Liderii PSD au evitat să reacționeze după ce vicepreședintele Comisiei Europene a trimis o scrisoare în care avertizează că România face pași înapoi prin modificările aduse în Parlament Codurilor Penale. Liviu Dragnea sau alți membri PSD nu au dorit să explice ce vor face după scrisoare primită de la Frans Timmermans. Oficialul european a avertizat asupra derapajelor din țara noastră în materie de justiție și că se poate ajunge la suspendarea unor drepturi ale României în UE.
Eugen Nicolicea susține însă că nu este îngrijorat de scrisoarea primită.
„Un mesaj care nu are legătură cu realitatea. Timmermans vorbește de amendamente adoptate în data de 24, nu a fost adoptat nici un amendament pe data de 24, singurul lucru care s-a făcut s-au eliminat amendamentele neconstituționale. Iată o lipsă de legătură cu realitatea”, a declarat Eugen Nicolicea pentru Europa Liberă
Potrivit acestuia, scrisoarea lui Timmermans intră în contradicție chiar cu ce a solicitat președintele Iohannis.
„Domnul președinte Iohannis a spus că nu poți să abrogi lucruri care au fost aprobate de Curte. Cum putem să abrogăm la solicitarea domnului Timmermans? Este contrazis chiar de președintele României. Dacă domnul Timmermans spune ceva, iar domnul Iohannis îl contrazice, luați legătura cu cei doi să vedeți care e rupt de realitate”, a adăugat Nicolicea.
Oana Florea (PSD), membră a Comisiei Juridice din Camera Deputaților, afirmă că poziția vicepreședintelui Comisiei Europene este eronată.
„Între domnul Timmermans și Curtea Constituțională, eu cred Curtea Constituțională din România. România este un stat suveran, independent, acele modificări au trecut printr-o dezbatare parlamentară și au fost verificate de CCR. Nu trebuie să se schimbe ceva în Parlament, atâta timp cât noi facem lucrurile transparent cu dezbarere, cu respectarea Constituției României, nu trebuie să ascultăm de domnul Timmermans, care e în campanie electorală. Ce anume vă deranjează, domnule Timmermans?”, a afirmat Oana Florea pentru Europa Liberă.
Cătălin Rădulescu, zis și ”Mitralieră”, dă vina pe președintele Iohannis pentru scrisoarea primită din partea oficialilor europeni. Deputatul susține că șeful statului e cel care dorește ca țara noastră să fie sancționată.
„Parlamentul e suveran, noi suntem o țară independentă și suverană. Trebuie să fim fermi, suntem niște parteneri, nu sclavi, colonizați. Suntem aleși de popor. Am vrea să aflăm cine a făcut rapoartele pe MCV. Cine a făcut aceste rapoarte din România, cine a trimis aceste mesaje, cine a spus despre România că se întâmplă ce se întâmplă”, a spus Rădulescu pentru Europa Liberă.
La final, el a precizat că Parlamentul „nu va ține cont” de punctul de vedere al lui Timmermans.
Propunere din UDMR: Codurile Penale, amânate până la toamnă
Liderul grupului UDMR din Camera Deputaților, Korodi Attila, a declarat pentru Europa Liberă că ar trebui să existe un dialog cu Comisia Europeană înainte de a se da un nou vot în Parlament pe Codurile Penale. El a precizat că opinia sa este una personală și nu a grupului UDMR, care nu a luat încă o decizie.
„Parlamentul ar trebui, înainte să facă pași în continuare, să deschidă din nou un dialog cu Comisia Europeană și cu cei vizați de aceste modificări. Sunt convins că președintele va retrimite în Parlament Codurile Penale. Dacă ne uităm la perioada rămasă din această sesiune parlamentară, atunci vara poate să fie folosită pentru acest dialog. Eu nu prea văd posibilitatea să avem Codurile Penale votate în sesiunea aceasta. Fără dialog nu este util în vot în Parlament pentru că se acutizează o problemă”, a afirmat pentru Europa Liberă Korodi Attila.
UDMR a votat în Parlament modificările aduse Codului Penal și Codului de Procedură Penală, dar președintelele a atacat la CCR textele asumate în Parlament.
Opoziția cere PSD să oprească asaltul asupra Justiției
PNL, USR și PLUS au cerut actualei majorități parlamentare să țină cont de avertismentele primite din partea lui Frans Timmermans.
Ludovic Orban susține că PSD și ALDE riscă să marginalize România și să pună sub semnul întrebării apartenența României la Uniunea Europeană.
Deputatul USR, Stelian Ion, le-a cerut celor de la Putere să renunțe la acest război cu statele europene și să renunțe la asaltul împotriva statului de drept.
Dacian Cioloș își pune întreaga speranță în judecătorii Curții Constituționale și le cere acestora să declare neconstituționale modificările aduse legislație penale de PSD și ALDE.
„Comisia Europeană transmite clar: ați încălcat de mult principii esențiale ale Uniunii, precum statul de drept și separația puterilor, am încercat să vă convingem să vă opriți, dar pentru că nu ați vrut mai există o singură soluție - sancțiunile. Iar sancțiunile pot fi dintre cele mai dure, de la blocarea fondurilor europene și până la suspendarea dreptului de vot al României în cadrul Consiliului”, a scris pe Facebok, liderul PLUS.
Îți mai recomandăm Timmermans amenință România cu Articolul 7 din Tratatul UE, opțiunea nucleară Îți mai recomandăm Dragnea și Dăncilă, marii neinvitați la Summitul de la Sibiu, chiar și socialiștii i-au ignorat