În Comisia de Muncă s-au aflat astăzi în discuție proiectele inițiate de cei de la PNL și cei de la USR privind eliminarea pensiilor speciale. Proiectul liberalilor prevede eliminarea tuturor pensiilor speciale, excepție făcând cele ale militarilor, în timp ce USR a propus eliminarea pensiilor speciale, iar cele ale magistraților și militarilor să fie plafonate.
La discuțiile din Parlament au participat asociațiile și sindicatele care reprezintă beneficiarii pensiilor speciale. Toate au susținut că nu există pensii speciale sau ”nesimțite”, ci pensii ocupaționale. De la discuții au lipsit reprezentanții magistraților și cei ai serviciilor secrete, lucru remarcat de președintele Comisiei.
“Nu au fost printre noi reprezentanți ai serviciilor secrete, ei dorm liniștiți. Nu au fost de la magistrați, că sunt convinși că nu o să le taie nimeni pensia. De unde atâta siguranță la două categorii socio-profesionale?”, a subliniat Adrian Solomon de la PSD.
Social-democratul a făcut o pledoarie în favoarea pensiilor speciale, spunând că acestea sunt pensii ocupaționale și că ele nu ar trebui eliminate, ci discutat cuantumul lor.
Amenințări de la polițiști, grefieri și sindicatul celor care lucrează în penitenciare
În cele patru ore de dezbatere, cel mai mult au vorbit reprezentanții celor care primesc pensii speciale. Guvernul a fost reprezentat prin Ioana Constantin (PMP), secretar de stat în Ministerul Muncii.
“Susținem eliminarea pensiilor speciale cu excepția celor pentru militari. Aceasta este poziția noastră. Credem în principiul contributivității”, a spus secretarul de stat.
Îți mai recomandăm Unde sunt beneficiarii pensiilor cumulate cu salariile de la stat
Coarnă: 5.000 de polițiști vor să se pensioneze acum
Cel mai vocal în timpul ședinței a fost Dumitru Coarnă, liderul sindicatului Polițiștilor și al personalului contractual, care a anunțat că proiectele USR și PNL ar trebui respinse imediat pentru a elimina panica din sistem.
“Amânarea generează mari probleme în Poliție, vor depune rapoartele de pensionare 5.000 de polițiști, amânați, și vom avea cu 5.000 mai puțin polițiști. Oamenii înțeleg direct, << bă, ne omoară PNL-ul>>. Rugămintea mea e asta, dacă nu vreți să ne plece 5.000 de oameni din Poliție, respingeți acum. În spatele meu sunt zeci de mii de oameni. În comunicare funcționează așa, <<plecați, că ne taie pensiile!>>”
El a precizat că polițiștii au interdicții și incompatibilități și că dacă se aplică principiul contributivității ar trebui să fie scoase aceste limitări.
“Scoateți-ne din incompatibilități, să pot munci și eu sâmbătă și duminica. Niciodată pontajele nu au fost făcute corect cu numărul de ore, ne discreditați și ne duceți într-o zonă a discriminării. Nu avem voie să facem politică. Nu veniți cu teorii populiste. Când spuneți 9 miliarde de euro, oamenii se sperie, ia uite cât fură ăia. Nu vă bateți joc de noi, nu vă bateți joc de lege! Vreți să puneți plafoane, puneți plafoane! Vă rog să respingeți cele două legi. Nu veniți cu minciuni, cu diversiuni publice, vă faceți de râs”, a fost poziția lui Coarnă.
Adrian Solomon, președintele Comisiei de Muncă, i-a dat garanții că polițiștii vor beneficia de același regim ca militarii.
“Nu te arunca în fântână, lasă Guvernul să se pronunțe. Când vorbim de militari, nu vorbim doar de MAPN, în orice variantă polițistul e lângă militar”, i-a atras atenția Solomon lui Coarnă.
Îți mai recomandăm Ce pensii speciale dispar, dacă sunt păstrate cele ale magistraților și ale militarilorGrefierii: Vom începe proteste care vor bloca justiția
Amenințări au venit și din partea reprezentanților grefierilor. Aceștia au spus că dacă proiectele trec de Parlament, vor începe protestele care vor duce la blocarea sistemului judiciar. Și aceștia au pledat pentru eliminarea interdicțiilor și incompatibilităților în cazul lor dacă se elimină pensiile speciale.
“Noi nu avem pensii speciale, ci pensie de serviciu. Pensia noastră de serviciu e un drept cuvenit față de incompatibilitățile și interdicțiile pe care le avem, acest lucru e recunoscut prin deciziile CCR. Mâine vor începe proteste care pot bloca sistemul de justiție”, a afirmat Eugenia Helvei, reprezentanta asociație grefierilor pensionari.
Poziția sa a fost dublată de Cătălin Trăistaru de la sindicatul grefierilor.
“Justiția nu se poate înfăptui fără grefieri, nu putem înfăptui alte activități decât cele didactice. Muncim 12 ore pe zi, nu opt. De mâine tăiați-ne incompatibilitățile și interdicțiile, dar pentru cei 25 de ani statul român va trebui să ne despăgubească. Să vedem unde sunt mai mulți bani. Avem 3.000 de beneficiari de pensii. Solicităm respingerea celor două proiecte de lege”, a precizat Trăistaru.
Reprezentantul angajaților din penitenciare: Revelionul în penitenciar nu e ca la Monaco
Sindicaliștii celor care lucrează în penitenciare s-au plâns că au peste un milion de ore care nu le-au fost plătite sau acordate.
“Niciodată un Crăciun sau Revelion petrecut în pușcărie nu seamănă cu un Revelion la hotel Aro sau în Monaco. Avem atât timp petrecut în penitenciare încât nu ne permitem luxul să ne gândim mâine unde plecăm cu familia. Dacă trece această lege, 2000 de angajați din penitenciare vor pleca”, a spus reprezentantul celor care lucrează în penitenciare.
Împotriva eliminării pensiilor speciale s-au pronunțat și cei care au lucrat în aviație, diplomație, armată, Curtea de Conturi sau în Parlament. Toți au încercat să explice ce muncă grea au făcut și că sistemul de pensionare nu a ținut cont de cotizația reală pe care au avut-o în timpul activității.
“Nesimțit cine este: cel care ia pensia sau cel care a promis că după activitate vom beneficia de o pensie specială din cauza incompatibilităților și interdicțiilor? Nu fac politică, dar dacă îmi băgați mâna în buzunar, e dreptul meu să intervin”, a afirmat Sebastian Oprescu, sindicatul național al funcționatilor publici
Îți mai recomandăm Războiul generațiilor în PSD din cauza pensiilor speciale. „Am pierdut alegerile din cauza acestor pensii blestemate"Pledoaria PSD în favoarea pensiilor speciale: Să facem un C.A.R, ca pe vremuri
Ședința Comisiei de Muncă a fost condusă de Adrian Solomon, deputat PSD din județul Vaslui. Acesta s-a exprimat ieri împotriva eliminării pensiilor speciale și în ședința grupurilor reunite ale PSD. Astăzi, a făcut o pledoarie pentru acest tip de pensii. Solomon l-a atacat pe președintele Klaus Iohannis, despre care a spus că a semnat pentru toate legile care vizau pensiile speciale fără să aibă nimic de obiectat. Acesta a avansat chiar varianta eliminării interdicțiilor și incompatibilităților pentru cei care primesc acum pensii ocupaționale.
“Frantuzul are pensie specială, luxemburghezul are și el pensie ocupațională. Acest stat cheamă poporul la răscoală să îi dea jos pe ciocoi. Nu putem să respectăm nici șefii de stat, noi dacă nu îi împușcăm sau îi facem de râs, nu ne considerăm stăpâni pentru aceste meleaguri. În țara asta nu conduc nici procurorii, nici judecătorii, conduce poporul prin reprezentanții săi, aceasta este puterea esențială care trebuie să respecte democrația. Am ajuns ca o masă mare de oameni să creadă că procurorul, judecătorul e jupânul în țara asta, nu poporul. Trebuie să lăsăm populismul de o parte, trebuie să ne facem fiecare sistemul nostru de pensie ocupațională, pilonul IV. Cum am făcut CAR așa vom face și acest sistem de pensii ocupaționale”, a fost mesajul central al lui Solomon, care a vorbit despre pensile artiștilor, ziariștilor sau cele ale academicienilor.
USR a propus eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari și aleșii locali
Deputatul Cristian Seidler de la USR a propus în final să se dea un vot măcar pentru eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari și aleșii locali. Propunerea sa a fost respinsă însă de Adrian Solomon, care a spus că este un mesaj populist.
Președintele Comisiei de Muncă a venit cu o altă propunere: Parlamentul să aștepte de la Guvern datele privind impactul bugetar referitor la eliminarea pensiilor speciale. Cum propunerea sa a primit 18 voturi, inclusiv de la PNL și USR, proiectele nu au mai fost supuse votului pentru Raport.
Victorios, Solomon a anunțat că următoarea ședință în legături cu această temă va avea loc anul viitor, începând din luna februarie.
PSD a amenințat Guvernul că nu își poate angaja răspunderea pe proiecte care se află în dezbatere în Parlament. Marcel Ciolacu a spus că orice astfel de inițiativă din partea Executivului o să fie atacată la CCR.
Îți mai recomandăm Decapitarea lui Dăncilă cu Biblia pe masă, jigniri și amenințări. Dăncilă: „Ne linșează ăștia, Eugen!”