Marcel Ciolacu, interimarul de la șefia PSD, spune că nu va merge miercuri cu nicio propunere de premier la Cotroceni și s-a arătat deranjat de faptul că șeful statului a spus că nu va desemna niciun premier de la PSD, acuzându-l că s-a „antepronunțat”.
„O să mă consult cu colegii mei. În principal, îmi mențin punctul de vedere de a nu merge cu nicio variantă, mai ales că președintele s-a antepronunțat că nu ia în considerare nicio propunere venită din partea PSD”, a spus Ciolacu, miecuri seară, la Digi 24.
Ciolacu spune că era normal ca Ludovic Orban să-și depună mandatul în urma deciziei de marți a Curții Constituționale.
El a exclus, la rându-i, posibilitatea ca PSD să susțină un premier propus de PNL, fie el și generalul Nicolae Ciucă, al cărui nume a fost vehiculat în ultimele 24 de ore ca posibilă propunere de premier.
„Și în spatele domnului general Ciucă să se ascundă PNL? Refuz varianta ca PNL să se ascundă în spatele domnului general Ciucă. Am o părere bună despre domnul general, un militar de carieră foarte respectat”, a spus președintele PSD, lăsând să se înțeleagă că nu ar avea o problemă cu persoana desemnată ci cu autorii desemnării.
Ciolacu spune că PSD ar merge, mai degrabă, pe soluția unui guvern de specialiști, nu un guvern politic, până la alegerile la termen.
Pe de altă parte, președintele PSD spune că, în cazul în care nu se va crea o majoritate, se va ajunge la anticipate, de care - spune el- PSD nu se teme.
Klaus Iohannis a anunțat marți seară că premierul desemnat, Ludovic Orban, și-a depus mandatul și că el va convoca, pentru miercuri, consultări la Cotroceni, care vor începe la ora 16.00, și tot miercuri, în jurul orei 20.00, va veni în fața națiunii pentru a face o declarație prin care va informa ce a discutat și care sunt concluziile sale.
„În această seară, domnul Ludovic Orban și-a depus mandatul de prim-ministru desemnat. Motivația este pe cât de simplă, pe atât de clară. Regulamentul activităților comune din Parlament, pentru Cameră și Senat, prevede un termen de 15 zile, termen în care trebuie să se pronunțe Camerele reunite asupra propunerii de Guvern. Aceste 15 zile s-au epuizat fără să se fi votat. În esență, știm, am spus și ieri - se datorează, această situație, PSD-ului. Din cauza PSD-ului, care a boicotat ședința de ieri, nu s-a putut da un vot. În acest mod, riscăm să intrăm într-un blocaj, or un blocaj este ultimul lucru pe care ni-l dorim în această situație. De aceea, am acceptat această depunere de mandat din partea domnului Ludovic Orban”, a spus președintele Klaus Iohannis marți seară.
Curtea Constituțională a admis luni sesizările făcute de președinții PSD ai Camerei Deputaților și Senatului și „a constatat existența unui conflict juridic de natură constituţională între Președintele României și Parlamentul României, în legătură cu desemnarea de către Președintele României a candidatului Ludovic Orban la funcția de prim-ministru, prin Decretul nr. 82/2020, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.88 din 6 februarie 2020”, se spune în decizia CCR dată luni.
De asemenea, CCR a decis ca președintele României să desemneze alt candidat pentru funcția de premier.
„(...) Președintele României va proceda la o nouă desemnare a candidatului pentrufuncția de prim-ministru”, a mai decis Curtea Constituțională.
Curtea a decis ca desemnarea unui premier să țină cont de „asigurarea coagulării unei majorități parlamentare”.
„Curtea a constatat, în esență, în acord cu Decizia CCR nr.80/2014, că desemnarea candidatului la funcția de prim-ministru trebuie să aibă ca scop asigurarea coagulării unei majorități parlamentare în vederea formării unui nou Guvern. Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică, potrivit art.36 din Legea nr.47/1992, Preşedintelui României, președintelui Camerei Deputaţilor şi președintelui Senatului”, mai spune CCR.
După decizia CCR ședința de învestitură a cabinetului Orban 2 a fost amânată din lipsă de cvorum. În sală nu erau decât parlamentarii PNL și USR.