Comisia de validare a candidaturilor pentru Congresul PSD a transmis Comitetului Executiv că dosarul lui Eugen Teodorovici nu este complet. Senatorul îi amenință pe Marcel Ciolacu și Paul Stănescu cu plângeri penale și susține că nu se poate organiza online Congresul extraordinar pe 22 august.
Ședința Comisiei PSD de validare a candidaturilor a avut loc astăzi și a constatat, pe baza Regulamentului de organizare al Congresului, că dosarul senatorului Eugen Teodorovici nu este complet. Surse din conducerea PSD au declarat pentru Europa Liberă că senatorului PSD îi lipsesc programul politic și echipa cu care să candideze în cadrul Congresului Extraordinar.
Decizia luată de Comitetul de validare urmează să fie transmisă Comitetului Executiv, cel căruia îi aparține hotărârea finală în privința candidaților admiși pentru Congresul Extraordinar. În schimb, dosarul de candidatură al lui Marcel Ciolacu a fost declarat complet.
Îți mai recomandăm Congres PSD. Ciolacu vine la pachet cu Grindeanu și Firea. Teodorovici: „Îi dau în judecată dacă nu sunt lăsat să candidez"Teodorovici: „Ciolacu și Stănescu fac acțiuni mafiote”
Eugen Teodorovici a declarat pentru Europa Liberă că decizia de astăzi face parte din planul conducerii interimare a PSD de a-i bloca candidatura pentru funcția de președinte la Congresul extraordinar programat pentru 22 august. Potrivit acestuia, PSD a declarat către Tribunal o conducere, în timp ce pentru a primi banii de subvenție de la Autoritatea Electorală Permanentă, au anunțat conducerea interimară.
Your browser doesn’t support HTML5
„Domnii Ciolacu și Stănescu au făcut fals și uz de fals, iar eu voi face plângere penală. Nu accept ca acest partid să fie terfelit de niște infractori. Au însușit o calitate doar pentru a obține bani. Modificările aduse la Statut sunt realizate de o conducere nelegală. Statutul e încălcat în mod clar. Fiecare parte se adresează instanței, dar ei pun în pericol validarea listelor din 18 august pentru locale, pun în pericol existența întregului partid. Parchetul poate cere radierea partidului. Eu sunt președintele interimar al partidului pe legea actuală și pe Statut, sunt președintele CEX-ului”, a declarat Eugen Teodorovici pentru Europa Liberă.
Senatorul a deținut anul trecut funcția de președinte executiv, pe care a obținut-o în cadrul Congresului din iulie 2019. După pierderea alegerilor prezidențiale, Viorica Dăncilă a fost forțată să își dea demisia în cadrul Comitetului Executiv din luna decembrie. Teodorovici nu a renunțat însă la funcția sa și susține că el trebuia să preia conducerea interimară a partidului după demisia Vioricăi Dăncilă.
Comitetul Executiv al PSD a decis în decembrie 2019 că Marcel Ciolacu și Paul Stănescu vor prelua conducerea interimară ca președinte, respectiv secretar general.
Eugen Teodorovici a adăugat că dacă va prelua conducerea PSD, nu va schimba listele cu candidați pentru locale.
„Știți câte presiuni face domnul Ciolacu în teritoriu, inclusiv cu organizația mea de la Tulcea? Face presiuni să nu primesc sprijin de acolo. Păi cum îți permiți tu să faci, astea sunt acțiuni mafiote, să faci presiuni pentru a nu mi se da sprijinul pentru a nu putea candida la Congres. Care e teama acestei echipe odioase? În 22 august Congresul nu va avea loc pentru că problema în PSD nu e cu validarea sau cu interimatul, problema e de substanță cu echipa Ciolacu – Stănescu. Nu putem câștiga alegerile locale cu echipa Ciolacu-Stănescu. Nu poți să faci Congres online, scrie clar în Statut că se face fizic, iar votul trebuie să fie secret, scrie în lege. Nu va fi nici un Congres al PSD în 22 august”, a fost poziția lui Eugen Teodorovici.
Fostul ministru de Finanțe a acuzat actuala conducere a PSD că a folosit banii din subvenție pentru a-i bloca aparițiile în mass-media, că a votat guvernul Orban și că întârzie depunerea moțiunii de cenzură.
Îți mai recomandăm Document exclusiv. Imaginea dezastrului financiar la PSDScandal pe candidatura la Congres. Lista lui Marcel Ciolacu
Termenul limită pentru depunerea candidaturilor pentru Congres a fost 7 august, orele 16. Eugen Teodorovici și-a depus candidatura pentru funcția de președinte PSD, fără a depune și o listă cu numele pe care le propune pentru funcția de prim-vicepreședinte, secretar general sau vicepreședinte.
Ultimul Comitet Executiv al PSD a votat pentru depunerea unei liste în vederea Congresului extraordinar care să conțină toate aceste nume. Cu toate acestea, Statutul PSD nu a fost modificat. Actualul Statut prevede candidaturi uninominale pentru funcția de președinte sau secretar general. Social-democrații intenționează să modifice Statutul partidului la începutul lucrărilor Congresului extraordinar online din 22 august. Procedura a mai fost folosită la Congresele PSD.
Îți mai recomandăm Marcel Ciolacu, despre programul său politic: PSD- partidul clasei de mijlocMarcel Ciolacu a depus o listă completă, pe care se regăsesc pentru funcția de prim-vicepreședinte numele Gabrielei Firea și a lui Sorin Grindeanu.
Pe lista lui Marcel Ciolacu se află: Olguța Vasilescu, Claudiu Manda, Mihai Tudose, Radu Moldovan, Dragoș Benea, Doina Fedorovici, Daniel Băluță, Vasile Gliga, Titus Corlățean, Ionuț Pucheanu pentru poziția de vicepreședinte, Paul Stănescu pentru cea de secretar general și Vasile Dîncu pentru funcția de președinte al Consiliului Național.
La două zile după ce senatorul Eugen Teodorovici a declarat pentru Europa Liberă că va da PSD în judecată dacă nu va fi lăsat să candideze la Congresul extraordinar, președintele interimar al PSD a cerut unei firme de avocatură să prezinte un punct de vedere. Marcel Ciolacu a reacționat astfel după afirmațiile lui Eugen Teodorovici că PSD poate să nu mai primească sumele din subvenție de la Autoritatea Electorală Permanentă sau nu se vor putea înscrie listele de candidați pentru alegerile locale. Răspunsul a fost primit de conducerea interimară a PSD la sfârșitul săptămânii trecute.
Ce a contestat Eugen Teodorovici
- Senatorul dorește alegeri uninominale la Congresul extraordinar din 22 august, nu pe baza unei moțiuni (o listă care va primi un singur vot pentru toate funcțiile din partid)
- Respectarea Statutului actual, care prevede că funcția de președinte al partidului se alege uninominal. Statutul actual nu prevede funcția de prim-vicepreședinte.
- Modificarea Statutului să nu producă efecte imediate, ci după ce Tribunalul se pronunță în legătură cu modificările efectuate la Congres
Avocații plătiți de conducerea interimară au oferit următoarele argumente juridice pentru a securiza candidata lui Marcel Ciolacu și a echipei sale.
- PSD nu are obligația de a comunica Tribunalului București, în scopul confirmării și înregistrării în Registrul Partidelor Politice, identitatea persoanelor care asigură conducerea colectivă
- Persoanele care asigură interimatul unei funcții de conducere au aceleași drepturi, prerogative și obligații ca acelea care au fost alese în funcția de conducere devenită vacantă
- Președintele interimar al PSD are calitatea de reprezentant legal al partidului la fel ca în cazul președintelui ales de Congresul PSD. Pentru a candida ca președinte PSD, președintele interimar nu trebuie să-și dea demisia din funcțiile deținute și care sunt extranee structurilor de conducere din cadrul partidului. Interdicția cumulului de funcții se referă doar la funcții de conducere în cadrul organelor de conducere ale partidului, la diferite niveluri.
- Conducerea interimară a PSD este legală, iar interimatul nu este supus înregistrării la Tribunal. Conducerea interimară a fost comunicată AEP în termenul legal de 45 de zile.
- Listele de candidați nu se semnează de președintele partidului.
Comitetul Executiv al PSD va lua decizia finală în privința candidaților pentru funcția de președinte al partidului.
Îți mai recomandăm AUDIO De ce fură PNL primarii PSD? Dezvăluirea unui edil despre tentativa de racolare făcută de un înalt oficial din Guvern