Purtătorul de cuvânt al Kremlinului despre alegerile prezidențiale: „Este evident că Putin va fi reales”

Dmitri Peskov spune ca alegerile din Rusia sunt birocratice si costisitoare

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, pare să disprețuiască starea democrației ruse, într-o evaluare onestă rară a unui om care a petrecut ani de zile știind adevăruri despre alegeri și libertate.

Într-un interviu pentru The New York Times, el a spus că alegerile prezidențiale din Rusia „nu sunt cu adevărat democrație, sunt o birocrație costisitoare”.

Rusia va organiza anul viitor alegeri prezidențiale pe care se așteaptă să le câștige președintele autoritar Vladimir Putin, pe fondul celei mai severe represiuni politice de la perioada sovietică.

Peskov a declarat pentru The New York Times că Putin „va fi reales anul viitor cu peste 90% din voturi”.

Putin, care este liderul Rusiei de la sfârșitul anului 1999, a demontat în mare măsură elementele de democrație și libertate care au prins rădăcini după prăbușirea Uniunii Sovietice în urmă cu trei decenii.

El a închis oponenții, a cooptat sistemul judiciar și a zdrobit libertatea presei, transformând alegerile în mare parte în farse cu buletinele de vot și manipularea rezultatelor votului.

Cu toate acestea, Kremlinul a continuat să insiste că alegerile rusești sunt corecte și libere. În urma publicării articolului din The New York Times pe 6 august, Peskov a susținut că a fost citat greșit de către publicația de știri din SUA.

Într-un interviu acordat agenției de presă RBK mai târziu în cursul zilei, Peskov a încercat să-și reformuleze comentariile, spunând că Rusia „teoretic” nu trebuie să organizeze alegeri prezidențiale pentru că „este evident că Putin va fi reales”.

Nu este clar cine va încerca să fie contracandidatul lui Putin într-un mediu în care aproape orice critică la adresa liderilor ruși duce la hărțuire și investigații.

Rusia a prelungit săptămâna trecută pedeapsa cu închisoare a celui mai popular lider al opoziției, Aleksei Navalnîi, la 19 ani, ceea ce înseamnă că va rămâne după gratii până în 2040.

Navalnîi, care a investigat corupția în cele mai înalte eșaloane ale guvernului rus, a fost condamnat pentru acuzații de extremism pe care le numește prostii.

Îți mai recomandăm August 2023: Opozantul rus Alexei Navalnîi, condamnat la încă 19 ani de închisoare