „Centrul Verde".
Nu este primul „atac cultural" la primarii de sector
În luna februarie, mai mulți lideri PSD s-au arătat indignați de o expoziție de artă plastică a unor studenți, o expoziție amplasată pe holurile Primăriei Sector 1. „Nu sunt critic de artă, dar nu știu cât de oportun este să fie femei dezbrăcate în holul unei instituții publice. (…) Doamna Clotilde nu a aflat până acum cu ce se ocupă primarul. (...)E o expoziție interesantă, eu aș merge dacă ar fi în altă parte, dar nu la primărie, acolo merg să plătesc impozite. (…) Românul intră în acel hol, își face cruce și pleacă: o fi primăria, nu o fi”, a spus Marcel Ciolacu, la România TV.
Îți mai recomandăm Expoziția de la Sectorul 1. Cine sunt tinerii artiști sacrificați în bătălia politică