PSD le-a făcut plângere penală la DNA unor reprezentanți ai Guvernului PNL. Acuzația: constituirea unui „grup infracțional organizat”

Partidul condus de Marcel Ciolacu le-a făcut plângere penală la DNA unor miniștri din cabinetul Ludovic Orban.

PSD a depus plângerea penală la DNA pentru a reclama racolarea primarilor de către PNL.

Social-democrații au depus o plângere penală la Direcția Națională Anticorupție, în care acuză trei liberali din Guvern de constituirea unui „grup infracțional organizat” și „folosirea influenței pentru obținerea de foloase necuvenite”. Cei vizați de plângerea penală sunt: ministrul Lucrărilor Publice, Ion Ștefan, secretarul general adjunct al Guvernului, Costel Barbu, și consilierul de stat pentru ordine publică și siguranța cetățeanului, Virgil Guran.

„Semnalăm organelor de urmărire penală necesitatea declanşării cu celeritate a unor investigaţii sub aspectul săvârşirii unor fapte asociate faptelor de corupţie si constituire a unui grup infracţional organizat de către membri marcanţi ai Partidului Naţional Liberal (P.N.L.) şi ai Guvernului României care, uzând în mod ilicit de funcţiile deţinute în cadrul acestei entităţi politice, au iniţiat şi constituit o grupare al cărei unic scop este denaturarea procesului electoral, prin exercitarea de presiuni, ameninţări şi acte de şantaj - direct sau indirect - asupra membrilor Partidului Social Democrat (P.S.D.) ce deţin calitatea de primari sau consilieri, în vederea determinării acestora să-şi părăsească entitatea politică, respectiv P.S.D. - formaţiune politică din partea căreia au candidat şi obţinut încrederea electoratului în anul 2016 şi din care încă fac parte - şi să candideze în viitorul scrutin din postura de membrii P.N.L”, se arată în documentul depus de conducerea PSD la DNA și obținut de Europa Liberă.

Social-democrații susțin că primarii și consilierii locali s-au plâns la centru de modul în care acționează în teritoriu cei de la PNL, iar în plângerea penală apar și link-uri ale mai multe articole de presă referitoare la trecerea unor primari de la PSD către PNL.

Conducerea social-democraților solicită DNA să audieze ca martori primarii PSD care acuză PNL că le blochează proiectele și a încercat să îi racoleze.

„Mecanismul infracţional dezvoltat de făptuitori constă în utilizarea abuzivă a influenţei politice deţinute şi, în mod subsecvent, a autorităţilor cu atribuţii de control sau a celor implicate în procesul de alocare a fondurilor publice aflate sub conducerea Ministrului Ion Ştefan şi care acţionează după placul celor trei lideri PNL, pe care aceştia le transformă în adevărate instrumente ilicite în vederea obţinerii de foloase necuvenite”, este poziția celor de la PSD.

Președintele interimar al social-democraților, Marcel Ciolacu, solicită începerea urmării penale in rem, în vederea identificării cu celeritate a tuturor persoanelor implicate „în actele ilicite ce fac obiectul plângerii și tragerea acestora la răspundere penală”.

Îți mai recomandăm AUDIO De ce fură PNL primarii PSD? Dezvăluirea unui edil despre tentativa de racolare făcută de un înalt oficial din Guvern

Reprezentanții PNL: Putem depune și noi plângeri penale împotriva celor de la PSD

Secretarul general adjunct al Guvernului, Costel Barbu, a declarat pentru Europa Liberă că nu are cunoștință despre plângerea penală depusă de PSD, dar că social-democrații vor trebui să demonstreze acuzațiile aduse.

Nu am racolat primari cum au luat ei cu Ordonanța 55 când au șantajat primari. Eu nu sunt președinte de organizație. Las justiția să își facă datoria, plângere penală poate să depună oricine. Mergeți la Buzău că din 87 de primari, 84 sunt ai PSD, acolo nu se comentează nimic? La Olt au luat primari, chiar nu înțeleg. În majoritatea județelor s-au luat primari și de la PSD către PNL și de la PSD către PSD. Și la Cluj sau în alte părți. Nu mă interesează ce plângeri penale fac alții, nu am făcut nimic ilegal, nu am șantajat nici un primar, acuzele ciumei roșii nu mă interesează. Ei să-și vadă de bucătăria lor, Teodorovici îi depune plângere lui Ciolacu, să-și vadă de bucătăria lor, nu de a noastră”, a spus Costel Barbu pentru Europa Liberă.

Printre acuzațiile celor de la PSD se numără și mărturia primarului din Blejești - județul Teleorman, Narcis Pietreanu, care a afirmat pentru Europa Liberă că s-a încercat racolarea sa în sediul unei firme din județul Prahova de către secretarul general adjunct al Guvernului, Costel Barbu.

Nu am nici o treabă cu primarul de la Blejești, l-am cunoscut o singură dată dintr-o întâmplare. Cu mine nu s-a întâlnit la firma CONI în județul Prahova, dacă el poate să demonstreze că m-a văzut pe mine sau că eu l-am șantajat cu ceva, o să-i fac și eu plângere penală dumnealui. Dar eu nu sunt adeptul plângerilor penale, îi las pe ei să facă plângeri penale și să demonstreze. Pentru Ordonanța 55 nu a fost nimeni tras la răspundere și au plecat peste 400 de primari de la PNL către PSD”, a afirmat oficialul guvernamental pentru Europa Liberă.

Virgil Guran a afirmat pentru Europa Liberă că primarii PSD care au decis să candideze din partea PNL la locale în județul Dâmbovița au venit din proprie inițiativă, fără a exista vreo presiune asupra lor. Liberalul a adăugat că PSD a racolat primari PNL în județ și în acest an, iar în 2014, prin Ordonanța 55, a luat 27 de primari de la PNL.

Este un sistem folosit de cei de la PSD de a face valuri fără rost, este o copilărie ce fac ei. PSD se consideră în continuare un partid stat, o să îi acționez în instanță și o să cer despăgubiri pentru acest lucru. Mă bucur că începe un dosar penal în Dâmbovița, poate așa se face curățenie aici, va începe o cercetare, cum au trecut ei peste noapte, în 2014, 27 de primari de la PNL la PSD. Sunt niște acuze fără sens. Nu am nici o emoție pentru că nu am făcut nimic, oamenii au venit de bună credință, sunt altfel de relații în acest partid, nu acele de subordonare de tip feudal ca la PSD și au venit că știu că pot să construiască un județ altfel”, a declarat pentru Europa Liberă consilierul premierului Orban, Virgil Guran.

Ministrul Lucrărilor Publice, Ion Ștefan, nu a putut să fie contactat pentru a-și prezenta punctul de vedere.

Ordonanța 55 din 2014 a permis primarilor să migreze înaintea alegerilor prezidențiale de la un partid la altul fără a-și pierde mandatul. Ea a fost inițiată de Liviu Dragnea și Victor Ponta. Curtea Constituțională a declarat Ordonanța 55 ca fiind neconstituțională în decembrie 2014, dar primarii care au migrat de la un partid la altul nu și-au pierdut funcția.

Îți mai recomandăm Racolarea primarilor, de la critica lui Iohannis la realitatea din județe. Robu: „Folosim migrația politică, dar nu o încurajăm"

Europa Liberă a scris despre fenomenul migrației politice înaintea alegerilor locale, când primari de la PSD trec la PNL și invers. Președintele Klaus Iohannis a criticat traseismul politic, dar în județe acesta este o realitate.

Președintele PNL Timiș, Nicolae Robu, a declarat pentru Europa Liberă că liberalii nu încurajează migrația politică, dar o folosește. De asemenea, deputatul Toma Petcu (PNL Giurgiu) a recunoscut că se află în discuții cu mai mulți primari de la PSD pentru ca aceștia să candideze pe listele PNL la locale. Situația racolării se produce și în sens invers, primari de la PNL ajungând să candideze pentru PSD.

Îți mai recomandăm Activiștii de partid care conduc firmele de stat. Penelizarea Consiliilor de administrație