Conform unui document ajuns în presă marți, înainte ca Marcel Ciolacu să prezinte pachetul fiscal în fața Parlamentului, obligativitatea aderării la Pilonul 2 ar fi dispărut, iar participanții actuali ar fi trebuit să ceară în scris dacă vor să rămână în sistemul de pensii private.
În lipsa unei cereri, fiecare dintre cei peste 8 milioane de contribuabili ar fi mers automat la pilonul public de pensii, a scris Economedia.
Publicația a scris inițial că amendamentele ar fi venit din partea unor parlamentari PSD. Informația a fost apoi negată de către liderii partidului.
Surse apropiate de premier au declarat pentru Europa Liberă că „un document cu mai multe amendamente, printre care și cel referitor la Pilonul 2, a circulat, fără a avea semnături. Nu se știe cine l-a pus în circulație, dar este altul decât documentul oficial cu modificările depuse de PSD și PNL”.
Lucian Romașcanu, liderul senatorilor PSD, a declarat pentru G4Media: „Documentul cu amendamente care a circulat nu este asumat de PSD. Amendamentele au fost transmise la guvern și vor fi făcute publice în cel mai scurt timp”.
Deputatul PNL Florin Roman a declarat marți seară că propunerea a venit de la secretarul de stat al PSD din Ministerul Finanţelor, Daniela Pescaru.
Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a declarat ulterior că naționalizarea pensiilor din Pilonul 2 a fost discutată acum o lună de coaliția PSD-PNL, la propunerea cuiva „care nu face parte din structurile politice”, iar ideea ar fi fost respinsă.
„Nu face parte din structurile politice. Prefer ca acest subiect să nu-l aprofundez pentru interesele ţării noastre. Pentru binele şi interesul României nu ar mai trebui să aprofundăm acest subiect. Instituțiile financiare se uita la noi. În calitate de ministrul al Finanţelor am spus că nu”, a spus Boloș la Antena 3.
Ministrul a contrazis astfel o declarație a premierului Marcel Ciolacu, care declarase că subiectul desființării pensiilor private nu a fost discutat deloc în Coaliție.
Îți mai recomandăm Măsurile fiscale | Parlamentul se reunește la ora 18:00 pentru asumarea răspunderii guvernuluiValoarea activelor financiare ale celor șapte fonduri de pensii administrate privat a fost de peste 103 miliarde lei la finalul lunii martie 2023, în creștere față de luna martie 2022 cu 15,46%.
Ce spune amendamentul referitor la Pilonul 2 de pensii
Conform documentului ajuns în Parlament, dar neasumat de către niciunul dintre partidele din Coaliție, contribuția la Pilonul 2 nu va mai fi obligatorie. Mai mult, cei care sunt deja participanți la Pilonul 2 ar trebui să facă o cerere explicită ca să rămână parte din sistem. Măsura se va aplica direct de la finalul acestui an.
Ce prevede amendamentul referitor la Pilonul 2 de pensii:
- Contribuția la Pilonul 2 nu mai e obligatorie pentru persoanele care împlinesc 45 de ani.
- Cei care au deja Pilonul 2 au obligația de a își exprima opțiunea dacă vor să rămână parte a sistemului de Pilon 2 până la 31 martie 2024.
- Dacă nu fac opțiunea, rămân asigurate obligatoriu în sistemul public de pensii, adică la Pilonul 1.
- La finalul lunii martie, la cele șapte fonduri de pensii administrate privat erau 103,22 miliarde de lei, cu 15,46% mai mare ca în anul precedent și cu 7% mai mult ca în decembrie 2022. Numărul participanților în sistemul de pensii administrate privat la 31 martie 2023 a fost de 8,04 milioane participanți în creștere față de 7,96 milioane la fiinele anului anterior.
- Contribuția medie pe participant a fost de 249 lei/participant în creștere cu 12 lei față de finalul anului precedent.
- Media pe care un român cu bani la Pilonul 2 o avea strânsă era de 12.838 lei/participant.
- Ratele de rentabilitate la cele șapte fonduri de pensii administrate privat au înregistrat ușoare tendințe de scădere la finele lunii mai BCR - 4.4923%, BRD - 3.5920%, Metropolitan Life - 4.7203%, NN - 4.7045%, Vital 4.8641%.
- Participanții la fondurile de pensii administrate privat au obligația, din 2004, să contribuie obligatoriu inițial cu un procent de 2% din valoarea contribuției sociale de 25%. Procentul a crescut la 3.75 din 2018.
Despre desființarea Pilonului 2 de pensii s-a vorbit și în perioada în care Liviu Dragnea conducea PSD, încă din mai 2018. Atunci a apărut informația că plățile la acest pilon ar putea fi suspendate. Șeful de atunci al social-democraților a infirmat zvonurile.
Ce se întâmplase deja din martie 2018 fusese reducerea cotizației de la 5,1% la 3,75%, în contextul în care contribuția ar fi trebuit să crească la 6%.
În decembrie 2018, Guvernul Dăncilă venea cu o nouă variantă: posibilitatea ca oamenii să renunțe după cinci ani de cotizare la Pilonul 2 de pensii, iar banii să ajungă în Pilonul 1, adică la stat, sau în Pilonul 3, adică la pensia privată facultativă. Iar dacă persoana intra în câmpul muncii după intrarea în vigoare a acestei ordonanțe, opta direct pentru Pilonul 1 sau 3.