PSD amenință cu moțiunea de cenzură dacă pensiile nu sunt crescute cu 40%

Lia Olguța Vasilescu, inițiator al legii pensiilor

PSD a anunțat că moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Orban va fi depusă dacă executivul va decide să nu respecte legea pensiilor care prevede o creștere de 40% de la 1 septembrie.

„​Biroul Permanent Național al partidului a aprobat depunerea unei moțiuni de cenzură în momentul în care Guvernul va modifica prin ordonanță de urgență Legea pensiilor publice. În momentul în care o vor adopta, vom începe strângerea de semnături pentru depunerea moțiunii de cenzură”, a anunțat Lia Olguța Vasilescu, după ședința de BPN al PSD.

Ea a mai spus că i se pare inadmisibil ca Executivul să spună că nu are bani pentru majorarea pensiilor.

Cerem Guvernului să respecte legea. Ei au cerut persoanelor vârstice să respecte legea, să nu mai iasă din casă să-și vadă rudele. Este momentul în care și guvernul trebuie să respecte persoanele vârsnice. Orice virgulă vor modifica în Legea pensiilor vor avea parte de moțiune de cenzură”, a mai spus Vasilescu.

În schimb, purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romașcanu, a declarat că decizia partidului e ca Parlamentul să lucreze și în lunile iulie-august.

De asemenea, el a precizat că senatorii și deputații social-democrați vor depune moțiuni simple împotriva miniștrilor Muncii și Dezvoltării, Violeta Alexandru și Ion Ștefan.

Potrivit legii pensiilor publice, punctul de pensie trebuie majorat cu 40% începând cu 1 septembrie.

Un apel pentru respectarea acestei prevederi a făcut joi și președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu.

Știu că orice om politic care, în această clipă, susține mărirea pensiilor cu 40%, conform legii, este considerat un sinucigaș politic. Cine să aibă curajul să facă o asemenea propunere când aproape jumătate de milion de concetățeni ai noștri și-au pierdut locurile de muncă și încă pe atâția s-au întors din străinătate și se uită după unul? La asta se adaugă propaganda găunoasă a guvernului care ne spune în fiecare zi cum fiecare bănuț trebuie băgat în relansarea economică și cum nu mai e loc și pentru pensionari. Doar spune… pentru că de fapt banii se duc în pușculițele de partid prin contracte oneroase date pe sub mână”, a scris pe Facebook Călin Popescu Tăriceanu.

Premierul Ludovic Orban a spus în weekend că majorarea pensiilor depinde de starea economiei și de capacitatea acesteia de a susține plata lor, nu doar pentru anul în curs ci și în cei care vor urma.

Pensiile vor creşte. Cu cât vor creşte pensiile depinde de starea economiei şi de capacitatea efectivă de a putea plăti pensiile nu numai anul ăsta, ci şi anul viitor, anul care urmează şi pe o perioadă de timp. Sustenabilitatea sistemului de pensii este fundamentală şi vrem să oferim garanţia fiecărui pensionar că va primi cu siguranţă pensia pe care o merită. Vor creşte atât cu cât permite economia”, a declarat Ludovic Orban.

Citește și:

Bătălia politică pentru pandemie se dă pe două fronturi. Cine câștigă și cine pierde?