Două moțiuni împotriva Guvernului Cîțu. Parlamentul a convocat BPR pentru calendar

Prim-ministrul Florin Cîțu și președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban.

Conducerea Parlamentului a convocat marți, la ora 15.30, ședința Birourilor Permanente Reunite pentru a dezbate calendarul a două moțiuni de cenzură depuse împotriva Guvernului Cîțu de USR PLUS & AUR, respectiv PSD. Decizia vine după decizia CCR de marți.

Curtea Constituțională a admis existența unui conflict de natură constituțională între Guvern și Parlament, însă a decis ca moțiunea de cenzură a USR PLUS – AUR să își urmeze parcursul legal și să intre la vot.

Judecătorii constituționali au confirmat în unanimitate conflictul de natură constituțională între cele două instituții, însă nu din motivele invocate de Guvern, arată surse din cadrul CCR.

Îți mai recomandăm Moțiunea de cenzură | Guvernul a sesizat CCR. 15 septembrie, termenul pentru puncte de vedere

Mai exact, Parlamentul ar fi trebuit să informeze de îndată Guvernul cu privire la depunerea moțiunii de cenzură, susțin sursele citate. Moțiunea depusă de USR PLUS, susținută de AUR, poate merge, așadar, mai departe, a mai decis CCR.

Explicațiile CCR

Curtea Constituțională arată într-un comunicat care sunt următorii pași pe care trebuie să îi parcurgă Parlamentul în privința moțiunii de cenzură a USR PLUS.

„Parlamentul urmează să dezbată moțiunea de cenzură depusă și să își exprime poziția prin vot asupra acesteia cu respectarea exigențelor constituționale și regulamentare și aplicarea principiului loialității constituționale”, arată CCR.

Curtea Constituțională a României.

Judecătorii constituționali au constatat că moțiunea de cenzură a fost depusă cu întrunirea numărului de semnături necesare, însă, „Parlamentul, în ansamblul său, a încălcat art.1 alin.(5) din Constituție coroborat cu art.94 alin.(1) din Regulamentul activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, precum și art.113 alin.(2) din Constituție.”

„Parlamentul nu a dezbătut moțiunea de cenzură, astfel că nu a finalizat procedura inițiată și continuă să încalce art.113 din Constituție. În consecință, au fost încălcate și prevederile constituționale ale art.1 alin.(3) privind statul de drept și alin.(4) privind echilibrul puterilor în stat”

PSD a depus propria moțiune

Imediat după decizia CCR, PSD a depus propria moțiune de cenzură și i-a invitat pe cei de la USR PLUS să o voteze. Marcel Ciolacu, liderul social-democrat, susține că moțiunea USR PLUS a generat probleme de constituționalitate și că votarea acesteia l-ar avantaja pe premierul Florin Cîțu.

Moțiunea de cenzură a PSD se numește „Stop sărăciei, scumpirilor și penalilor” și este semnată de 157 de parlamentari.

„Ne așteptăm ca în cel mai scurt timp să fie convocat BPR (Birourile Parlamentare Reunite). Vom propune un program pentru citire și pentru vot astfel încât în cel mai scurt timp acest guvern incompetent să plece acasă”, a precizat și Sorin Grindeanu, prim-vicepreședintele PSD.

Sorin Grindeanu.

Reacții liderilor partidelor

Ionuț Moșteanu, purtătorul de cuvânt al USR PLUS, a spus marți, la Digi 24, că partidul a stabilit Biroul Politic Național pentru ora 14.00.

La acea ședință se va stabili cum va reacționa USR PLUS în privința moțiunii de cenzură depusă de social-democrați.

„Să nu uităm că PNL și PSD au făcut front comun ca moțiunea noastră să nu meargă la vot”, a spus Moșteanu.

Stelian Ion, fostul ministrul al Justiției, a precizat la rândul său că CCR a „ținut în loc” Parlamentul timp de 20 de zile, pentru a nu strica „aranjamentul politic de la congresul PNL”.

„Abia azi, la peste 20 de zile irosite, CCR spune că moțiunea de cenzură trebuie dezbătută, chiar dacă a constatat și un conflict juridic Parlament-Guvern privind modalitatea în care a fost comunicată”, a precizat Ion, pe pagina sa de Facebook.

Îți mai recomandăm Ministrul Agriculturii demisionează

Liberalii au programat și ei pentru marți, la 15.00, un birou executiv în care vor discuta și de cele două moțiuni de cenzură.

Conducerea Parlamentului a convocat marți, la ora 15.30, ședința Birourilor Permanente Reunite pentru a dezbate calendarul celor două moțiunii de cenzură.

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) va vota prima moțiune de cenzură care intră în dezbaterea Parlamentului împotriva guvernului ilegitim PNL-UDMR, a anunțat formațiunea într-un comunicat de presă.

„Guvernul Cîțu trebuie să plece cât mai curând de la conducerea țării. Este lipsit de legitimitate și acționează în total dispreț față de prevederile Constituției. A încercat introducerea ilegală a certificatului COVID și promovează măsuri discriminatorii pe motiv sanitar”, a subliniat deputatul George Simion, co-președinte AUR.

Știre actualizată.