PSD îl lasă fără imunitate pe Călin Popescu Tăriceanu. ALDE decide dacă rămâne la guvernare

Dosarul lui Călin Popescu Tăriceanu a stat peste șapte luni în Comisia Juridică din Senat.

Comisia Juridică din Senat a votat pentru începerea urmăririi penale în cazul președintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. DNA a trimis solicitarea către Parlament anul trecut în luna noiembrie.

La trei zile după pierderea alegerilor, social-democrații au decis în Comisia Juridică să supună la vot ridicarea imunității lui Călin Popescu Tăriceanu. După decizia Comisiei, urmează pe repede înainte și un vot în plenul Senatului.

Trei senatori au votat pentru, doi s-au abținut, iar un senator a votat împotrivă. Robert Cazanciuc, președintele Comisiei Juridice, susține că va propune aprobarea urmăririi penale.

Dosarul a venit în Parlament în urmă cu șapte luni, dar de atunci senatorii majorității au refuzat să se exprime, chiar dacă Opoziția a reclamat în mai multe rânduri că s-au încălcat termenele legale.

Tăriceanu susține că dosarul a fost unul instrumentat politic și le-a cerut colegilor din Senat să dea un vot cât mai repede posibil.

DNA îl acuză pe Călin Popescu Tăriceanu că a primit în perioada când era premier foloasese materiale de aproape 800.000 de dolari pentru a interveni în favoarea unor acte adiționale la un contract derulat de o firmă austriacă, iar banii ar fi fost folosiți în campania electorală. Firma austriacă la care fac referire procurorii este Fujitsu Siemens Computers, cea de al cărui nume a fost legat şi dosarul Microsoft.

Votul de astăzi din Comisia Juridică vine înaintea unei ședințe ALDE, în care se discută dacă partidul rămâne sau nu la guvernare. Partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu nu a reușit să treacă de pragul electoral de 5%.

Noua conducere a PSD a anunțat de ieri că vrea să elimine orice discuție legată de justiție. Viorica Dăncilă a spus că "tema justiției a omorât PSD"